China condamnă vânzarea de rachete americane către Taiwan

A.D.
Internaţional / 27 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

China a condamnat vânzarea de sisteme de rachete sol-aer americane către Taiwan, aprobată cu o zi înainte de Washington, informează AFP.

Această operaţiune "încalcă grav suveranitatea şi interesele de securitate ale Chinei, dăunează grav relaţiilor sino-americane şi pune în pericol pacea şi stabilitatea" în Strâmtori, a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declaraţie publicată sâmbătă seara.

Totodata, el a precizat că Beijingul ar putea lua "toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea naţională, securitatea şi integritatea teritorială."

Tranzacţia nu a fost incă aprobată de Congres şi are o valoare de 1,16 miliarde de dolari. Vânzarea include sisteme antiaeriene, inclusiv NASAMS şi rachete 123, potrivit agenţiei americane responsabile pentru vânzările militare externe.

O altă tranzacţie în valoare totală de 828 de milioane de dolari, anunţată vineri, vizează sisteme radar care vor fi preluate direct din stocurile US Air Force.

Ministerul taiwanez al Apărării şi-a exprimat ieri, "recunoştinţa sinceră" pentru această vânzare, care va ajuta armata "să continue să îşi îmbunătăţească capacitatea de apărare şi să menţină împreună pacea şi stabilitatea în Strâmtoare".

Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat şi consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern legitim, dar furnizează totuşi Taipeiului ajutor militar.

China s-a opus continuu suportului militar american acordat Taiwanului şi acuză Washingtonul că intervine în afacerile sale. Statul chinez consideră Taiwanul este parte a teritoriului său, de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949.

Deşi se declară în favoarea "reunificării paşnice", nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare şi trimite în mod regulat nave de război şi avioane de luptă în jurul insulei. La jumătatea lunii octombrie, Taiwanul a detectat un număr record de 153 de aeronave chineze într-o singură zi în apropierea insulei, la sfârşitul unei zile de manevre militare chineze.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "China condamnă vânzarea de rachete americane către Taiwan"

    iar Rusia condamnă vânzarea de arme americane către Ucraina,

    incet incet iese la iveala cine este "pro pace" si cine nu 

    1. Deci daca invadezi tari vecine esti “pro pace” iar daca te aperi, nu:-)

      Fratele meu drag,

      intrebarea este cine a dus zeci de razboaie in 

      strainatate,ptr. interese financiare si geopolitice, 

      dupa al 2-lea razboi mondial,normal cine are cea 

      mai puternica industrie de armament

      Toti africanii, traficantii de droguri din America de Sud si Centrala sau Asia de Sud Est sunt toti inarmati cu Kalshnikov-uri…si aia ca si mujicii care le furnizeaza armele “vor pace”:-)

    Dictatorii nu înțeleg cu buna din păcate.

    Doar frica îi poate ține în frau. 

    Fără ajutorul americanilor, China era un sat din Japonia.

    1. FALS! Cu mult timp inainte de razboiul dintre China si Japonia Imperiala, China traia sub jugul imperiilor Occidentale. Ambasadele straine faceau regulile, resursele tarii mergeau prioritar catre export, iar cand apareau rascoale ale iobagilor chinezi, interveneau trupe straine (britanice, franceze etc), si ii masacrau, inclusiv prin decapitare. Aprofundeaza istoria Chinei in mod corect, nu sel ectiv.

      Si cine, ma rog, a inarmat Japonia invadatoare? Nu Americanii si Britanicii? Ai vrea ca Xi sa cada in genunchi in fata Washingtonului? Ce datoreaza China Americii? Americanii ii foloseau pe Chinezi sa foloseasca explozibilul pt constructia de cai ferate, fiindca atunci cand se murea pe santier, mureau mongoloizi, si nu de ai lor. Ii considerau oricum suboameni. China este fabrica de productie a omenirii. Toata lumea zice de Apple ca are o capitalizare mai mare ca Rusia - unde, ma rog, are Apple fabricile de productie si mana de lucru? In China! Unde vrea Apple sa-si mute din fabrici? In India! O alta tara membra BRICS. Mai usor cu pianul pe scari.

    nato,alianta pacii iar Sua,conducatorul aliantei ce provoaca conflicte si apoi le vinde artificii,la care sunt de departe nr 1 in lume,inclusiv la pret!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb