
Un comunicat recent al Băncii Populare a Chinei (PBOC) arată că a devenit funcţional sistemul digital de decontare transfrontalieră în yuani, odată finalizată conectarea a zece ţări din ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) şi a şase ţări din Orientul Mijlociu.
Ştirea a fost preluată mai ales în presa din Asia, unde se mai arată că aproximativ 38% din comerţul global ar putea ocoli reţeaua SWIFT, care este dominată de dolarul american.
Spre deosebire de SWIFT, unde tranzacţiile durează între 3 şi 5 zile şi implică mai mulţi intermediari, utilizarea yuanului digital implică eliminarea intermediarilor şi reducerea dramatică a timpului de procesare, până la câteva secunde.
Un proiect pilot între Hong Kong şi Abu Dhabi a permis decontarea unei plăţi în doar şapte secunde, iar comisioanele au scăzut cu 98%.
Mai mult, arhitectura de tip blockchain a sistemului de decontare din China presupune aplicarea automată a protocoalelor de prevenire a spălării banilor, ceea ce permite reducerea riscurilor de fraudă şi creşterea trasabilităţii fluxurilor financiare.
Conform presei din Asia, 23 de bănci centrale participă la testarea sistemului, în timp ce traderii de energie din Orientul Mijlociu au raportat o scădere cu 75% a cheltuielilor de decontare.
Importanţa sistemului de plăţi lansat de PBOC capătă o nouă dimensiune în contextul războiului comercial declanşat de administraţia Trump. Reuters scrie că "Trump ar putea să transforme finanţele într-o armă pe care să o utilizeze împotriva aliaţilor", în condiţiile în care "Statele Unite dispun de o serie de pârghii pe care Trump le poate folosi pentru a constrânge alte ţări, de la carduri de credit până la furnizarea de dolari băncilor centrale străine".
Utilizarea SWIFT ca instrument de aplicare a unor sancţiuni extinse împotriva Rusiei sau Iranului reprezintă un alt motiv crucial de adoptare pe scară largă a unui sistem alternativ de decontări.
Datele prezentate de presa din Asia arată că schimburile comerciale ale ţărilor din ASEAN denominate în yuani au crescut la 5,8 trilioane de yuani în 2024, iar Singapore şi Malaezia se află printre ţările care au inclus yuanul în rezervele valutare.
Analiştii descriu sistemul ca fiind un punct de cotitură în sistemul internaţional de decontare, în care eficienţa blockchain va pune mecanismele lente şi costisitoare ale sistemului bancar tradiţional în faţa unei concurenţe extrem de dure.
O publicaţie online din Nigeria subliniază că noul sistem de decontare al Chinei redefineşte "echilibrul geopolitic al puterii prin intermediul infrastructurii digitale", pe lângă "redefinirea regulilor din finanţele globale".
Publicaţia subliniază apoi că "dacă noi, cei din Africa, nu ne accelerăm propria strategie privind moneda digitală, riscăm să pierdem din nou, la fel cum SUA îşi pierde controlul asupra sistemului care a stat la baza influenţei sale globale timp de decenii, iar acum se luptă cu toată lumea prin intermediul tarifelor, inclusiv cu aliaţii săi".
Pentru Occident, acesta ar trebui să fie un puternic semnal de alarmă. Noul sistem de plăţi transfrontaliere bazat pe tehnologia blockchain şi yuanul digital reprezintă un atac direct la adresa hegemoniei sale financiare, unul dintre principalele instrumente ale dominaţiei economice din perioada postbelică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 02:21)
nu-i rau sa avem alternative, mai ales cand democratia este inlocuita de ministerul adevarului
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 07:22)
Interesant !!!, bravo ce sa zic, lucreaza orezarii nu dorm .
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 10.04.2025, 07:48)
...