China obligă tot mai mulţi tibetani să plece din zonele rurale, pentru a participa la diverse formări de tip militar, create recent cu scopul de a-i forma în munca în fabrică, informează news.ro.
Potrivit sursei citate, această politică este similară programului implementat în Xinjiang, asimilat de organizaţii de apărarea drepturilor omului muncii forţate.
Reuters scrie că a examinat peste 100 de articole publicate de presa de stat, documente oficiale emise de către autorităţile regionale din Tibet şi comenzi publice date din 2016 în 2020, care arată că Beijingul a stabilit cote de transferare în masă a muncitorilor rurali în interiorul regiunii din Himalaya sau către alte regiuni din China.
Peste o jumătate de milion de persoane au fost astfel formate în cadrul acestui proiect în primele şapte luni ale lui 2020 - reprezentând aproape 15% din populaţia regiunii, potrivit unei note publicate luna trecută pe site-ul Guvernului regional tibetan.
Din acest total, aproape 50.000 de muncitori au fost transferaţi înăuntrul Tibetului, iar alte câţiva mii au fost trimişi în alte regiuni. Mulţi dintre ei au locuri de muncă plătite sub nivelul pieţei - mai ales în sectoarele textil, construcţiilor şi agricol, potrivit news.ro.
Xinjiangul şi Tibetul au fost în ultimii ani ţinta unor politici restrictive, în cadrul a ceea ce autorităţile chineze numesc "menţinerea stabilităţii"
Aceste politici vizează să reprime disidenţa, tulburările sau separatismul, să restrângă deplasările locuitorilor din aceste regiuni către alte părţi ale Chinei sau în străinătate şi să consolideze controlul activităţilor religioase.
Preşedintele chinez Xi Jinping anunţa în august că China îşi va intensifica din nou eforturile împotriva separatismului în Tibet - unde tibetanii reprezintă aproximativ 90% din populaţie, potrivit recensământului, informează news.ro.