Doi foşti funcţionari uiguri de rang înalt au fost condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovaţi de "separatism" în regiunea autonomă Xinjiang, în nord-vestul Chinei, potrivit autorităţilor locale, relatează AFP, citat de news.ro.
Aceste condamnări au fost suspendate doi ani - ceea ce în practică înseamnă că au fost comutate la închisoare pe viaţă.
Cei doi conduceau administraţiile justiţiei şi educaţiei în regiunea în care există tensiuni între majoritatea populaţiei muslmane - în principal uigură - şi minoritatea han - chinezi.
O serie de ţări - în frunte cu Statele Unite - evocă un "genocid" al uigurilor.
Organizaţii de apărarea drepturilor omului acuză Beijingul de faptul că a internat, începând din 2017, peste un milion de uiguri în centre de reeducare politică.
Regimul comunist al lui Xii Jinping dezminte însă acest număr şi dă asigurări că este vorba despre "centre de formare profesională" menite să-i ţină departe pe uiguri de islamism şi de separatism, după o serie de atentate care le-au fost atribuite.
În acest context, fostul ministru al Justiţiei din Xinjiang, Shirzat Bawudun, a fost găsit vinovat de faptul că a conspirat împreună cu Mişcarea Islamică din Turkestanul Oriental (MITO), după ce s-a întâlnit cu un membru al acestei organizaţii în 2003, pe când lucra în poliţie, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.
MITO se află pe lista ONU cu organizaţii teroriste, însă a fost retrasă de pe lista Statelor Unite în noiembrie, când Washingtonul anunţa că se îndoieşte de faptul că această organizaţie ar mai exista.
Turkestanul de Est este numele dat în genere Xinjiangului de către uiguri în exil, care promovează independenţa regiunii.
Justiţia l-a găsit de asemenea vinovat pe Shirzat Bawudun de faptul că a desfăşurat "activităţi religioase ilegale la căsătoria fiicei sale".
Fostul ministru regional al Educaţiei Sattar Sawut a fost găsit vinovat, la rândul său, de faptul că a introdus în manuale şcolare în limba uigură apologii ale separatismului, terorismului şi extremismului religios, potrivit site-ului Guvernului local.
Aceste manuale au fost utilizate timp de 13 ani.
China nu publică numărul condamnărilor la moarte pronunţate anual şi nici al execuţiilor, însă, potrivit Amnesty International, ea se află pe primul loc în lume la recurgerea la pedeapsa capitală cu mii de condamnări la moarte şi execuţii anual.