China introduce o taxă pentru poluatori, după codul roşu de poluare din Beijing

Vlad Giurgiu
Internaţional / 27 decembrie 2016

China introduce o taxă pentru poluatori, după codul roşu de poluare din Beijing

China, cel mai mare poluator al planetei, a adoptat duminică o nouă lege prin care urmează să-i taxeze pe poluatorii ţării începând din 2018, după ce, în urmă cu câteva zile, autorităţile au emis cod roşu de smog pentru şase zile, iar mai multe oraşe din China, inclusiv Beijingul, au limitat numărul de maşini care au dreptul să circule şi au închis temporar fabrici, relatează AFP.

Legea privind taxa ecologică, care vizează companiile şi instituţiile, a fost votată de către o comisie permanentă a parlamentului Chinei, potrivit agenţiei oficiale China Nouă, citată de News.ro.

Legea urmează să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2018 şi nu prevede nicio taxă pentru emisiile de dioxid de carbon, principalul responsabil de efectul de seră ce provoacă încălzirea globală.

Noua legislaţie stabileşte o taxă de 1,20 yuani (0,16 euro, 0,72 lei) pentru fiecare unitate de emisii poluante, de exemplu pentru 950 de grame de dioxid de sulf.

Potrivit legii votate de reprezentanţii regimului chinez, taxa pentru poluarea apei este stabilită la 1,7 yuani pe unitate de poluare, iar cea pentru zgomot - între 350 şi 1.200 de yuani pe lună, în funcţie de anumite praguri de decibeli.

Provinciile Chinei vor putea majora nivelul acestor taxe de zece ori peste nivelul naţional, dacă sunt afectate mai mult de poluare, sau vor avea dreptul să le reducă, în cazul în care poluarea nu reprezintă un pericol important.

Legea nu prevede sancţiuni pentru cei ce încalcă reglementările.

China are în vigoare o redevenţă pentru poluare, valabilă din 1979, care a adus bugetului echivalentul a 2,4 miliarde de euro în 2015. Însă multe autorităţi locale au profitat de lacunele legislative pentru a-i scuti pe marii poluatori de plata redevenţei.

Presiunea asupra poluatorilor chinezi a crescut în ultimii ani, din cauza smogului cu care se confruntă locuitorii din marile metropole ale Chinei, mai ales din Beijing.

În 19 decembrie, mai multe oraşe din China, inclusiv Beijingul, au limitat numărul de maşini care au dreptul să circule şi au închis temporar fabrici, pentru a reduce nivelul de poluare al aerului, în timp ce autorităţile au emis cod roşu de smog.

Peste 700 de companii au oprit producţia la Beijing, iar ofiţeri ai Poliţiei Rutiere au restricţionat circulaţia în funcţie de numerele de înmatriculare, scrie presa de stat.

În zeci de oraşe au fost închise şcolile, iar autorităţile au luat şi alte măsuri de urgenţă după emiterea codului roşu, de vineri seară până miercuri, pentru aproape tot nordul Chinei.

Poluarea puternică din China este pusă pe seama dependenţei ţării de cărbune şi a emisiilor de noxe de către maşinile mai vechi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb