Succesele anunţate de armata ucraineană şi sancţiunile impuse Rusiei de către Occident din cauza Războiului rus în Ucraina constituie lovituri dure aplicate Moscovei, însă preşedintele rus Vladimir Putin poate conta pe China, un aliat cu greutate, care îşi reafirmă susţinerea faţă de Rusia, aflată în dificultate pe front, relatează AFP, conform Agerpres.
În cadrul primei sale vizite în străinătate de la începutul pandemiei covid-19, liderul chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească cu omologul său rus în cadrul unui summit regional, în Uzbekistan, o demonstraţie de forţă care contracarează planuri ale Statelor Unite de a izola Moscova.
Beijingul nu a susţinut niciodată în mod explicit invazia rusă, însă nu a condamnat-o şi a denunţat sancţiunile impuse de Occident şi livrări de armament Kievului.
Iar Moscova este un partener-cheie al Chinei în contracararea Washingtonului pe scena internţaională.
Reprezentantul diplomaţiei chineze în Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) Yang Jiechi i-a spus ieri ambasadorului Rusiei în China că ţările lor ar putea promova împreună "dezvoltarea oridinii mondiale într-o direcţie mai dreaptă şi rezonabilă".
În plan comercial, China şi-a crescut în ultimele luni achiziţiile de petrol din Rusia. Din mai şi până în iulie, Rusia a fost primul furnizor de ţiţei al Chinei, ceea ce a permis o atenuare a impactului economic al sancţiunilor.
Numărul trei al regimului comunist chinez, Li Zhanshu, a devenit liderul chinez de cel mai înalt rang care a efectuat o vizită în Rusia de la invazia Ucrainei.
În cadrul vizitei sale, el a lăudat "nivelul fără precedent" al încrederii şi cooperării Beijingului cu Moscova.
Vizita lui Li Zhanshu arată totodată că Beijingul vrea să evite să fie ţinta sancţiunilor Occidentului privind Războiul rus din Ucraina.
China spune, potrivit transcrierii ruse a declaraţiilor acestuia, că "înţelege deplin necesitatea tuturor măsurilor adoptate de Rusia cu scopul de a-şi proteja interesele" şi "furnizarea asistenţei" sale, însă aceste declaraţii nu apar şi în versiunea chineză.
"Cum poziţia rusă se deteriorează, Putin va căuta să obţină o susţinere mai puternică a Chinei", estimează un profesor de relaţii internţaionale la Institutul John Hopkins din Washington, Hal Brands.
Xi Jinping şi Vladimir Putin s-au întâlnit ultima oară la începutul lui februarie, la Beijing, la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de invazia rusă a Ucrainei.
Moscova şi Beijingul au semnat atunci o "Declaraţie comună" în care îndeamnă la o "nouă eră" în relaţiile internţaionale, şi reafirmă "prietenia între cele două ţări fără limite".
Noua întâlnire intervine într-un "moment de mari mişcări pe câmpul de luptă, ceea ce înseamnă că Rusia îşi plasează numeroasele speranţe în ajutorul Chinei", subliniază un expert în politică internţională la Universitatea Americană din Washington Joseph Torigian.
Însă rămâne de văzut dacă Rusia "nu va cere prea mult şi în ce măsură China crede că poate ajuta (Moscova) fără să-şi sacrifice propriile interese economice", declară AFP Joseph Torigian.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2022, 07:00)
China spune, potrivit transcrierii ruse a declaraţiilor acestuia, că "înţelege deplin necesitatea tuturor măsurilor adoptate de Rusia cu scopul de a-şi proteja interesele" şi "furnizarea asistenţei" sale, însă aceste declaraţii nu apar şi în versiunea chineză.
Deja Rusia cere mai mult decat ofera China