China merge înainte cu planul de creare a băncii regionale din Asia, o alternativă la Banca Mondială, cu un capital de 50 de miliarde de dolari, astfel că vineri a semnat un memorandum cu 21 de ţări care exclud, însă, Coreea de Sud, Australia şi Indonezia.
Banca Asiatică pentru Investiţii de Infrastructură (AIIB), anunţată în octombrie 2013 de preşedintele Chinei, Xi Jinping, reprezintă un element de bază al eforturilor făcute de Beijing pentru extinderea influenţei regionale. Potrivit New York Times, AIIB, potenţial rival al unor instituţii financiare deja existente, precum Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), a fost criticată de SUA, care le-au cerut aliaţilor să nu participe la acest proiect.
Printre cele 21 de state care au semnat vineri acordul se numără India, Vietnam, Singapore, Qatar, Thailanda, Mongolia şi Myanmar. Xi a afirmat că toate naţiunile asiatice "înţeleg importanţa întăririi prin unitate", iar AIIB este deschisă tuturor statelor, nu numai celor din Asia.
Coreea de Sud şi Australia au participat luna trecută la negocierile iniţiale pentru lansarea băncii regionale, conform Ministerului de Finanţe din China. Australian Financial Review scrie, însă, că secretarul de stat american John Kerry a cerut, la o întâlnire cu premierul australian Tony Abbott, ca Australia să nu se alăture acestui organism.
China, al cărei obiectiv îl reprezintă sporirea influenţei în Asia, are drepturi limitate de vot la Banca Mondială şi la ADB, chiar dacă este a doua mare economie mondială.
AIIB ar urma să finanţeze proiecte de infrastructură pentru statele în curs de dezvoltare. China este cel mai mare acţionar al AIIB, cu o participaţie de până la 50%.
Japonia, principalul rival al Chinei, în Asia, nu a participat la lansarea AIIB, dar nici nu şi-a exprimat vreodată intenţia să fie inclusă în acest proiect.
AIIB ar urma să devină operaţională în 2015 şi ar putea fi condusă de bancherul chinez Jin Liqun, fost preşedinte al băncii de investiţii "China International Capital" Corp.
Preşedintele ADB, Takehiko Nakao, a declarat că proiectul băncii rivale este "de înţeles", dat fiind necesarul uriaş de finanţare a infrastructurii din Asia.