China nu va mai recunoaşte paşapoartele speciale britanice pentru cetăţenii din Hong Kong

A.P.
Internaţional / 1 februarie 2021

China nu va mai recunoaşte paşapoartele speciale britanice pentru cetăţenii din Hong Kong

China a anunţat vineri că nu va mai recunoaşte o serie de documente britanice de călătorie, anunţul fiind făcut după ce, anul trecut, Marea Britanie s-a oferit să le asigure vize milioanelor de cetăţeni din Hong Kong şi, în ultimă instanţă, cetăţenia, potrivit g4media.

Anunţul, care survine la doar câteva ore după ce Marea Britanie a anunţat oficial data începerii programului său de vize, a reprezentat o nouă escaladare a tensiunilor dintre cele două ţări pe tema actualei situaţii din Hong Kong, o fostă colonie britanică restituită Chinei în 1997.

După ce vara trecută, Beijingul a hotărât să impună în Hong Kong o lege pe tema securităţii naţionale, lege care le oferea autorităţilor noi puteri prin care să elimine disidenţa, Marea Britanie a acuzat China că îşi încalcă angajamentul de a-i asigura Hong Kong-ului, timp de 50 de ani, o semi-autonomie. În iunie, guvernul britanic a anunţat că va institui vize speciale pentru deţinătorii de paşapoarte britanice destinate cetăţenilor din străinătate (BNO) - o categorie unică, destinată exclusiv cetăţenilor din Hong Kong înaintea transferului de putere din 1997.

Potrivit noilor reglementări, cetăţenii din Hong Kong care au cerut paşapoarte BNO înaintea retrocedării, vor putea beneficia de o viză specială, care le-ar da dreptul să locuiască, să muncească sau să studieze în Regatul Unit timp de cinci ani, iar după încă un an, ei ar putea să depună cereri în vederea obţinerii cetăţeniei, scrie g4media.

Guvernul britanic a estimat că, în Hong Kong, ar fi vorba de 2,9 milioane de cetăţeni cu paşapoarte BNO, cărora li s-ar adăuga alte 2,3 milioane care ar putea avea dreptul să plece odată cu ei, desi nu se ştie exact câţi cetăţeni vor dori de fapt să emigreze. Guvernul a estimat că între 123.000 - 153.700 de oameni ar putea apela la această nouă cale în primul an. Nu toţi cetăţenii BNO deţin şi paşapoarte BNO, dar ei pot depune cerere ca să le obţină.

"Ne-am preţuit profundele noastre relaţii istorice şi prietenia cu oamenii din Hong Kong, militând pentru libertate şi autonomie", a arătat, vineri, într-o declaraţie, premierul britanic Boris Johnson, el anunţând totodată că cererile pentru această opţiune vor putea fi depuse începând cu data de 31 ianuarie.

Planul Marii Britanii a înfuriat Beijingul, care a avertizat imediat că va riposta. Vineri, oficialii guvernului chinez au declarat cât se poate de clar că noile reglementări cu privire la vize reprezintă o ameninţare directă la suvernitatea lor.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat la o conferinţă de presă că planul înseamnă o tentativă de a-i transforma pe cetăţenii din Hong Kong în nişte cetăţeni britanici de mâna a doua, potrivit unui citat apărut pe canalul CCTV al televiziunii chineze de stat.

Nu s-a putut clarifica imediat dacă anunţul a fost mai degrabă simbolic sau dacă a fost unul serios. Deţinătorii paşapoartelor BNO pot deţine şi paşapoarte din Hong Kong sau alte paşapoarte străine, care însă nu sunt afectate de aceste măsuri.

Unii oficiali pro-Beijing au căutat să închidă asemenea subterfugii. La începutul acestei luni, Regina Ip, o parlamentară din Hong Kong, a propus să li se respingă dreptul de şedere persoanelor cu dublă cetăţenie. Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong, a declarat că nu există în curs asemenea planuri, conchide g4media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb