China a raportat luni cel mai important număr de cazuri noi de covid-19 din ultimele şase luni, în pofida multiplelor carantine care perturbă economia chineză şi viaţa de zi cu zi a chinezilor, relatează Paris Match, conform News.ro.
Autorităţile chineze au făcut în weekend un duş rece speranţelor unei relaxări a politicii "zero covid" şi au anunţat că vor continua să o aplice "neabătut", în pofifda lehamitei locuitorilor ţării.
La Zhengzhou (centru), cea mai mare fanrică de iPhone din lume este în continuare în carantină.
Instalaţia "funcţionează în prezent cu o capacitate semnificativ redusă", iar această perturbare va antrena întârzieri de livrare, a recunoscut duminică grupul american Apple.
Sinuciderea unei femei în vârstă de 55 de ani, care s-a aruncat de la fereastră în oraşul plasat în carantină Hohhot, în Mongolia Inferioară (nord), a provocat un val de indignare în weekend, deoarece intervenţia salvării a fost blocată de restricţiile impuse împotriva covid-19, au recunoscut autorităţile.
Aşa cum se întâmplă uneori în China în anumite cartiere, uşile de acces în clădirea rezidenţială au fost "sigilate" cu scopul blocării oricărei intrări sau ieşiri.
Cele două fiice ale femeii, dintre care una locuia în acelaţi apartament cu ea, au anunţat autorităţile că mama lor suferea de anxietate şi avea gânduri sinucigaşe şi au cerut - în zadar - evacuarea femeii.
"Cine are dreptul să sudeze uşile clădirii?" se întreba furios un navigator pe reţeaua de socializare Weibo.
"În caz de cutremur sau incendiu, cine va fi de vină?", întreabă el.
Autorităţile locale au criticat în mod public proasta gestionare a responsabililor de cartier.
Drame legate de restricţiile impuse în lupta împotriva covid-19 au loc cu regularitate.
În urmă cu câteva zile, un copil în vârstă de trei ani a murit asfixiat cu monoxid de carbon, la Lanzhou, capitala plasată în carantină a provinciei Gansu (nord-vest).
Într-un mesaj postat pe Internet, şters între timp, tatăl copilului îi acuză pe agenţii însărcinaţi cu aplicarea izolării de faptul că i-au blocat accesul la spital.
Autorităţile din district au prezentat, ulterior, scuze.
Această strategie constă în plasarea în carantină a unor cartiere întregi sau a unor oraşe întregi imediat ce apare un caz de covid-19, în relizarea unor depistări masive sau în plasarea în carantină a persoanelor testate pozitive şi călătorilor care vin străinătate.
Însă aceste restricţii sunt dublate uneori de un acces dificil la hrană sau la îngrijiri medicale şi de dificultatea deplasării în China şi în străinătate, ceea ce erodează răbdarea chinezilor.
Ministerul chinez al Sănătăţii a anunţat luni aproape 5.500 de cazuri locale de covid-19 - dintre care o mare parte în provincia Guangdong (sud) - un important centru manufacturier.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2022, 22:17)
Dictatura!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2022, 11:46)
Eu cred ca au un motiv autoritatile chineze pentru care carantineaza oamenii nicidecum frica de covid,asta este pretextul.Acum variantele nu mai sunt atat de patogene,au motive economice pentru care carantineaza oamenii....sau politice.