China se teme de o cortină de fier în sectorul financiar, pe fondul escaladării tensiunilor cu SUA

J.P.
Internaţional / 14 august 2020

China se teme de o cortină de fier în sectorul financiar, pe fondul escaladării tensiunilor cu SUA

O escaladare puternică a tensiunilor cu Statele Unite a provocat temeri în China privind o agravare a războiului financiar care ar putea avea ca rezultat excluderea ţării din sistemul global al dolarului, o perspectivă devastatoare considerată improbabilă în trecut, dar nu şi în prezent, transmite Reuters, conform news.ro.

Oficiali şi economişti chinezi au fost neobişnuit de vocali în discutarea publică a celor mai grave scenarii, potrivit cărora China nu ar mai avea acces la tranzacţiile în dolari sau Washingtonul ar bloca sau confisca o parte din uriaşele deţineri ale Chinei de obligaţiuni americane.

Îngrijorările respective au readus apelurile unora de la Beijing de a creşte utilizarea globală a yuanului, care ar reduce dependenţa de dolar.

Unii economişti chiar au venit cu ideea ca exporturile de vaccinuri chineze pentru Covid-19 să fie plătite în yuani şi analizează o modalitate de ocolire a plăţilor în dolari cu o versiune digitală a monedei chineze.

"Internaţionalizarea yuanului era bine să o fi avut. Acum devine o obligaţie", a spus Shuang Ding, director pentru cercetări economice referitoare la China la banca Standard Chartered şi fost economist la Banca Populară a Chinei.

Shuang Ding a avertizat că pericolul decuplării financiare sino-americane devine "clar şi prezent".

Deşi o separare completă a celor mai mari duă economii din lume este improbabilă, administraţia Trump a presat pentru o decuplare parţială în domenii cheie, legate de comerţ, tehnologie şi activităţi financiare.

Washingtonul a lansat o serie de măsuri pentru penalizarea Chinei, între care propuneri de interzicere a listării companiilor chineze care nu respectă standardele de contabilitate americane şi interzicerea aplicaţiilor TikTok şi WeChat, aflate în proprietate chineză.

Înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 3 noiembrie sunt aşteptate noi tensiuni.

"Un război financiar pe scară largă a început deja...cele mai letale tactici urmează să fie folosite", a spus Yu Yongding, economist la Chinese Academy of Social Sciences (CASS).

Yu a afirmat că sancţiunea cea mai dură va consta în confiscarea de active americane deţinute de China - Beijinul deţine obligaţiuni ale guvernului american de peste 1.000 de miliarde de dolari - care ar fi dificil de implementat şi ar fi o lovitură auto-provocată pentru Washington.

Mizele sunt ridicate. Orice măsură a Washingtonului de scoatere a Chinei din sistemul dolarului sau o măsură de retorsiune din partea Beijingului, de vânzare a unei părţi importante din obligaţiunile americane, ar putea agita pieţele financiare şi afecta economia mondială, potrivit analiştilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si uite asa o lume intreaga este captiva sistemului financiar american si ca o contrapondere este mai mult decat necesara!

    1. Nu doar China se pregătește pentru a decupla yuanul de dolar! E aceeași problemă și pentru euro! Iar bătălia se va da în zona cea mai vulnerabilă pentru licurici plățile online, comerțul digital, unde ai o dominație completă a visa sau mastercard care deși sunt multinaționale globale depind în totalitate de bunăvoința SUA. În maxim 5 ani vom vedea sisteme de plăți online în yuani sau euro independente de visa/mastercard și imune la sancțiunile extrateritoriale financiare ale licuriciului. Moment în care companiile europene pot face comerț cu cele chinezești independent de sistemele de plăți visa/mastercard. Iar tehnologia blockchain a apărut la timp pentru a permite o implementare rapidă și fiabilă a unei alternative la comerțul online cu carduri de credit visa/mastercard. Cînd se va decide mazilirea licuriciului nu vorbim de ani ci de maxim o lună în care brusc lumea financiar-bancară se va schimba fundamental. Iar o criză economică și financiară indusă de pandemia coronavirusată e ocazia perfectă pentru UE și China de a livra ce vrea alegătorul și economia/companiile, un sistem de plăți online global separat de cel al SUA, imun la toanele licuriciului care de vreo 5-10 ani se tot joacă cu sancțiunile financiare extrateritoriale cînd vrea mușchiul lui ba contra rușilor, acum și a oficialilor chinezi și n-au grețuri la pus amenzi și pe companii din UE cum e în cazul construcției gazoductului NordStream 2

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb