• Măsura urmează creşterii preţurilor practicate de furnizori
• Autorităţile vor monitoriza piaţa de profil
China, cel mai mare producător mondial de oţel, şi-a diminuat importurile de minereu de fier, din cauză că preţurile mari practicate de furnizori au afectat "cooperarea pe termen lung cu beneficiarii". Reprezentanţii Ministerului Comerţului au declarat că "măsurile temporare tehnice" luate împotriva importurilor de materii prime din care se fabrică oţelul au generat efectul aşteptat. Autorităţile nu au precizat, însă, cînd şi cum au limitat importurile menţionate.
Oţelăriile din China, printre care "Baosteel Group" Corp., sînt acum blocate în negocierile anuale pe marginea preţului minereului de fier, ca urmare a creşterii acestuia pînă la un nivel record în 2005 (majorare de peste 71%). Creşterea puternică a dus la reducerea profiturilor companiilor de profil.
Societăţile miniere străine, printre care "Cia. Vale do Rio Doce", "BHP Billiton" şi "Rio Tinto Group", vor să majoreze în continuare preţurile la care distribuie fierul brut, dată fiind creşterea cererii. Analiştii spun că autorităţile de la Beijing au impus o limită la preţul minereului de fier - de aproape 54 dolari/tona metrică, pentru importurile din Australia, respectiv 70 de dolari pentru cele din Brazilia.
În condiţiile date, China va monitoriza evoluţia pieţei de profil. "Inspecţiile de piaţă sînt acceptate de toate ţările, astfel că ele nu încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului", spune Qi Xiangdong, vicesecretar general al Asociaţiei Fierului şi Oţelului din China. Acesta a subliniat: "Pentru început, autorităţile doar vor inspecta, iar în funcţie de ceea ce vor observa vor lua măsuri". Qi Xiangdong nu a oferit detalii în acest sens, însă a estimat că stocurile de minereu de fier din porturile chinezeşti pot să acopere cererea vreme de două luni.
Oficialii chinezi vor să împiedice, totodată, vînzarea de minereu de fier către oţelăriile mici din ţară, ce trebuie închise. Industria siderurgică a Chinei se află în proces de consolidare, care presupune scoaterea de pe piaţă a micilor oţelării şi a celor care nu funcţionează conform normelor în vigoare, respectiv modernizarea şi fuziunea celor mari, astfel încît să creeze grupuri competitive la nivel internaţional.