China şi-a micşorat importurile de minereu de fier

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2006

Măsura urmează creşterii preţurilor practicate de furnizori

Autorităţile vor monitoriza piaţa de profil

China, cel mai mare producător mondial de oţel, şi-a diminuat importurile de minereu de fier, din cauză că preţurile mari practicate de furnizori au afectat "cooperarea pe termen lung cu beneficiarii". Reprezentanţii Ministerului Comerţului au declarat că "măsurile temporare tehnice" luate împotriva importurilor de materii prime din care se fabrică oţelul au generat efectul aşteptat. Autorităţile nu au precizat, însă, cînd şi cum au limitat importurile menţionate.

Oţelăriile din China, printre care "Baosteel Group" Corp., sînt acum blocate în negocierile anuale pe marginea preţului minereului de fier, ca urmare a creşterii acestuia pînă la un nivel record în 2005 (majorare de peste 71%). Creşterea puternică a dus la reducerea profiturilor companiilor de profil.

Societăţile miniere străine, printre care "Cia. Vale do Rio Doce", "BHP Billiton" şi "Rio Tinto Group", vor să majoreze în continuare preţurile la care distribuie fierul brut, dată fiind creşterea cererii. Analiştii spun că autorităţile de la Beijing au impus o limită la preţul minereului de fier - de aproape 54 dolari/tona metrică, pentru importurile din Australia, respectiv 70 de dolari pentru cele din Brazilia.

În condiţiile date, China va monitoriza evoluţia pieţei de profil. "Inspecţiile de piaţă sînt acceptate de toate ţările, astfel că ele nu încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului", spune Qi Xiangdong, vicesecretar general al Asociaţiei Fierului şi Oţelului din China. Acesta a subliniat: "Pentru început, autorităţile doar vor inspecta, iar în funcţie de ceea ce vor observa vor lua măsuri". Qi Xiangdong nu a oferit detalii în acest sens, însă a estimat că stocurile de minereu de fier din porturile chinezeşti pot să acopere cererea vreme de două luni.

Oficialii chinezi vor să împiedice, totodată, vînzarea de minereu de fier către oţelăriile mici din ţară, ce trebuie închise. Industria siderurgică a Chinei se află în proces de consolidare, care presupune scoaterea de pe piaţă a micilor oţelării şi a celor care nu funcţionează conform normelor în vigoare, respectiv modernizarea şi fuziunea celor mari, astfel încît să creeze grupuri competitive la nivel internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb