China va aloca, în următorii 15 ani, 180 de miliarde de dolari (153 miliarde de euro) pentru dezvoltarea unor resurse de energie regenerabilă, a anunţat ieri, la Beijing, Zhang Guobao, viceministru în Comisia Naţională de Reformă şi Dezvoltare. Obiectivul acestui plan al autorităţilor de la Beijing este creşterea cu pînă la 15% a utilizării resurselor de energie regenerabilă în totalul producţiei naţionale de energie, în condiţiile unei cereri din ce în ce mai mari.
"Energia regenerabilă, care include energia solară, eoliană şi hidro, contribuie la o mai mare siguranţă energetică în China", a declarat Zhang, în cadrul unei conferinţe internaţionale pe tema energiei regenerabile, ce s-a desfăşurat luni şi marţi, la Beijing. Viceministrul şi-a exprimat speranţa că utilizarea energiei regenerabile va avea "efecte substanţiale economice şi asupra mediului, ajutînd la diminuarea sărăciei".
În următorii 15 ani, China va dezvolta, de asemenea, biomasa şi va mări platformele solare pînă la 300 metri cubi în 2020.
Preşedintele chinez, Hu Jintao, prezent la manifestarea mai sus amintită, a sugerat comunităţii internaţionale să îmbunătăţească colaborarea în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, transferul de tehnologie şi finanţarea în vederea promovării utilizării energiei regenerabile. China depinde încă de cărbuni pentru generarea a 73% din energia ţării, dar resursele regenerabile sînt tot mai folosite (pînă la 1%), ca şi cele nucleare (2%).
Vicepreşedintele Zeng Peiyan a reamintit, la rîndul său, ţărilor dezvoltate că trebuie să-şi respecte promisiunile făcute la reuniunea de la Bonn, în 2004, cînd s-au angajat să acorde ajutor ţărilor în curs de dezvoltare pentru utilizarea de resurse de energie regenerabile, inclusiv finanţare, tehnologie, experţi etc.
Tot la conferinţa de la Beijing, comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a sfătuit toate ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare să apeleze la resursele de energie regenerabilă ca element cheie pentru reducerea poluării mediului şi promovarea inovării economice şi tehnologice. Dimas a spus că toate ţările vor trebui să contribuie la reducerea efectului de seră în a doua etapă a Protocolului de la Kyoto (după anul 2012).