China va promite, la summitul programat să aibă loc în 29 iunie, la Bruxelles, să investească mai multe miliarde de dolari în noul Fond European pentru Investiţii Strategice (EFSI), potrivit unei schiţe a unui comunicat de presă obţinute de Reuters, conform Agerpres.
Deşi suma exactă nu a fost decisă, promisiunea de a investi în EFSI constituie ultimul pas în strategia Beijingului de a-şi extinde influenţa pe scena economiei mondiale în dauna SUA şi urmează deciziei mai multor guverne din UE de a se alătura băncii de dezvoltare înfiinţate de China - Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) - în pofida avertismentelor venite de la Washington.
"China anunţă că va face disponibilă suma pentru cofinanţarea investiţiilor strategice de interes comun pe întreg teritoriul UE", scrie comunicatul, care precizează că acordurile vor fi finalizate cu prilejul unei alte reuniuni care va avea loc în luna septembrie.
O sursă diplomatică europeană a declarat pentru Reuters că este posibil ca investiţia chineză să fie una de ordinul "miliardelor". La rândul lor, o serie de oficialii chinezi şi europeni au precizat că băncile chineze sunt interesate în principal de proiectele din sectoarele telecomunicaţiilor şi tehnologiei.
Premierul chinez, Li Keqiang, care va lua parte la summitul de la Bruxelles, va ajunge la un acord cu liderii UE, potrivit căruia fondul de 315 miliarde de euro "va crea oportunităţi pentru China să investească în Europa, în special în sectoarele infrastructurii şi inovaţiei".
UE va promite, la rândul său, să investească în iniţiativa chineză "One Belt - One Road", un proiect pentru construirea unui nou drum al mătăsii şi a unei noi căi maritime care să facă legătura între Grecia şi Asia Centrală şi de Vest.