Atât oamenii de afaceri chinezi, cât şi cei din Italia şi-au manifestat intenţia să investească masiv în ţara noastră. În cadrul Forumului Economic şi Financiar România-China, chinezii şi-au declarat în mod clar şi public intenţia de transforma România într-o poartă a Chinei către Europa.
La numai o săptămână după Forumul româno-chinez, astăzi are loc, la Bucureşti, primul seminar în care toate cele 72 de Camere de comerţ ale Italiei în străinătate se vor reuni pentru prima oară în Europa de Est.
Preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Populare a Republicii Chineze, Wu Bangguo, care a vizitat România pentru prima oară săptămâna trecută, a declarat că "susţinerea la nivel înalt a întreprinderilor chineze ca să investească în România este animată de un profund sentiment de prietenie şi de încredere". La rândul lor, reprezentanţii Camrei de Comerţ a Italiei invocă şi argumentul limbii şi al apartenenţei culturale.
Atât afaceriştii chinezi, cât şi cei italieni ţintesc domeniul infrastructurii. Ambele părţi invocă nevoia unor astfel de investiţii în România. Dacă pe chinezi îi favorizează o eficienţă şi o experienţă demne de invidiat în acest domeniu, Guglielmo Frinzi, preşedintele Camerei de Comerţ a Italiei în străinătate, a declarat: "Flexibilitatea italienilor, capacitatea lor de a interpreta în mod creativ noile nevoi şi exigenţele locale, precum şi bunul gust italian sunt cunoscute de o lume întreagă."