Chinuit de otomani

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 19 septembrie 2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU

La început a fost o simplă întrebare. Îi cerusem să îmi spună ceva despre gânditorii politici latini (romani). Studenta ezita, aşa că am bănuit ceva... Am întrebat-o dacă ştie până unde s-a întins Imperiul Roman. "În Italia" - mi-a răspuns. Şi mai pe unde? "Franţa?" - a adăugat ea. Şi pe la noi, prin actuala Românie, vechii romani nu au stăpânit nimic? "Nu... Ba da... Nu ştiu...".

Am văzut eu multe, dar nici chiar aşa... Am insistat. Dar în Orientul Mijlociu? Palestina? Israel? Ţara Sfântă? De data aceasta, studenta era sigură. "Nu!".

Scena devenea din ce în ce mai ireală. Am întrebat-o dacă a auzit de un anume Isus Cristos. Da, auzise. Am întrebat ce ştie despre el. "A fost chinuit". Asta aşa este, am recunoscut, dar de cine? De romani? "Nu". Dar de cine? "De otomani". Şi în ce an a fost chinuit acest Isus de otomani? "Cam pe la 600"...

Oameni buni, asta este şcoala românească. Unde credeaţi că vom ajunge, cu un ministru analfabet şi cu slujbe ţinute de preoţi în şcoli?

Subiectul de astăzi însă este unul mai limitat. Unul dintre lucrurile care m-a frapat la studenta respectivă este ignoranţa profundă cu privire la creştinism. Am întrebat-o dacă a citit Biblia. Mi-a spus că nu. După ea a venit un student cu o cruce la gât. L-am întrebat şi pe el dacă a citit Biblia. Iarăşi: nu.

Aici nu pun problema credinţei religioase. Fiecare crede ce doreşte. Şi eu, şi dumneavoastră, cititorii. Însă dacă nu ştim nimic despre creştinism, atunci avem o problemă masivă. De educaţie elementară.

Creştinismul a fost - fie că acum ne place, sau nu - la temelia spiritualităţii europene de mai bine de un mileniu. Lumea noastră este de negândit fără creştinism. A nu cunoaşte practic nimic despre asta înseamnă să te zbaţi în cea mai neagră ignoranţă.

Observaţi paradoxul. Suntem, la nivelul declaraţiilor, cel mai habotnic popor din Uniunea Europeană. În şcoli s-a introdus o materie, de facto obligatorie, numită "Religie". Şi totuşi rezultatul este, cultural vorbind, o caricatură.

Am încercat să discut cu aceşti tineri. Chiar nu au deschis niciodată Biblia? Este mai rău decât atât. Mulţi nici nu au o idee clară la ce mă refer... Unul mi-a spus că da, a citit ceva. Ce anume? - l-am întrebat. "Ceva prescurtat". Există aşa ceva? Sunt extrase din Biblie? - am vrut să ştiu. Nu. Mi-a explicat că atunci când era bolnav, în spital, a venit "cineva" şi i-a dat nişte pliante. Ce legătură au pliantele respective cu Biblia? - am fost eu curios să aflu. Niciuna. Erau nişte poveşti acolo, nişte desene, omul bănuia că asta are de-a face cu Biblia, nu ştia de ce...

Am mai observat ceva la mulţi dintre concetăţenii noştri, tineri sau nu, studenţi sau nu. Mulţi dintre ei sunt "credincioşi". Cel puţin aşa declară. Dacă vrei să înţelegi ce înseamnă asta, ei îţi spun ceva despre "credinţele" lor.

Însă creştinismul nu înseamnă credinţă individuală, subiectivă. Creştinismul este un mod de viaţă în colectiv. Nici măcar Reforma luterană nu a susţinut că fiecare crede în ce i se năzare. Şi că poate face, în izolare, ce vrea. Creştinismul înseamnă ordine socială. Oamenii se rugau, munceau şi trăiau împreună ca creştini. În catedrale, în pelerinaje, în congregaţii.

Acum însă multora li se pare că creştinismul este fix ce cred ei, ca persoane private. De aceea nu simt nevoia să deschidă o carte, nu se duc la întâlniri, nu contribuie la colectele de bani pentru cei sărmani etc. "Creştinismul" a devenit o chestiune de stil individual. O cruce peste tricou şi nişte idei strict personale, pe care respectivul nu simte nevoia să le verifice sau să le justifice.

Mă întreb ce înţelege un asemenea individ din istoria Europei. Din arta occidentală. Din marea literatură a lumii. Din simbolurile oficiale (multe drapele ale statelor europene, inclusiv cel al României, au simbolul Crucii). Etc. Răspunsul este simplu: absolut nimic. Doar într-un asemenea vid este posibil să crezi că cetăţeanul Cristos a fost chinuit de otomani în jurul anului 600.

În ce priveşte situaţia învăţământului superior, acesta pare făcut K.O. Scopul facultăţii este să transmită cunoştinţe de specialitate. Asta presupune un anumit nivel de educaţie, de cultură, al celor care păşesc pe băncile universităţilor.

Or, asta nu se întâmplă. Mulţi tineri, aşa cum ies de pe băncile liceului, nu sunt apţi pentru studii universitare. (Înţeleg că şi firmele private se plâng că respectivii nu sunt calificaţi. Probabil au dreptate, dar nu aceasta este acum problema despre care discut). Iar ideea că ei pot, cumva, să "recupereze", este stupidă. Universitatea nu poate şi nu trebuie transformată într-un fel de liceu tardiv. (Deşi unii încearcă: cineva mi-a spus că sunt instituţii de învăţământ superior în România unde se acceptă studenţi fără bacalaureat, sub pretextul că se face o "pre-înscriere", până ce respectivii iau examenul. Sper că nu este adevărat). La facultate trebuie să intre doar absolvenţi deja capabili să înţeleagă ceva. Suntem, pe an ce trece, tot mai departe de acest standard.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. E bună concluzia, foarte bună. Din cauza ministrului analfabet biata fată, imperiul roman, baba și mitraliera.

    Dar putem merge mai departe. Aia este lemn din cauza ta. 

    1. Ești mai cretin decât fata din articol!

      Cretin și rău intenționat. 

      Sunt întrutotul de acord cu D-voastra!

    Nici Biserica nu isi mai face treaba . Adica a reusit sa forteze mana statului sa introduca religia in scoli,dar a nu a putut pregati cadre care sa o predea ...Problema e cum va reusi Biserica sa mai domine masele,asa cum a facut-o 2 milenii,cand cei care o predau sunt tampiti? Inseamna ca suntem pe drumul bun,dupa anumite standarde...

    Foarte bun articol!

    Din păcate, o realitate îngrozitoare, care ne va afecta pentru multe generații de acum încolo.

    O țară condusă de infractori, cu ministrul educației analfabet, nu poate avea un viitor. 

    1. Vina majora nu e a liderilor care ne conduc,ci a noastra.Noi suntem de vina ,nu numai ca ii alegem,asta e cel mai mic rau,ci ca ii pastram in pozitii mandate intregi.Noi suntem de vina ca preferam incultura ,ca nu ne autoeducam ,ca nu visam la o tara frumoasa, ca nu vedem valorile reale ale tarii ,ca facemrating la emisiuni de toata jena ....A conchis foarte bine azi,de fapt de ieri,in articolul ''Romania ,tara de muls'' .

      Spuneti patru nume de politicieni cinstiti, corecti, adevarate "valo(ri) reale ale tarii". Cine a introdus Religia, ca materie obligatorie in scoli, din clasa I- a, pana in clasa a XII-a inclusiv. Nu cred ca actualul ministru al "Invatamantului". Educatia rutiera nu si-a gasit loc, macar la nivelul claselor a VII-a si a XI-a. (Pentru a nu deranja examenele claselor a VIII-a si a XII-a). Apoi, dupa anul 1990, facultatile au devenit locuri de munca pentru cadrele didactice, nu formatoare de specialisti. Lipsa de exigenta la frecventa si examene, comercializarea lucrarilor de toate gradele, au devenit practici curente la multe universitati, facultati.

    Se pare ca aveti publicul dvs DAR

    amestecati si conditionati civilizatia , credinta si competenta profesionala cu a fi crestin (conform descrierii dvs.) 

    Care e problema cu stilul individual? Nu e crestineste, e stupid sau nu se incadreaza in standarde?

    Mai usor cu manipularea pe scari 

    Nu, nu sunt de acord cu ante-comentatorii acestui articol. Nu faptul că acum un ministru este sau nu cult. Să nu uităm că am avut miniștri ai educației oameni precum Pleșu, Marga, Șora. Au urmat apoi oameni inteligenți precum Andronescu, Miclea, Athanasiu. Ei și? Calitatea elevilor, în ansamblu, tot în cap s-a dus.

     

    Prostănacii dați ca exemple nu vor mai recupera nimic pentru simplul fapt că fac probabil parte din clubul foarte larg al celor care consideră că odată cu terminarea liceului, s-a terminat și obligația de a învăța ceva. De acum începe trăirea vieții, dă-o naiba de carte. Feisbuc, clubăreală, distracție și excese. Asta va fi tinerețea lor. 

     

    Vor ajunge oricum fețe zâmbitoare pe la recepția unei firme unde vor răspunde la telefoane și vor face totul să te enerveze cu incompetența lor. 

    Există și un alt fenomen prezent și în România dar și în SUA. Banalizarea studiilor academice. În SUA, acest fenomen este însoțit și de acumularea de datorie la terminarea studiilor. La noi sunt gratuite. Dar banalizarea lor este un fapt dovedit și de calitatea proastă a exemplelor date. Acum 20 de ani, bara era mai sus. 

    1. S.E.X

      E super. 

      Linistea si multumirea fetei de dupa ... 

      Apoi sunt bune si cartile.

    "Mulţi tineri, aşa cum ies de pe băncile liceului, nu sunt apţi pentru studii universitare." Dar ii acceptam totusi la facultati ca sa ne luam si noi un ban gramada la sfarsit de luna.... Halal invatamant. Macar studenta respectiva este mai cinstita moral.

    Propunere de examen la facultate: Respira? Da. - Admis.

    D.n avramescu si multi anii vand diplomw false- fara nicio acoperire- comit de facto infractiunea de inselaciune in forma continuata.

    Antropologic vb. tot t.au foat oameni care habar nu aveau de produsele culte ale societatii, dn .avramescu trebe sa stie ca in epoca medievala biblia era receptata diferit de cler si mase...etx.doar ca univ.erau mai putinw ai nu axoteau dipl.pw banda rulanta 

    Fata poate era draguta si avea nevoie dw un job, un barbat!! 

    Cine o inducea in eroare si se angaja in dialoguri absurde cu ea? 

    Colaboratorul bursa...

    D.n avrameacu vedwti dvs.ca acum cateva sute de ani 99 din pooulatie eea analfabeta si facea un asa ghiveci din ce auzea la biserica. 

    1. Poate prwzwntati cititorilor carea Branza si viermii de C.Ginzburg.

      Unele fete tinere au , este dorinta in ele sa stiti. Cultura populara sublimasw asta sub forma mitului..Sburatorului..

      In vremurile de azi multi barbati nu mai sunt ce trebuie... 

      Domnul sa scandalizat ca fata nu stie cat a violat ,jefuit si ars pe rug crestinismul.....Cu alte cuvinte este extrem de important sa mergi la popi si sa le-o sugi cum mai nou sa aflat.Religia inseamna abuz,manipulare instigare la ura si dezbinare si fara suparare veniti cu d-zeu de mana.Aberati nostop conform manipularii primite inca din copilarie care va facut donator fidel.Nu mai furati banii oamenilor ,nu le mai pangariti mintea cu d-zei imaginari ,sfinti ,voci si alte asemnea ineptii.Ajunge cu imbecilitatea religioasa.5000 de religii ura ,dusmanie,crime.Da, d-zeu e mare dar nu se descurca cu banii......fara cuvinte.

      Domnul sa scandalizat ca fata nu stie cat a violat ,jefuit si ars pe rug crestinismul.....Cu alte cuvinte este extrem de important sa mergi la popi si sa le-o sugi cum mai nou sa aflat.Religia inseamna abuz,manipulare instigare la ura si dezbinare si fara suparare veniti cu d-zeu de mana.Aberati nostop conform manipularii primite inca din copilarie care va facut donator fidel.Nu mai furati banii oamenilor ,nu le mai pangariti mintea cu d-zei imaginari ,sfinti ,voci si alte asemnea ineptii.Ajunge cu imbecilitatea religioasa.5000 de religii ura ,dusmanie,crime.Da, d-zeu e mare dar nu se descurca cu banii......fara cuvinte.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb