Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a explicat, la finalul şedinţei de Guvern de astăzi, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, care a fost în primă lectură, are scopul de a crea "statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei", notează News.ro.
"Vom finaliza luni consultarea publică. Ce urmăreşte acest proiect de OUG? Să creeze statului un instrument pentru a intterveni în situaţia excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei. Şi în astfel de situaţii vom putea interveni. De implementarea acestui act normativ se va ocupa Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte relaţia între companii, iar în ceea ce priveşte relaţia între companii şi consumator o va implementa ANPC, Protecţia Consumatorului. (...) Pentru aplicarea legii va emite Guvernul o hotărâre de Guvern, dacă este nevoie va fi emisă o hotărâre de Guvern", a afirmat Bogdan Chiriţoiu, miercuri la finalul şedinţei Executivului.
El a mai spus că acest proiect de act normativ va crea posibilitatea recuperării pagubelor şi urmăreşte viteză în această privinţă.
"Nu ne interesează sancţiuni mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele. Vrem viteză. Mergem pe la concurenţe neloiale cu aceste amenzi mai scăzute, dar impactul mai mare va rămâne din măsurile acestea complementare", a completat Chiriţoiu.
Ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative s-a aflat, astăzi, pe agenda şedinţei de Guvern, în primă lectură.
Proiectul de ordonanţă prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei. Ordonanţa prevede şi sancţiuni, de la 0,01% - 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 5000 lei. În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei - 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 600 lei la 2.500 lei.
Potrivit Guvernului, prezentul proiect de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcţionare a pieţei interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.
Articolul 1 arată că prezenta lege are drept scop asigurarea unei concurenţe loiale, cu respectarea uzanţelor cinstite şi a principiului general al bunei-credinţe, pentru protejarea interesului legitim public şi/sau privat, prin aplicarea normelor de drept contravenţional, penal sau civil, după caz.
Dispoziţiile prezentei legi se aplică întreprinderilor şi persoanelor fizice, române sau străine, care săvârşesc practici de concurenţă neloială pe teritoriul României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2022, 18:51)
Cică piață liberă. Ce glumă absolut sinistră.
2. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 11.05.2022, 22:39)
[...] chiritioiu se face ca nu vede ca piata (de electricitate) e dominata de samsari, in limbaj elevat numiti traderi, ceea ce face ca pretul la retail sa fie de XXX ori mai mare decat pretul la poarta producatorului.
Au si scos din oug propus supra taxarea traderilor ...