Chiselita, AEI: "Reactoarele modulare mici, un nou trend al energiei europene"

T.B.
Miscellanea / 11 ianuarie

Chiselita, AEI: "Reactoarele modulare mici, un nou trend al energiei europene"

În anul 2021 au fost date în funcţiune primele două reactoare modulare mici, care au fost iniţial reactoare cu apă sub presiune folosite pe submarine, se arată într-un comunicat al lui Dumitru Chiselita, preşedintele Asociaţiei Energiei Inteligente (AEI), remis redacţiei. Sunt utilizate pentru generarea de electricitate şi căldură şi operează pe o barjă plutitoare în Pevek, în regiunea Chukotka din Rusia, transmite sursa.

Noile tehnologii, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR), fac progrese importante şi Uniunea Europeană a înţeles că pot juca un rol important în sistemele energetice integrate prin furnizarea de energie electrică şi/sau căldură cu emisii reduse de carbon, informează sursa citată.

Chiar dacă majoritatea centralelor nucleare noi planificate - sau în prezent în construcţie - sunt unităţi mari, uşoare, răcite cu apă, reactoarele modulare mici (SMR) reprezintă o soluţie complementară unor astfel de centrale electrice, se mai arată în comunicat. Acestea ar contribui la decarbonizarea sectoarelor greu de decarbonizat, cum ar fi transporturile, industria chimică şi siderurgică şi termoficarea, potrivit sursei.

Acestea cuprind cele mai recente caracteristici tehnologice şi avantaje de siguranţă, iar multe companii şi start-up-uri din Europa şi din afara Europei se uită la proiecte SMR, indică sursa precizată.

SMR-urile pot varia în dimensiune de la mai puţin de 10 MW până la 300 MW şi pot folosi o gamă de agenţi de răcire posibili, inclusiv apă uşoară, metal lichid sau sare topită, în funcţie de tehnologie, arată datele comunicatului. SMR este termenul generic pentru a denumi astfel de reactoare, dar cele bazate pe tehnologia apei non-uşoare sunt adesea numite reactoare modulare avansate (AMR). Toate folosesc reacţiile de fisiune nucleară pentru a genera căldură care poate fi utilizată direct sau pentru generarea de energie electrică, potrivit sursei menţionate.

Prioritatea Comisiei Europene este ca noile proiecte SMR/AMR aflate în curs de dezvoltare să garanteze că energia nucleară este utilizată numai cu cele mai înalte standarde de siguranţă, protecţie împotriva radiaţiilor pentru lucrători şi cetăţeni, gestionarea responsabilă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului uzat şi un regim de neproliferare fiabil, care asigură că materialul nuclear nu este deturnat de la utilizarea prevăzută, informează preşedintele AEI.

SMR-urile prezintă mai multe beneficii potenţiale, variind de la caracteristici de siguranţă îmbunătăţite, cum ar fi sisteme de siguranţă pasivă, opţiuni de finanţare mai bune datorită programelor de construcţie reduse, nevoi de investiţii mai reduse, mai puţine componente şi amprente mai mici pe unitate, transmite sursa citată. Pentru ţările UE care aleg să includă energia nucleară în mixul lor energetic, SMR ar putea fi, de asemenea, o opţiune promiţătoare pentru înlocuirea vechilor centrale electrice pe cărbune şi pentru completarea şi facilitarea pătrunderii tot mai mari a surselor regenerabile, potrivit sursei. Ele pot fi utilizate în mod flexibil pentru termoficare, desalinizare, generarea de căldură de proces pentru industriile consumatoare de energie şi producţia de hidrogen, relatează sursa citată.

În acelaşi timp, există încă provocări în validarea cazului de afaceri pentru SMR, asigurarea unor procese şi cadre de licenţiere previzibile şi simplificate, dezvoltarea lanţurilor globale de aprovizionare pentru a asigura profitabilitatea, identificarea siturilor nucleare adecvate şi realizarea unui model de dialog transparent între părţile interesate în cauză, se mai arată în comunicat.

La nivelul Uniunii Europene a fost creat un "Parteneriat european SMR" sub forma unei scheme de colaborare care să implice părţi interesate din industrie, organizaţii de cercetare şi tehnologie, clienţi interesaţi (adică utilităţi şi chiar UE). ţări), autorităţile europene de reglementare şi Comisia Europeană, informează sursa.

Potrivit comunicatului, parteneriatul are cinci direcţii de lucru esenţiale pentru promovarea tehnologiei SMR şi implementarea acestora în siguranţă în UE, şi anume:

integrarea şi implementarea pieţei

licenţiere

finanţare şi parteneriat

adaptarea lanţului de aprovizionare

inovare, cercetare şi dezvoltare

Toate aceste părţi interesate din industria nucleară europeană, comunitatea de cercetare şi autorităţile naţionale de reglementare în domeniul nuclear colaborează strâns cu obiectivul ca primele SMR europene să devină operaţionale la începutul următorului deceniu, transmite Chiselita.

De asemenea, Comisia a sprijinit în mod activ cercetarea în materie de siguranţă SMR prin Programul de cercetare şi formare Euratom, cu o contribuţie a UE de de 27 de milioane EUR, care au fost alocate în 2023, conform sursei.

Declaraţia privind reactoarele modulare mici din UE, semnată la 4 aprilie 2023 de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel şi părţile interesate din domeniul nuclear din UE, confirmă intenţia UE de a continua să conducă cercetarea, inovarea, educaţia şi formarea pentru siguranţa SMR-urilor europene, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum am spus si in alt coment.... capacitati restrnse cu o maxima putere de generare energie...

    s c c r e t 

    Eu citesc altceva. Nuscale si-a concediat o treime dintre angajati si a pierdut contracte dupa contracte. Energia nuclear de acest tip este necunoscuta si mai scumpa. De aceea a pierdut contractele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb