În jumătate de an, exista riscul ca Hidroelectrica să intre în insolvenţă şi să fie lichidată şi nu reorganizată în vederea eficientizării, cum s-a întâmplat recent, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "Printre măsurile de reformă structurală (adoptate de Guvernul Ponta - n.r.) au fost şi măsurile luate în vederea îmbunătăţirii performanţei anumitor companii de interes strategic în domeniul energetic şi care, într-o perioadă scurtă de timp viitoare, erau în iminenţa intrării în incapacitate de plată. Exemplul concret este Hidroelectrica. Cazul acesteia este un caz special, pentru că este cea mai mare companie din domeniul energetic din România şi nu produce profit. Nu numai că nu produce profit, dar exista riscul ca, în termen de jumătate de an, ea să intre în insolvenţă şi să fie lichidată, nu reorganizată în vederea eficientizării acesteia".
Ministerul Economiei mai susţine că 95% din energia produsă de Hidroelectrica nu se regăseşte pe piaţa concurenţială. De asemenea, Daniel Chiţoiu a adăugat că 75% din energia produsă se vinde în baza unor contracte bilaterale, la un preţ cu 40 - 50% mai mic faţă de preţul existent pe piaţa concurenţială (de pe OPCOM), iar res-tul se vinde pe piaţa reglementată.
Domnia sa a subliniat: "Mai mult, nu numai contractele de furnizare erau contracte direcţionate bilaterale, ci şi contractele de achiziţie. Ştiu foarte bine că s-au prevalat de o prevedere din legea achiziţiei publice şi au loc numai încredinţări directe sau achiziţii directe sau acorduri cadru. Scopul nostru este de a transparentiza toate aceste contracte, şi de achiziţii şi de furnizare a energiei electrice. Or, cine poate face acest lucru? Un management privat profesionist. Şi, de asemenea, pot face acest lucru reprezentanţii în Adunarea Generală a Acţionarilor. Deci, conducerea actuală a Ministerului Economiei şi a Guvernului are ca obiectiv prioritar depolitizarea conducerilor companiilor de stat şi introducerea managementului profesionist".
Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, cerere admisă de Tribunalul Bucureşti pe 20 iunie.