Euro ajută Europa să rămână autonomă pe plan global, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a monedei, relatează Bloomberg.
"Ne confruntăm cu sporirea tensiunilor geopolitice, mai ales războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei, care cer decizii colective curajoase. Ne confruntăm cu accelerarea crizei climatice, pe care o putem rezolva doar împreună: emisiile de CO2 nu se opresc la frontiere. Şi ne confruntăm cu dificultăţi fără precedent la adresa competitivităţii noastre din cauza politicilor industriale şi energetice în alte părţi ale lumii", se arată într-un articol comun, semnat de către Christine Lagarde, alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola şi şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, Paschal Donohoe.
Lansat de 11 ţări la începutul anului 1999, euro a rămas o monedă electronică în primii săi trei ani. Acum, zona euro include 20 de ţări, fiind metoda de plată pentru aproximativ 350 de milioane de persoane.
"A făcut viaţa mai simplă pentru cetăţenii europeni, care pot compara cu uşurinţă preţurile, comerţul şi călătoriile. Ne dă stabilitate, ne protejează creşterea şi locurile de muncă în perioadele de criză", susţin liderii UE.
La 1 ianuarie 2024 euro marchează un sfert de secol, demonstrând rezistenţa aranjamentului monetar a cărui dezintegrare a fost deseori previzionată.
De exemplu, în timpul crizei datoriilor suverane din Grecia, izbucnită în 2015, fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, spunea că "este doar o chestiune de timp până când toată lumea va recunoaşte că separarea este cea mai bună strategie". Grecia nu a părăsit zona euro, şi la începutul anului 2023 a fost admis un nou membru, Croaţia.
Eforturile României şi Bulgariei de a adera la euro nu au fost la fel de norocoase. Candidatura României a fost afectată de disputele interne, iar Bulgaria a fost nevoită, în 2023, să abandoneze planul de a se alătura euro la 1 ianuarie 2024.
Deşi adoptarea euro este teoretic o condiţie pentru aderarea la UE, Cehia, Ungaria, Polonia şi Suedia nu par interesate.
"În timp ce unele state sunt, în prezent, în proces de aderare la UE, trebuie să ne menţinem capacitatea de a acţiona decisiv. Extinderea şi aprofundarea nu se exclud reciproc. Dar extinderea ar putea necesita schimbări le modului de organizare a UE", susţin liderii blocului comunitar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 13:26)
Business MAGAZIN = "Toate datele indică un singur scenariu: Europa se îndreaptă cu paşi rapizi către recesiune. Ţara care s-a transformat în primul motor al declinului este Germania. !!!" Zona euro nu scăpa de recesiune, arată cele mai recente date.
Economia UE, a scăzut pentru al doilea trimestru la rând, scrie Bloomberg.
Aste e, inarmarea si sprijinul Ucrainei costa prea mult.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 19:21)
Datele mai arata ca, "Europa / Bancile centrale Europene" nu sunt PROASTE!
Au creat un MEcanism "EURO /CREDIT" regiune... ce se balanseaza reciproc.
Ca exemplu....
De boomul Germaniei si a altor tari stiam cu toti... in timp ce nu se vorbea de ruptul dintilor pe jos a Italiei, Greciei, Ciprului si a altor state....
Acum o sa avem o rocada minunata in piata... unde piburile reale ale unor state de pe langa Italia si regiuni (stagnate) vor trebuii sa ajunga din urma.
Avem randamente reale prea mair si prea reala in state deja pocnite... fata de altele ce au compresii mari la randamente....
Imi place EURO.... o joaca la indigo cu Dollarul pe statelele lor... si chiar anticiclic cu dolarul peplan global.... untre intre ciclurile de intermedieri am vazut ca si ceva monede si state beneficiaza din plin arbitrar.
PS: germania devine ieftina in pret real... italia este deja ieftina... si deci nu stim cat mai tine minunea....am cumparat BLOCURI.... blocuri... in italia.... la preturi de garsoniere in Romania.
In portugalia am cumparat Ferme si terenuri la preturi de exagerat de mici....
PSS: "A făcut viaţa mai simplă pentru cetăţenii europeni, care pot compara cu uşurinţă preţurile, comerţul şi călătoriile. Ne dă stabilitate, ne protejează creşterea şi locurile de muncă în perioadele de criză", susţin liderii UE. - aici e o minciuna din capul locului... pentru ca nu este adevarata! A facut viata mai simpla. Cui...?! Italienilor ce au fost "Sters la fund" de romani educati migrati acolo? Germanilor Rasisti si infumurati ce revuaz muncile de jos dar se plang simultan de migranti?!
Protejeaza cresterea economica si locurile de munca?! Ale cui? A spaniei cu pib real deflat de 9 ani? A Italiei cu big real deflat? A germaniei cu pib speculativ inflat (credit imb impinge pibul) si real productivity stagnat?
A cui a protejat necresterea piburilor reale?! Si ale cui a protejat crestrea?!
Sa credem oare ca nu vine in fata randul la rocada si a altor piburi?! Luxemburg nu dam nume.... si altele...Belgia...?!? In timp ce altele vor fi protejate sa "Creasca"?
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 14:01)
Pentru tarile periferice sau mici si slabe proiectul UE își va arata fata in câțiva ani.Pierderea suceranitatii in favoarea marilor puteri care o sa ia decizii cu majoritate "calificata" pe tot felul de criterii.Asta a si fost planul de la bun început, doar ca nu adera nimeni dacă li se prezenta o asemenea "destinație finala "
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 21:29)
Am vesti si mai bune pentru Eurozona. O scrie The Telegraph pe 29 dec 2023.
"Britain to outgrow Germany for years to come as eurozone growth engine stutters
High interest rates risk plunging Europe into recession while UK expected to rebound"
Britanicii sunt in extaz. Din cauza dobanzilor foarte mari din zona Euro (care au impins marile firme europene sa se imprumute in yuani, emitand panda bonds), Europa va fi in recesiune in timp ce UK va creste economic ani la randul peste Germania.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 14:15)
Madame Lagarde omite sa ne spuna ca din cauza prostiei politicienilor europeni, care ameninta cu confiscarea ilegala a unor active suverane detinute in moneda euro, aceasta a pierdut in fata yuanului pozitia de a doua moneda pe planeta folosita in schimburile comerciale globale.
In mai putin de un an, schimburile comerciale ale BRICS au trecut la yuan iar in nov 2023, yuanul a devenit a doua cea mai importanta moneda pe planeta, dupa dolar. Sa asteptam cu nerabdare evolutia fulminanta a anului 2024.
Europa si euro se indreapta rapid spre recesiune si irelevanta internationala. Abia astept sa confiste activele suverane ale Rusiei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 14:31)
Uite aici irelevanta Euro:-)
1.00 Euro = 98.552662 Russian Rubles
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 20:51)
Ce vrei sa spui este ca exporturile Rusiei sunt mai valoroase celor care au nevoie de ele (adica intreaga planeta) si rusii obtin mai multi bani pe propriile bogatii.
Hai sa masuram insa in altceva. Cat costa un obuz de 155 mm? De la 3300 de euro la inceput de 2023 (pret cotat de Rheinmetall), la 8000 de euro in oct 2023.
"According to Admiral Rob Bauer, head of the North Atlantic Treaty Organization's military committee,, the price for one artillery shell has gone up to 8,000 euros ($8,489.60) fr om 2,000 euros before Russia's attack on Ukraine."
Pe de alta parte, un obuz de 152 mm produs in Rusia, potrivit NY Times, pe 13 sep 2023, costa 600 dolari (deci putin peste 500 de euro).
"Salm said. For instance, it costs a Western country $5,000 to $6,000 to make a 155-millimeter artillery round, whereas it costs Russia about $600 to produce a comparable 152-millimeter artillery shell, he said."
Asa ca, pentru a respecta corectitudinea economica a datelor, nu conteaza ca un euro costa 100 de ruble. Aceasta cotatie este doar un artificiu pentru a creste veniturile din export. Pentru ca preturile interne ale Rusiei sunt la niveluri mult sub cele cotate in euro ale NATO. Avantaj 10x pentru Rusia.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 22:05)
Deci avantajul 10x pentru mujicia se pastreaza si la o pensie de 17000 ruble= 150 euro:-)...Poate datorita "preturile interne ale Rusiei sunt la niveluri mult sub cele cotate in euro" nu aveti oua si motorina in mujicia:-). E amuzant cum o tara falita da lectii de economie celor care practic au inventat conceptele. Cat despre ce ai citat tu este luat dintr-un articol scris de Boyko Nikolov in "Bulgarian military"...acum stim cum scriu bulgarii articolele, asa cum verifica si tirurile pline cu Afgani, sirieni si paki:-)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2024, 20:02)
euro CBDC va conduce finalmente la DISPARITIA ZONEI EURO SI A MONEDI EURO !
cine ataca libertatea oamenilor e indicat sa moara cat mai repede
Ban.Cher.Vali