Christine Lagarde: "BCE nu se poate angaja la o traiectorie a dobânzii, după ce va începe reducerea costurilor de împrumut"

F.D.
Bănci-Asigurări / 20 martie

Christine Lagarde: "BCE nu se poate angaja la o traiectorie a dobânzii, după ce va începe reducerea costurilor de împrumut"

Banca Centrală Europeană nu se poate angaja la un număr prestabilit de scăderi ale dobânzii, chiar şi după ce va începe reducerea costurilor de împrumut, deoarece măsurile depind de datele care vor fi primite, a declarat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, relatează Reuters.

Mulţi oficiali BCE şi-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.

Dar Lagarde încearcă să oprească aceste speculaţii, chiar dacă a admis că datele recente privind salariile şi inflaţia sunt încurajatoare.

"Deciziile noastre vor trebui să rămână dependente de datele primite şi de fiecare reuniune în parte, răspunzând noilor informaţii care apar. Aceasta implică faptul că, chiar după prima scădere a dobânzii, nu ne putem angaja în prealabil la o traiectorie particulară a ratei dobânzii", a declarat şeful la o conferinţă în Frankfurt.

Datele publicate marţi de Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în februarie. De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Lagarde a prezentat condiţiile necesare pentru ca BCE să înceapă reducerea ratei dobânzii: încetinirea creşterii salariilor, continuarea scăderii inflaţiei şi noi previziuni interne care să confirme că inflaţia revine la ţinta BCE de 2%.

"Dacă aceste date arată un nivel de aliniere suficient între traiectoria inflaţiei şi proiecţiile noastre, şi presupunând că rămân solide canalele de transmitere a politicii monetare, vom putea modifica dobânzile şi vom putea face mai puţin restrictivă politica monetară", a declarat preşedintele BCE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunteti terminati, pa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb