CIFRE AFERENTE LUNII MAI: Excedentul comercial al Chinei a crescut cu 73%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2007

Excedentul comercial al Chinei a crescut cu 73%

Excedentul comercial al Chinei a crescut cu 73% în mai 2007, comparativ cu aceeaşi lună din 2006, ajungând la 22,45 miliarde de dolari, informează agenţia de ştiri Xinhua, care publică date ale Biroului vamal de la Beijing. Analiştii aşteptau un excedent de numai 19,5 miliarde de dolari. În primele cinci luni ale anului în curs, surplusul comercial al Chinei a însumat 85,76 miliarde de dolari, cu 84% mai mult decât în perioada similară a lui 2006.

În aceste condiţii, se amplifică din nou presiunile asupra Chinei în vederea lăsării monedei naţionale (yuanul) să crească, astfel încât să se reducă tensiunile dintre Beijing şi partenerii săi comerciali. Ieri, moneda Chinei a înregis­trat cel mai mare declin din ultimele zece luni.

Yuanul s-a depreciat cu 0,2%, la 7,6691 unităţi/dolar, pe piaţa din Shanghai.

"Excedentul pe luna mai este foarte mare şi va genera noi presiuni politice în privinţa cursului de schimb", a declarat Sebastien Barbe, economist principal la "Calyon", divizia din Hong Kong. Acesta subliniază că executivul chinez trebuie să găsească noi modalităţi de "a răci" economia, investiţiile şi piaţa acţiunilor.

China a eliminat rata fixă de schimb yuan/dolar în iulie 2005. De la acel moment şi până la ora actuală, yuanul s-a apreciat cu 7,9%. Câştigul de 0,74% consemnat de moneda Chinei în luna mai 2007 a fost cel mai mare de după iulie 2005.

Parlamentarii americani spun că yuanul este ţinut în mod artificial la un nivel scăzut, fiind subevaluat cu 40%. Astfel, exporturile din China sunt ieftine şi foarte solicitate, drept pentru care SUA ameninţă cu sancţiuni comerciale.

Financial Times informa ieri că, în această săptămână, Senatul SUA va prezenta un act normativ care să facă presiuni asupra Chinei în vederea aprecierii monedei.

Oficialii de la Beijing spun, însă, că vor urma propriul program de apreciere a monedei. La data de 18 mai 2007, guvernul chinez a mărit banda de fluctuaţie a yuanului, astfel încât să permită aprecierea sau deprecierea acestuia cu 0,5% pe zi, în raport cu dolarul, faţă de 0,3%, cât era permis înainte.

Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă din China anticipează că, în 2007, excedentul comercial al ţării poate să ajungă la 250-300 de miliarde de dolari, de la recordul de 177,5 miliarde de dolari atins în 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb