CIFRE DEALOGIC: Tranzacţii globale de 1,4 trilioane de dolari, în primul trimestru

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie 2021

Tranzacţii globale de 1,4 trilioane de dolari, în primul trimestru

Suma este cu 103% mai mare faţă de perioada similară din 2020 Băncile de investiţii au încasat comisioane de peste 30 de miliarde de dolari din aceste afaceri

Valoarea tranzacţiilor realizate la nivel global de la începutul anului curent a ajuns deja la 1,4 trilioane de dolari, sumă cu 103% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale companiei Dealogic, citate de Market Watch.

Sursa menţionează că evoluţia din perioada analizată este cea mai bună din ultimele două decenii, iar bancherii nu văd vreun semn de încetinire a tranzacţiilor.

Conor Hillery, co-şef al departamentului de servicii de investment banking pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul băncii americane JPMorgan Chase & Co., spune: "Ne aşteptăm la o creştere a volumului fuziunilor şi achiziţiilor, deoarece finanţarea este ieftină şi evaluările sunt ridicate. Fundamentele sunt mai bune, iar câştigurile companiilor sunt mai solide în măsura în care sunt lansate tot mai multe vaccinuri împotriva Covid-19. Toate acestea stimulează încrederea investitorilor".

Frenezia tranzacţiilor a generat comisioane de 30,6 miliarde de dolari pentru cele mai mari bănci de investiţii din lume în primele trei luni ale anului curent, perioada ianuarie - martie 2021 fiind, astfel, cel mai bun trimestru consemnat vreodată de acest sector.

"Nivelul actual al activităţii de pe pieţe este uluitor. Tranzacţiile au fost puternice peste tot în lume", spune Javier Oficialdegui, co-şef al departamentului de global banking din cadrul băncii eveţiene UBS AG.

Boom-ul SPAC-urilor a contribuit la creşterea comisioanelor de pe pieţele de capital cu aproape 340%, conform Dealogic

Boom-ul fără precedent al companiilor de tip SPAC a contribuit la creşterea comisioanelor de pe pieţele de capital cu aproape 340% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, la 13,1 miliarde de dolari, potrivit Dealogic, care menţionează că suma este dublă faţă de veniturile obţinute în oricare prim trimestru din ultimii 20 de ani. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Conform sursei, până în prezent, în 2021 au avut loc 297 de oferte publice iniţiale ale SPAC-urilor, în valoare de 94,4 miliarde de dolari, sumă care a depăşit recordul de 83,4 miliarde de dolari consemnat pe întreg anul trecut. Suma este foarte departe de cea aferentă oricărui an anterior, ceea ce face dificile comparaţiile cu alte perioade, notează Market Watch. Însă, volumul tranzacţiilor a crescut cu peste 2.200% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, potrivit Dealogic.

Băncile de investiţii au câştigat comisioane de 4,7 miliarde de dolari de la SPAC-uri în acest an, sumă care este, din nou, cu mult peste cele din oricare altă perioadă.

Wall Street a dominat piaţa SPAC-urilor, luând 94% din plaja de comisioane din acest an, potrivit Dealogic.

Cu toate acestea, SPAC-urile încep să apară şi în Europa. În februarie a fost lansat Pegasus Europe - un SPAC condus de fostul şef al băncii italiene UniCredit SpA, Jean Pierre Mustier, iar investitorul german în tehnologie Klaus Hommels a lansat un SPAC prin firma sa de capital de risc, Lakestar, care va căuta să cumpere o societate europeană de tehnologie cu o valoare cuprinsă de între 750 de milioane şi 4 miliarde de euro.

"Piaţa IPO-urilor a fost redeschisă în totalitate, susţinută de o creştere mare a veniturilor SPAC-urilor", a mai spus Oficialdegui, adăugând: "În prezent, listările sunt foarte concentrate pe segmentul tehnologic şi al asistenţei medicale".

Credit Suisse aşteaptă câştiguri din tranzacţii în creştere cu 50%, anul acesta

Unele bănci mari şi-au majorat deja semnificativ veniturile din investment banking, iar în contextul dat, directorul financiar al JPMorgan, Jennifer Piepszak, a declarat că acestea vor creşte cu 30% în 2021, faţă de 2020, în timp ce Deutsche Bank se aşteaptă la un avans de 20%. Banca elveţiană Credit Suisse a estimat că, anul acesta, câştigurile sale din investiţii vor creşte cu 50%.

Boom-ul de pe pieţele de capital a fost asociat cu o creştere a fuziunilor şi achiziţiilor, notează sursa, amintind printre afacerile notabile din acest an preluarea Dialog Semiconductor din Marea Britanie de către Renesas Electronics din Japonia, pe 6 miliarde de dolari, şi achiziţia Change Healthcare din SUA de către UnitedHealth Group, pe 8 miliarde de dolari.

Philip Drury, şef al departamentului de consultanţă pentru pieţele de capital din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Citigroup Inc., declară că pandemia a susţinut activitatea de fuziuni şi achiziţii, precizând: "Există companii care activează în sectoare afectate negativ de pandemia de Covid, ceea ce poate duce la o regândire strategică a modelelor lor de afaceri. Sectorul digital şi tehnologia au fost un motor al acţiunilor strategice corporative de ceva timp, dar pandemia a devenit acceleratorul, iar directorii executivi îşi reevaluează afacerile pentru următorii cinci - zece ani".

Bancherii anticipează mai multe fuziuni şi achiziţii transfrontaliere, care sunt deja în creştere anuală cu 105%, la 357 miliarde de lire sterline, conform sursei.

Jonathan Rouner, şef al diviziei de fuziuni şi achiziţii din cadrul Nomura, spune că mai multe companii din SUA caută afaceri transatlantice ca să profite de evaluările actuale.

"Afacerile transfrontaliere au fost surprinzător de rezistente. Multă lume se aştepta la o retragere din procesul de globalizare, dar activitatea transfrontalieră a fost importantă pe măsură ce fuziunile şi achiziţiile şi-au revenit în a doua jumătate a anului trecut", a concluzionat Jonathan Rouner.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb