Cinci noi companii listate la BVB intră în indicii FTSE Russell

S.B.
Piaţa de Capital / 21 februarie 2022

Cinci noi companii listate la BVB intră în indicii FTSE Russell

Cinci noi companii listate la Bursa de Valori Bucureşti intră în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente, din 21 martie: MedLife, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group, potrivit unui comunicat al BVB.

Includerea companiilor a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii trimestriale anunţată vineri, 18 februarie. Acţiunile M vor intra în componenţa indicilor FTSE Global All Cap, iar WINE, COTE, IMP şi SFG în FTSE Global Micro Cap, începând cu 21 martie. Nuclearelectrica (SNN), parte deja a indicilor FTSE Global All Cap din 21 septembrie 2020, trece de la categoria Small Cap la Mid Cap.

"Numărul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti prezente în indicii FTSE Russell creşte constant, fapt care ne bucură şi care reflectă evoluţia bună atât a pieţei per ansamblu, cât şi a acţiunilor acestor companii. Companiile româneşti intră astfel tot mai mult în atenţia investitorilor instituţionali globali, într-o lume tot mai interconectată. Decizia FTSE diversifică de asemenea şi domeniile cu care suntem prezenţi în aceşti indici, de la imobiliare, transporturi, servicii medicale, foodservice, bancar sau industrie. Sunt convins că alături de toate cele 11 companii prezente acum în indicii FTSE vom susţine şi mai mult interesul investitorilor instituţionali", a declarat Adrian Tănase, Director General Bursei de Valori Bucureşti.

MedLife este cel mai mare operator de servicii medicale private din România, înfiinţat în 1996, şi listat la Bursă în decembrie 2016, în urma unei oferte publice iniţiale în valoare de 230 de milioane de lei.

"Suntem liderul pieţei de servicii medicale private ca cifră de afaceri, dimensiune a reţelei, şi în percepţia consumatorilor ca furnizor al calităţii şi grijii faţă de pacient, iar din 2016 şi companie prezentă pe piaţa de capital. După 5 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, când am pornit de la o capitalizare de 534 milioane lei, am ajuns acum la 2,9 miliarde lei şi la un randament de aproximativ 400%, iar doar dacă ne raportăm la anul trecut, observăm o dublare a sumelor investitorilor noştri. Economic se dovedeşte că listarea unei firme cu capital local şi fondatori români poate domina un segment de piaţă şi poate deveni un model sustenabil pentru capitalul românesc în ansamblul lui. Suntem impulsionaţi mai mult ca oricând să continuăm strategia de extindere şi dezvoltare şi să ne transformăm într-un jucător relevant pentru întreaga regiune din Sud-Estul Europei. Includerea în indicii FTSE Russell vine ca o confirmare a unui parcurs puternic al Grupului MedLife susţinut de consecvenţa cu care ne-am îndeplinit obiectivele noastre strategice, dublate de activitatea intensă legată de achiziţii şi integrarea performantă a noilor business-uri. Este o realizare importantă pentru noi cu atât mai mult cu cât criteriile de lichiditate ale furnizorului internaţional de indici FTSE sunt extrem de exigente", a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO al MedLife.

Purcari Wineries este un producător de vin de top din Europa Centrală şi de Est, listat la Bursă în februarie 2018, după încheierea cu succes a unei oferte publice în valoare de 186 milioane de lei.

"Includerea Purcari Wineries în indicele FTSE Global Micro Cap reconfirmă ambiţiile noastre de creştere şi extindere pe piaţa de capital şi este încă un pas spre atingerea viziunii de a deveni campionul incontestabil al industriei vinului din regiunea Europei Centrale şi de Est. Aceasta este o realizare importantă care în continuare măreşte vizibilitatea Purcari Wineries Group faţă de comunitatea globală de investitori, cât şi a Europei Centrale şi de Est ca o regiune atractivă pentru investiţii", a declarat Eugen Comendant, COO Purcari Wineries.

Conpet este listată la Bursă din 2004 şi are ca principală activitate transportul prin conducte şi pe calea ferată a ţiţeiului intern şi din import, gazolinei, condensatului şi etanului lichid către rafinăriile din România.

"Includerea Conpet în indicii FTSE Russell pentru pieţele emergente confirmă valoarea companiei noastre pe piaţa de capital din România şi demonstrează atractivitatea acţiunilor Conpet în rândul investitorilor. Este rezultatul unui management performant, care a îndeplinit standardele calitative şi cantitative impuse de BVB, a administrat corect şi eficient afacerea şi a reuşit să asigure un nivel înalt de transparenţă şi vizibilitate în rândul acţionarilor şi investitorilor. Includerea în indicii FTSE ne face mai încrezători în demersurile noastre pentru o dezvoltare durabilă a afacerii, în contextul unei pieţe dinamice, în continuă schimbare", a declarat Dorin Tudora, Director General Conpet.

Cu o experienţă de 30 de ani pe piaţă, IMPACT Developer & Contractor este o companie fondată cu capital 100% românesc şi primul dezvoltator imobiliar listat la Bursă, în 1996.

"Obiectivul IMPACT în acest an este creşterea free-float-ului şi a atractivităţii acţiunilor noastre la Bursa de Valori Bucureşti. Îndeplinirea criteriilor FTSE Russell şi includerea în indicele FTSE Global Micro Cap reprezintă o reconfirmare importantă a eficienţei strategiei de dezvoltare aleasă de companie şi a acţiunilor privind implementarea celor mai bune practici de guvernanţa corporativă şi comunicare cu investitorii. Ne-am bucurat de încrederea investitorilor acordată IMPACT la majorarea de capital din ianuarie şi suntem determinaţi să creştem valoarea companiei pe termen lung", a declarat Constantin Sebeşanu, CEO IMPACT Developer & Contractor.

Acţiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanţi operatori din domeniul foodservice din România, au debutat la Bursă în noiembrie 2017 în urma unei oferte de 285 milioane lei. Compania administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell şi este primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

"Ultimii doi ani au fost marcaţi de provocări pentru Sphera Franchise Group. Cu toate acestea, suntem mândri că ieşim din pandemie mai puternici ca niciodată. Avem un plan de dezvoltare solid, anul acesta vom deschide cel de-al 100-lea KFC restaurant din România, rezultatele noastre se îmbunătăţesc de la un trimestru la altul şi poziţia noastră de numerar este puternică. În ciuda provocărilor aduse de pandemie, nu am uitat de responsabilităţile pe care le avem faţă de acţionarii noştri şi astfel ne-am concentrat pe îmbunătăţirea continuă a lichidităţii acţiunilor SFG, a transparenţei şi a modului în care interacţionăm cu investitorii noştri. Decizia FTSE Russell de a include acţiunile SFG în indicele pieţelor emergente este, aşadar, o recunoaştere a tuturor eforturilor pe care echipa noastră le-a depus în ultimii doi ani. Dorim să mulţumim tuturor acţionarilor noştri pentru încrederea acordată Sphera şi planurilor noastre ambiţioase pentru viitor", a declarat Călin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat şi excluderea, începând cu 21 martie, a acţiunilor Bittnet Systems (BNET) din indicii FTSE Global Micro Cap.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb