CINCI SCRISORI DESCHISE AU SOSIT LA REDACŢIA BURSA Clienţii bancari şi unii parlamentari - indignaţi de afirmaţiile lui Mihai Bogza

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2015

Clienţii bancari şi unii parlamentari - indignaţi de afirmaţiile lui Mihai Bogza

Domnul Bogza nu a răspuns solicitării BURSA, până la închiderea ediţiei

Declaraţiile pe care Mihai Bogza, membru al boardului Consiliului Investitorilor Străini (FIC), le-a făcut săptămâna trecută i-a înfuriat, la propriu, atât pe clienţii bancari, cât şi pe unii dintre parlamentari, care au reacţionat cu diverse comentarii acide încă din momentul în care afirmaţiile bancherului au apărut în media.

Miercurea trecută, Mihai Bogza, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, a spus, în calitate de reprezentant FIC, că, în timpul crizei, a fost o perioadă de şoc "în care au apărut tot felul de proiecte exotice ce tind să schimbe cu totul creaţiunea bancară", menţionând că, în acest context, dacă ar fi investitor în acest sector, atunci s-ar gândi să se retragă.

În replică, atât deputatul liberal Daniel Zamfir, cât şi patru debitori împrumutaţi în franci elveţieni, au transmis, ieri, câte o scrisoare deschisă redacţiei Bursa, în care şi-au exprimat dezacordul faţă de spusele domnului Bogza, sentimentele care reies din documente trădând dezamăgirea, frustrarea şi dezgustul semnatarilor.

Deputatul Zamfir semnalează "campania agresivă, plină de manipulări, care e dusă de către unii reprezentanţi ai sistemului bancar împotriva acestui proiect de lege": "Sunt absolut revoltat de cel mai recent exemplu, acela al preşedintelui Bancpost, domnul Mihai Bogza, care, pretinzând că vorbeşte în numele Consiliului Investitorilor Străini, insultă Parlamentul României, o poziţie pe care investitorii străini nu cred că şi-o asumă. (...) Este şi mai revoltător faptul că o astfel de declaraţie vine din partea unui domn care are o foarte mare răspundere pentru ceea ce guvernatorul Isărescu numea «relaţia de încredere ruptă dintre clienţi şi bănci»".

La rândul lor, debitorii se arată revoltaţi: "Plecaţi! Nu doar din industria din România, ci din orice industrie, din orice ţară! Sclavia s-a abrogat! (...) Nu vă convine legea cu «darea în plată» a locuinţei? Dar nouă ne convine să ne sune «hingherii» instruiţi să ne intimideze cu faptul că ne iau casa dacă nu achităm ratele? (...) Lăsaţi avertismentele la adresa politicienilor, pentru că în loc să mergem la vot vom ieşi în stradă".

Amintim, pe scurt, declaraţiile făcute, săptămâna trecută, de Mihai Bogza: "Este posibil ca, în perioada următoare, cu toate că piaţa românească are capacitatea să ţină pasul cu amalgamul modificărilor revoluţionare digitale, să vedem o anumită inhibare a investitorilor în a mai face investiţii costisitoare în economia românească, în sectorul bancar, din cauza incertitudinilor pe care le creează atmosfera legislativă din această ţară şi ar fi păcat, pentru că s-au făcut mari eforturi pentru ca sectorul bancar să fie adus la un nivel european şi este păcat să facem acum paşi înapoi. (...) Am fost şi eu adesea prezent în Parlament şi, când văd acolo nivelul discuţiilor, tipul de iniţiative care sunt promovate, nivelul discuţiilor care sunt purtate de nişte oameni cu totul nespecialişti şi care aruncă doar nişte proiecte de legi fără să aibă habar despre industria bancară, fără să se gândească să facă un studiu de impact...dacă aş fi eu însumi investitor în industria bancară, probabil că m-aş retrage şi nu m-aş mira dacă mulţi dintre cei care sunt astăzi prezenţi pe piaţa bancară gândesc aşa. (...) Ai un credit ipotecar de 100.000 de euro, sumă încă scadentă, nu rambursată, debitorul vine şi dă casa a cărei valoare de piaţă poate fi 20.000 sau 50.000 de euro în momentul acesta şi cu asta creditul este stins. Şi iniţiatorul (n.r. proiectului care vizează darea în plată a locuinţei) era foarte mândru de această propunere, spunea că este în concordanţă cu o directivă europeană care urma să fie implementată din 2016 şi încercai să-i explici că sunt câteva lucruri, că nu poţi să schimbi regulile în timpul jocului, că atunci când banca a dat creditul l-a dat pe ideea că urmăreşte toate activele până la stingerea creanţei, că dacă aplici astfel de stingeri de creanţă, înseamnă că creditorii chirografari, cei care nu au în spate o garanţie, nu pot să-şi urmărească creanţa până la final, în timp ce tu, banca, trebuie să te opreşti la nivelul acesta şi, mă rog, şi faptul că se încalcă constituţia prin dreptul de proprietate, că dacă o bancă s-ar duce şi i-ar spune unui client - «ştii, din depozitul tău nu pot să-ţi dau decât jumate, că şi eu am primit doar o parte din credit înapoi», evident că esenţa activităţii bancare s-ar distruge".

Se pare că domnul Mihai Bogza nu a avut timp, ieri, să răspundă solicitării BURSA de a transmite comentariile sale pe marginea celor cinci scrisori. Aşteptăm răspunsul său pe parcursul zilei de astăzi, pentru a-l putea publica în ediţia de mâine a ziarului nostru.

Din fiecare scrisoare deschisă primită ieri la redacţie, am extras câteva pasaje pe care le redăm mai jos.

Scrisoare deschisă către parlamentari

Mă adresez vouă, colegii mei parlamentari, indifent dacă aţi iniţiat sau nu alături de mine Proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii creanţelor către bănci, indiferent dacă sunteţi din PNL, sau PSD, sau ALDE, sau UNPR, sau alte grupuri parlamentare. Vă scriu pentru a vă semnala campania agresivă, plină de manipulări, care e dusă de către unii reprezentanţi ai sistemului bancar împotriva acestui proiect de lege.

Sunt absolut revoltat de cel mai recent exemplu, acela al preşedintelui Bancpost, domnul Mihai Bogza, care, pretinzând că vorbeşte în numele Consiliului Investitorilor Străini, insultă Parlamentul României, o poziţie pe care investitorii străini nu cred că şi-o asumă. (...) Domnul Bogza, în perioada 1998-2003, a fost viceguvernatorul BNR care a coordonat activitatea de reglementare, autorizare şi supraveghere prudenţială, fiind şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. (...) Acum, domnul Bogza loveşte în Parlament încercând să speculeze idei preconcepute despre Legislativul ţării pentru a apăra un sistem bancar asupra căruia planează prea multe cazuri de corupţie, prea multe procese câştigate împotriva comisioanelor ilegale de o lege care să aducă echitate în raporturile între cetăţeni şi bănci, nu o lege împotriva băncilor. Ea este privită aşa pentru că sistemul bancar din România refuză să accepte că efectele crizei trebuie suportate împreună, cetăţean şi bancă.

Dragi colegi,

De ce ar pleca investitorii străini din România dacă ar fi adoptată această lege? Cu ce-i afectează pe Vodafone, Carrefour, Metro, Petrom, Coca Cola, Renault sau Orange faptul că celor care nu-şi mai pot plăti credite la bancă nu li se mai ia şi pielea de pe ei, ci doar bunul ipotecat? Dimpotrivă, pentru toate companiile de mai sus e mai important ca cetăţenii români să nu ajungă insolvabili.

Sunt convins că ştiţi că vor fi presiuni asupra noastră, ştiţi şi de ce, ştiţi şi care sunt interesele, dar cred că mai presus de orice trebuie să îi apărăm pe cei care suportă singuri efectele crizei. (...) (Deputat, Daniel Zamfir)

Cine seamănă vânt culege furtună, domnule Bogza

Ne-am săturat de toate aceste mesaje pe care le aruncaţi în media; sigur că vă recunoasteţi imensa greşeală făcută în privinţa creditării în franci elveţieni, doar că nu v-aţi aşteptat la asemenea impact... nici noi nu ne aşteptam să ne strângem în număr atât de mare şi să ajungem să fim atât de bine informaţi - asta ne dă forţa să mergem mai departe.

Nu cred că se aşteaptă cineva să vă recunoaşteţi public greşeala, dar cu toţii aşteptăm să încetaţi să ne mai trataţi ca pe nişte proşti...

Pentru noi nu este nicio ameninţare faptul că investitorii bancari ar putea să se retragă, au raportat profit imens pe primul semestru, pot pleca satisfăcuţi... Nu vom mai permite ca deciziile ce vor fi luate în urma discuţiilor din Parlament şi mediul legislativ să le fie favorabile doar acestor "profitabili" investitori... Liniştiţi-vă, nu pleacă toţi investitorii, unii chiar ajută economia României... Alţii ne-au minţit, înşelat şi furat... şi asta pentru că le-a fost permis!

Pe lângă alţi bancheri, inclusiv dumneavoastră vă faceţi vinovat de tragediile unor debitori. Ajunge! (...) Nu vă convine legea cu "darea în plată" a locuinţei? Dar nouă ne convine să ne sune "hingherii" instruiţi să ne intimideze cu faptul că ne iau casa dacă nu achitam ratele?

Lăsaţi avertismentele la adresa politicienilor, pentru că în loc să mergem la vot vom ieşi în stradă. Vă garantăm noi, "ăştia" despre care ziceţi că suntem puţini, că vom deveni din ce în ce mai mulţi pentru că ne-am săturat... Vom face ca mesajele noastre să ajungă peste tot, să afle tot poporul de ce aţi fost în stare, atunci când aţi încheiat contracte de "parteneriat" între voi "profesioniştii" - care n-aţi fost în stare să prezentaţi clienţilor care v-au solicitat, niciun fel de studiu de impact - şi clienţii de bună credinţă.

Voi aţi vulnerabilizat industria bancară!!! Voi aţi distrus esenţa bancară şi încrederea populaţiei în bănci. (Mihaela H.)

Domnule Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost,

Prin intermediul publicaţiei BURSA, am avut ocazia să aflu care este atitudinea conducerii Bancpost acum, în realitatea cotidiană în care Bancpost şi cu mine facem afaceri. Atitudinea este una dezinteresată!

Într-o conferinţă de profil, "bătrânii" specialişti dintr-un domeniu, în cazul nostru domeniul bancar, oferă sugestii, prezintă studii de caz - în timp real, dacă se poate, fac analize şi oferă predicţii. Sunt invitaţi de obicei pentru experienţa pe care o au.

Dumneavoastră aţi creionat, printre rânduri, atitudinea reală a Bancpost în România, faţă de români. Te-am putut vedea "aşa cum eşti", Bancpost: orb, pentru că, urmărind doar interesul propriu, nu mai observi nimic în jur. (...) Curând vei cădea, pentru că, orb fiind, nu vei mai putea vedea neprevăzutul. De exemplu, reacţia clienţilor români! (...) Creditele de consum şi creditele ipotecare "excentrice" s-au dovedit a fi speculă şi manipulare mai ales de când nu v-a interest să ajustaţi aceste produse. Cu ce soluţii veniţi pentru contracararea efectelor toxice produse? (...) Plecaţi! Nu doar din industria din România, ci din orice industrie, din orice ţară! Sclavia s-a abrogat! De ce trebuie să rezolve Parlamentul o problemă care trebuie să îşi găsească soluţii în negocierea cu banca? Dacă aceasta eşuează, avem legea 193/2000. (Iuliana C.)

Către

S.C. BANCPOST S.A.

(...)

În att.: Dlui Preşedinte Executiv George Georgakopoulos

Dlui Preşedinte al Consiuliului de Administraţie Mihai Bogza

(...)

Având în vedere cariera profesională a Dlui Mihai Bogza, afişată pe site-ul Bancpost, suntem profund impresionaţi de faptul că Domnul Preşedinte a trecut prin toate etapele succesive ale managementului instituţiilor financiare, dar mai ales de faptul că a uitat, probabil, că din anul 2005 până în prezent deţine funcţia de Preşedinte al CA Bancpost şi încearcă în acest moment să se disculpe de abuzurile pe care le-a făcut în această perioadă. Dl. Mihai Bogza a fost martor şi mai ales parte implicată în creditarea masivă şi iresponsabilă din perioada 2006-2009 în care S.C. Bancpost S.A a creditat în franci elveţieni câteva mii bune de persoane fizice. De asemenea, în perioada 2009-2011 Domnul Mihai Bogza a deţinut şi funcţia de Preşedinte executiv al băncii şi a aplicat cu bună ştiinţă majorări a marjei de dobândă, în mod unilateral, precum şi acte adiţionale la contractele de creditare adoptate tacit.

În toată perioada de boom economic, politica Băncii Naţionale a României (BNR) a permis fără să îngrădească cât de puţin activitatea băncilor de acordare de credite în valute exotice, cu un grad foarte ridicat de îndatorare a clientului (peste 70%). Dumneavoastră, în calitate de reprezentant al băncii, aţi girat acest lucru, iar acum, când proiectele de acte normative propuse spre dezbatere în Parlamentul României contravin intereselor financiare a instituţiei pe care o reprezentaţi, vă erijaţi în gânditor şi analist al pieţei financiare în care entităţile bancare activează. (...) Suntem foarte curioşi să aflăm dacă dumneavoastră, Domnule Preşedinte, aţi realizat vreun studiu de impact în privinţa creditării în franci elvetieni şi posibilitatea ca această valută extrem de "stabilă" să crească atât de mult în raport cu leul. Garanţia de minim 120% din valoarea creditului ar fi trebuit să fie îndestulătoare pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de deprecierea semnificativă a imobilului garantat şi eventualul risc de depreciere valutară. Urmărirea şi poprirea veniturilor principale şi secundare, prezente şi viitoare ale împrumutatului nu ar trebui să constituie o garanţie de plată, ci doar bunul achiziţionat. Noi suntem siguri că nu a fost realizat niciun studiu de impact, nici măcar de BNR, cu toţi specialiştii şi Guvernatorul său. (...) Proiectele de acte normative care au drept scop echilibrarea raporturilor dintre banci şi clienţi se datorează inflexibilităţii sistemului bancar şi a poziţiei intransigente de a împărţii povara creditelor în franci elveţieni, uitând că şi băncile sunt părţi semnatare ale contractelor. (...) Menţinerea acestei poziţii de forţă pe care o afişaţi de la începutul exploziei cursului valutar pentru francul elveţian, din ianuarie a.c., nu va conduce decât la frustrarea şi acumularea de ură asupra bancii pe care o conduceţi, având consecinţe negative asupra potenţialilor clienţi ai Bancpost. De asemenea, vă anunţăm că, în perioada următoare, se vor intensifica acţiunile prin care vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice, informaţii privind imposibilitatea clientului de a negocia clauzele stipulate în contractele de creditare în CHF, încheiate în perioada 2006-2008 şi acţiunile întreprinse în mod unilateral de Bancpost cu privire la creşterea dobânzilor. (...)

Sperăm ca declaraţiile şi acţiunile din perioada următoare a conducerii Bancpost să fie în sensul revenirii către interesul financiar al clientului, prin implementarea unor soluţii care să echilibreze poziţia bancă-client, astfel încât parteneriatul să fie de tipul win-win. (Cătălin Voivozeanu)

Domnule Mihai Bogza, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bancpost, bancă al cărei client sunt din păcate, v-aş aduce la cunoştinţă o maximă: "Există în lume trei lucruri care nu merită nicio milă: ipocrizia, frauda şi tirania" - Frederick W. Robertson.

Pe 27.09.2010, (n.r. o publicaţie financiară) vă cita: "Este mult mai bine ca neînţelegerile să fie rezolvate prin parteneriat decât pe cale juridică. Dacă aceşti clienţi care merg în instanţă şi fac publicitate negativă vor avea în viitor nevoie de restructurări ale creditelor, este puţin probabil ca acea bancă cu care au intrat în conflict deschis să îi mai ajute".

Îmi pun întrebarea dacă dumneavoastră credeţi ceea ce spuneţi. Eu sunt unul dintre clienţii Bancpost care, de la începutul acestui an, de când a avut loc explozia cursului francului elveţian, am încercat să rezolv problema exact aşa cum sugeraţi dumneavoastră: prin parteneriat. Astfel, am fost parte a demersului de negociere de grup. (...) Vă întreb şi cer un răspuns public: cum a tratat Bancpost această mână întinsă de clienţi? Noi, cei care am parcurs acest demers, cunoaştem foarte bine - şi pe propriul buzunar - poziţia Bancpost. Se numeşte ipocrizie, domnule Bogza!

Publicitatea negativă v-o faceţi singuri - tratându-vă clienţii în felul în care o faceţi. Multitudinea de mesaje negative din partea clienţilor la adresa Bancpost, care au apărut în ultima perioadă în media, este şi rezultatul managementului dumneavoastră, domnule! (...) Bancpost îşi permite să piardă clienţii, prin politica pe care o duce faţă de aceştia. (...) Numărul alarmant de mare de chemări în judecată depuse de clienţi împotriva Bancpost, nu vă spune nimic? Pe cine credeţi că mai speriaţi, domnule Bogza? În niciun caz pe vreun client care poate să declare: "Băncile au distrus mii de familii, au abuzat poporul român. Mie Bancpost mi-a distrus sănătatea: clauze abuzive, marje majorate brusc. Dragi oameni care citiţi acest articol vă transmit un lucru: «În veci, dar în veci să nu accesaţi un credit la Bancpost. Veţi fi mâncaţi de vii. Această bancă nu are limită. Îşi bate joc de debitorii ei. Am pornit de la o rată de 600 lei şi am ajuns la 1500 lei. Atenţie mare!" Este comentariul unui client Bancpost la un articol de pe Bursa.ro, care vă citează pe dvs, domnule Bogza. În februaire 2014, (n.r. un site de ştiri) vă cita, domnule Bogza: "(...). Ne dorim să avem predictibilitate în ceea ce priveşte măsurile care se iau pe plan economic şi, ca atare, privim cu o oarecare îngrijorare schimbările politice şi efectele care s-ar putea petrece în mediul economic".

(...) Predictibilitate? Bancpost nu oferă aşa ceva nici în momentul de faţă. Personal, am discutat acest aspect la una din sucursale, cu privire la noua "ofertă" de conversie din CHF în lei şi nu mi s-a oferit nici un fel de predictibilitate cu privire la creşterea ratelor după cei trei ani de "bal" de dobândă fixă. Acesta este mediul bancar în care activaţi, domnule Bogza - nu oferă stabilitate, nu oferă predictibilitate! De ce aţi cere-o dumneavostră mediului politic, dacă nici voi n-o oferiţi clienţilor voştri? (...)

Chiar ne dorim să vă retrageţi! Căci performanţa voastră este distrugerea noastră şi a familiilor noastre! Dacă aş fi din nou în postura de a mai lua un credit, m-aş gândi de două ori înainte de a apela la BANCPOST, dle Bogza! Şi, oricum, mă gândesc zi şi noapte cum să mă retrag din contractul păgubos pe care l-am încheiat cu Bancpost!

Domnia voastră a apreciat că, în timpul crizei, a fost o perioadă de şoc "în care au apărut tot felul de proiecte exotice ce tind să schimbe cu totul creaţiunea bancară". (...) Dacă dumneavostră aţi oferit credite "exotice", asumaţi-vă acum şi "proiectele exotice" care vin să contracareze dezastrul pe care l-aţi produs în sânul zecilor de mii de familii de români! (...)

"Specialiştii" dvs, domnule Bogza, mi-au dat mie trei nume diferite în adresele pe care mi le-au trimis ca răspuns la unele solicitări pe care le-am făcut băncii! Despre ce vorbim? Specialiştii dumneavoastră sunt experţi în copy-paste, uitând să modifice numele clientului căruia i se adresează. Specialiştii dumneavoastră nu ştiu să comunice şi ajung subiect de cancan în presă, domnule bancher. Faceţi oferte, clienţilor, la cursuri de schimb care nu există... Citiţi presa, domnule Bogza! Clienţii nu mai acceptă să tacă. Nu-i puteţi cumpăra! A sosit timpul să vă măsuraţi cuvintele, să vă respectaţi clienţii şi să vă gândiţi că aşa cum Banca îi urmăreşte pe ei şi ei, la rândul lor, au început să vâneze şi să sancţioneze greşelile şi abuzurile băncii! (...)

Statul nici n-ar trebui să intervină prea mult... Ar trebui să permită şi să încurajeze ANPC-ul să vă sancţioneze la greu pentru practicile incorecte, pentru clauzele abuzive, să vă oblige să încetaţi aceste practici ... Ne-am declara satisfăcuţi! (...)

Proiectul de lege care vă deranjează "îşi propune să re-introducă echitatea şi necesarul echilibru" în relaţia dintre noi (debitor - bancă), "întrucât împarte riscul de pierdere". Până acum riscurile le-aţi pus exclusiv pe capul debitorului. Să ne aducem aminte şi că, la momentul împrumutului, cei mai mulţi debitori au plătit şi un avans din preţul imobilului de circa peste 15%. Pe lângă asta, imobilul a fost evaluat de evaluatorii băncii, după criteriile băncii. Ce vină are debitorul că, la momentul acordării împrumutului, aţi evaluat, scriptic, la peste 133% din valoarea împrumutului, iar acum valoarea, estimată de aceiaşi evaluatori este mult mai mică? Oricum, banca a câştigat la afacerea asta! (Cristian Dan)

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. In sfarsit , un semnal pozitiv ca ne indreptam spre o normalitate fireasca, dat de politicienii cu educatie finaciar bancara si nu numai, de oameni cu atitudine si verticalitate.

    1. Dane, vrei sa dai viloiu la banca si sa te muti inapoi la bloc ? Mai stai un pic, ca dam o lege cu discount de min. 25% si ramai si cu casa...

    Legea darii în plata a garanției ipotecare nu face decât sa oblige băncile la profesionalizare și la diversificarea activității de creditare care în prezent este orienta doar către piața persoanelor fizice. În prezent băncile nu oferă credit decât dacă pot sa împingă toate riscurile și efectele negative către debitor.

    Când o sa dezvolte capacități de evaluare și gestiune a riscurilor băncile o sa învețe sa deschidă piața de creditare către firmele mici și mijlocii, care nu au acces în prezent la produsele de credit din simplul fapt ca persoanele juridice sunt protejate legea insolventei. Banca nu poate urmării nelimitat societățile comerciale așa cum se intampla în cazul debitorilor persoane fizice care cesioneaza toate veniturile prezente si viitoare.

    Într-un mediu în care riscul este limitat de ambele părți semnatare se poate relansa piața produselor financiare și contrar părerilor dl. Bogza, este stimulată și piața investiționala. 

    Exista la noi o traditie a rai platnicilor ca in caz de esec in afaceri, dilentantism, rea vointa sau perioada de criza sa arunce povara catre alta entitate si in final asupra contribuabilui direct care si-a onorat obligatiile. Acum calul de bataie este sistemul bancar care nu este un nevinovat dar care nu este o instiutie de binefacere. Cei care au preluat de

    exemplu riscul francului elvetian au beneficiat ani buni de dobanzi scazute in timp ce" fraierii"care s-au impumutat in lei au platit dobanzi duble. Acum cei care au credit in franci vor sa ramana cu avantajul ignorand riscurile. La fel si cu ipotecile. Sunt investitori cu zeci de partamente care si-au recuperate investitiile pe alta cale si acum vor sa paseze zatul din cafea. Pe termen scurt cu ajutorul 

    unor politicieni demagogi se poate

    aproba orice iar pe tremen lung rezultatul va fi ca ramanem in saracie iar cei verosi prospera. 

    1. Dl. Ilie cred ca suferit de graforee.

      despre ce vorbesti... dobanzile la creditele luate in 2007-2010 au explodat dupa primul an de creditare. Acum dobanda la franci e mai mare decat la lei chiar daca Libor CHF e negativ.

      De ce minti cu nerusinare, impotriva realitatii... Eu am in Euro si mi as dori sa am dobanzile pe care le ai tu la CHF...

      Si am platit pana acum cu 30% mai mult ca tine... Asta i viata, hai sa mai si platim cand/ce am semnat... 

      Corectule, cum ai calculat tu procentul de 30%?!... In alta ordine de idei, ce spui despre procesul colectiv castigat de un grup de debitori in EUR contra BCR?

      Iliuta, ai avut tu credit imobiliar in lei cu dobanda dubla, contractat in perioada 2006-2008 pe 30 de ani? Daca nu, de ce te bagi aiurea in seama, pe post de papagal vorbitor? Suntem satui de propaganda bancherilor si acolitilor lor.

      Ar fi fost de dorit ca bancherii sa-si fi tratat cu respect proprii clienti, la momentul potrivit (deturnarea sensului OUG50/2010, criza francului elvetian). Sa demonstreze profesionalism si responsabilitate, nu lacomie si aroganta. Altfel, cine seamana vant pentru un castig facil imediat, culege furtuna si dezastru in anii ce vor veni.

      Da, ce sa zici si tu? Pe principiu romanesc "sa moara si capra vecinului". Abia astept sa vad cum o sa faci tu cand nu o sa ai bani sa platesti ratele si o sa vrea banca sa te execute silit si sa-ti vanda casa la mafia imobiliara cu un pret de 25% din valoarea reala a imobilului, iar tu sa ramai sa platesti diferenta pana inchizi creditul...a? cum o sa fie?

      impotriva realitatii esti tu.. adica imi spui tu mie cat am eu dobanda.

      Tocmai asta spun si eu: sa platim ce am semnat... nu ce vor "desteptii" ca tine (bancherii). 

      Ilie, aprinde lumina....care ani buni? cateva luni, maxim 1 an ( in oferta era stipulat dobanda de 6% p.a - primul an, inseamna ILIEEE....nu pe an, cum crezi....2....ai auzit de fluctuatia pietei finaciare internationala, despre care sefu' tau Isarescu spune ca "piata dicteaza pretul?" Ilie, te luminez eu, ca mi se pare ca esti fratele lu' guran, sunteti la fel de intunecati- ei bine Ilie, ceea ce a vrut sa-ti transmita sefu; si tu n-ai inteles pt ca n-aveai bec, este ca piata monetara internationala face ca, cursul si dobanzilie de referinta sa fluctueze in sus sau in jos...si pt ca nu vreau sa te las in intuneric, cum esti de-o viata, iti mai spun, ca atunci cand dobanda a scazut in jos, ghici ce-a facut banca ? A crescut o marja, care a vrut ea, ca cine-o controleaza???, cum a vrut muschiu' ei, intelegi? Eu inteleg ca banca nu e societate de binefacere Ilie, dar nici statul nu poate acoperi furtul bancii prin garantarea cu banutii din buzunarul tau ( dar tare mi-e teama ca nu cotizezi nimic la stat, ca pari din ala care ai contract de te protejeaza de taxe, legea dreptului de autor, ca vad ca te emiti in eter), in fine....nici debitorii nu isi pot permite sa sustina hotia bancilor mai mult de 8 ani....gata ! Spune-i sefului tau sa-ti cumpere un bec de 200W ca se pare ca astea obisnuite nu pot lumina pana-n strafunduri....

      Pana postezi fara identitate reala, nu ai dreptul sa vorbesti. Nu ai credibilitate. Nu am preluat niciun risc - la mine in contract nu scrie nimic de vreun risc, iar daca ai avea curiozitatea sa studizi promovarea acestor credite in CHF, ti-ai da seama ca a fost un TUN! Pe "fraieri", noi nu i-am facut fraieri. Fraieri suntem toti - debitori in CHF, alta valuta sau lei, ca nu dam de pamant cu toti escrocii din sistemul bancar. Asta-i adevarul!

      7,9 e dobândă mica? 4,4 marja fixa este o dobândă mică?

      Am vrut o casă, o rata in loc de chirie.  

      Nu judecati, nu vorbiți neinformat!  

      Noi, tinerii, am fost manipulați cu însăși speranta noastră in mai bine! 5 ani de stres si greu este o "dobândă" mica?  

    Mare indrazneala are smeceherul asta, asemenea oameni ar tb scosi fortat din tara.Asemenea tradatori nu au ce cauta in tara , la fel ca Igas si Boagiu care au votat impotriva legii Dai casa si scapi de datorii.Tradaori de neam care trebuie expulzati!

    Nivelul bancar a ajuns la nivel european e bine benzina motorina curentul la fel dar salariile de ce au ramas de Romania?

    Am luat o masina am platit mai mult decat valoarea ei nu am putut plati 3 rate am fost executat au luat masina si au vandut-o si mau executat din nou pe diferenta. 

    Acum acele firme banci ifn-uri schimba numele cu aceeasi actionari. 

    Lupul scimba blana dar naravul ba. 

    Bancile toate au primit ajutoare de stat firmele persoanele nu.

    VREAU SA SE INCHIDA 80% DIN BANCI IFN-URI. 

    Si in al 13-lea ceas bancherii nu vor recunoaste hotia ! Ce ati vrea sa va spuna, ca s-au imbogatit pe spatele vostru ? Evident, ca nu veti vedea asa ceva. Cea mai buna cale de aparare este atacul, deci este doar un episod, vor urma si altele, din pacate...

    I-auzi dle Bogza ce spune presedintele Islandei, dl Grimmson "Am introdus forme de control asupra valutei, am lăsat băncile să se prăbuşească, am acordat ajutor oamenilor şi nu am introdus măsuri de austeritate, aşa cum au făcut alte state europene."...este presedintele unei tari....forme de control asupra valutei, oare iti imaginezi ce s-ar intampla daca s-ar face un control asupra valutei la noi in tara? s-a prabusi naibii bancile si ar muri si interesele celor care le sufla-n dos....Demisia nene....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb