CINE PREIA "REALITATEA TV"? Surpriza Vîntu: Elan şi Cocoş

DARIUS PORUMBOIU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 6 mai 2011

Surpriza Vîntu: Elan şi Cocoş
  • document ataşat Anexa 1, Anexa 2
    apasă aici pentru a descărca.

    Elan Schwartzenberg, noul patron declarat al postului de ştiri Realitatea TV figurează în afaceri cu prietena Elenei Udrea

    Sindicatul Petrom, parte din tranzacţia Vîntu-Elan

    Preluarea staţiei de ştiri Realitatea TV de către afaceristul Elan Schwartzenberg arată cum grupurile de interese politico-economice încearcă iar să-şi consolideze puterea mediatică înainte de un an electoral.

    Sorin Ovidiu Vîntu cedează oficial controlul asupra companiei care deţine staţia de ştiri către un alt afacerist controversat - Emilian "Elan" Schwartzenberg, după ce recent cedase managementul postului către afaceristul Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft.

    Vîntu a anunţat, misterios, încă de vineri că îi va face şi el o surpriză lui Traian Băsescu, chiar după ce judecătorii îl arestau, din nou, în dosarul penal în care l-ar fi şantajat pe Sebastian Ghiţă.

    Trimiterea la şeful statului poate fi explicată prin istoria afacerilor ultimilor ani pe care le-a cultivat Elan Schwartzenberg, un personaj la fel de misterios conectat la diverse grupări politico-economice.

    Surpriza lui Vîntu a fost devoalată a doua zi, sâmbătă, când Elan Schwartzenberg a confirmat oficial că a preluat 92% din Realitatea TV.

    AFACEREA "ELAN". Elan Schwartzenberg a intrat, în aprilie 2007, în afacerea Dux România SRL Bucureşti, patronată de afaceristul maghiar Rudas Erno, cunoscut ca partener important al liderului UDMR, Verestoy Attila, dar şi al altor mari afacerişti români.

    Alături de Schwartzenberg în afacerea lui Erno intră şi Ana-Maria Topoliceanu, prietena şi fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea, actualul ministru al Dezvoltării şi Turismului. (vezi anexa 1)

    Elena Udrea şi Ana-Maria Topoliceanu au fost partenere în firma "Elan Group" pe care apoi a preluat-o chiar Dorin Cocoş, soţul minis-trului. (vezi anexa 2)

    Elena Udrea a promovat-o constant, ca ministru, pe Ana-Maria Topoliceanu în mai multe consilii de administraţie ale unor companii de turism din subordinea ministerului (Mamaia SA, Litoral SA şi Neptun Olimp SA), dar şi la conducerea Companiei Naţionale de Investiţii, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării.

    Rudas Erno a fost prezentat de presă ca fiind fostul şef al rezidenţei maghiare de informaţii de la Bucureşti înainte de 1989, după care a intrat în afaceri cu lideri influenţi precum Verestoy Attila, Dinu Patriciu sau fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

    Ca şi Rudas Erno, Elan Schwartzenberg a fost mulţi ani un jucător important pe piaţa panotajului stradal. Fostul soţ al Mihaelei Rădulescu a mai controlat Exclusiv Media şi News Outdoor Media. Pe ambele companii de publicitate stradală Elan Schwartzenberg le-a controlat prin intermediul unor companii offshore tot din Insulele Virgine.

    TINERI MANAGERI. Până să intre în afaceri cu prietena familiei Cocoş, Elan Schwartzenberg a fost un apropiat al familiei Păunescu, cea cu care este partener acum la televiziunea "B1 TV".

    Elan Schwartzenberg a fondat "Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor", în 2002, alături de fiul lui George Constantin Păunescu şi de actualul şef al B1 TV, Sorin Oancea. Ca membri fondatori au mai fost cooptaţi şi Victor Ponta (actualul lider al PSD), Cozmin Guşă (la acel moment secretar general al PSD), Ion Bazac (fostul ministru al Sănătăţii), Şerban Roibu (fiul fostului trezorier al PSD, Aristide Roibu şi patronul ziarului "Gardianul" până la preluarea publicaţiei de către Sorin Ovidiu Vîntu).

    Din asociaţie a mai făcut parte şi afaceristul libian Khalil Abi Cahaine, de numele cărora se leagă mai multe afaceri imobiliare controversate la Iaşi alături de familia Schrotter, parteneră de afaceri cu Elan Schwartzenberg.

    ONG-ul avea drept scop declarat promovarea tinerilor manageri. Primul preşedinte al Asociaţiei a fost Cozmin Guşă, partener de afaceri până de curând cu Sorin Ovidiu Vîntu. Dintre toţi cei implicaţi în Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor, Victor Ponta a avut cea mai interesantă carieră: şef al corpului de control al primului-ministru, şef al Tineretului PSD, ministru, preşedinte PSD.

    Un traseu la fel de complicat politic ca Schwartzenberg l-a avut şi Sebastian Ghiţă, care până să devină unul din sponsorii importanţi ai PDL a fost mai întâi bun prieten cu Victor Ponta şi naşul lui Codruţ Şereş, membru important al Partidului Conservator.

    DUS - ÎNTORS. Suspiciunile că gruparea Udrea-Cocoş ar tatona preluarea trustului Realitatea există de mai mult timp. Inclusiv Vîntu declara anul trecut, după arestarea sa în dosarul Popa, că reprezentanţi ai acestei grupări ar fi încercat să-i ia televiziunea. Dacă suspiciunile se vor adeveri, atunci staţia Realitatea TV se întoarce la gruparea de la care Sorin Ovidiu Vîntu a preluat-o în anul electoral 2004, când preşedinte a devenit Traian Băsescu.

    Vîntu a preluat televiziunea de la compania Bluelink Comunicazione Elveţia, firmă controlată, potrivit presei, de gruparea Petrache-Bittner, partenerii tradiţionali ai lui Dorin Cocoş. Lichidarea companiei elveţiene şi mutarea ei în Cipru îngreunează aflarea proprietarilor reali ai afacerilor, pentru că insula contează, încă, drept paradis fiscal.

    Pentru ca Elan Schwartzenberg să preia 92% din Realitatea Media, compania care deţine staţia TV, el ar fi trebuit să preia integral pachetul de 86,5% deţinut de firma cipriotă BluelinK Comunicazione Limited, dar şi acţiunile Federaţiei sindicatelor libere şi independente Petrom, condusă de Liviu Luca, care deţine 5,5%.

    Compania Bluelink Comunicazione Cipru a fost înfiinţată de Vîntu după ce a lichidat firma omonimă din Elveţia, înfiinţată de gruparea Petrache-Bittner.

    Reporter: În ce relaţii de afaceri sunteţi cu Elena Udrea?

    Elan Schwartzenberg: Zero.

    Reporter: Mai derulaţi afaceri cu Ana-Maria Topoliceanu?

    Elan Schwartzenberg: Nu am derulat niciodată afaceri cu Ana-Maria Topoliceanu; cu mulţi ani în urmă a fost o tentativă de a demara o afacere în publicitate cu Ana-Maria Topoliceanu, pe acea vreme o avocată foarte bună, dar nu am reuşit să fructificăm acea oportunitate.

    Reporter: Vă mulţumim!

    Redacţia BURSA

    Cum îl descria Mihaela Rădulescu, în 2009, pe fostul său soţ Elan Schwartzenberg:

    "(...) Îl veţi regăsi bine ascuns, deci trebuie să căutaţi bine, în toate campaniile electorale, când de-o parte, când de cealaltă, îl veţi regăsi în offshore-uri îndepărtate, în terenuri dintre cele mai disputate şi chiar drept puşculiţă pentru banii unor politicieni grei din ţara asta".

    Vîntu către Ghiţă

    Vîntu: Tu ai intrat într-un joc, ale cărui reguli nu le ştii. Ai intrat între..., ca un naiv, că eşti încă un naiv, eşti prea mic, ai intrat între două grupări uriaşe.

    Ghiţă: Adică?!

    Vîntu: Vezi-ţi doar de business!

    Ghiţă: Păi, nu m-am băgat.

    Vîntu: Că-ţi rupem gâtul ori gruparea mea, ori gruparea lui C. îţi rupem gâtul dacă ne-ncurci, dacă vom considera că ne-aduce un avantaj strategic în războiul nostru, ca la.... Prietenul meu, puştiule, ţi-am spus că vreau să te cresc. Nu mai am această intenţie după întâmplările din ultima vreme, dar măcar un sfat dezinteresat îţi dau. Nu te băga într-un război care nu îţi aparţine. Nu ştii, habar n-ai despre ce e vorba, cine e în chestia asta, care sunt regulile unui joc de genul ăsta. Nu le ştii. Ai să ai nevoie de un 20 de ani să le înveţi.

    (Misterioasa grupare C, cu care Vîntu susţine că ar fi în război, pe care procurorul nu a completat-o în clar în stenogramele trimise instanţei, pare să fie cea a lui Dorin Cocoş - n.r.).

    Contactată de ziarul BURSA pentru declaraţii, doamna Ana Maria Topoliceanu nu ne-a răspuns până la închiderea ediţiei.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. VAX

      1. bun articol. bravo

        decebal, te referi la VOX poate...ai o reactie exact ca Elan asta cand se refera la udrea...

        din ce vad ziaristiil au niste documente 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb