Ciolacu cere o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor

F.D.
Politică / 21 august

Ciolacu cere o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a cerut miercuri ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul acestei săptămâni, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor, relatează Agerpres.

"Vreau să încep prin a-i cere ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări şi cum se desfăşoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

El a solicitat, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele următoare un document oficial prin care să fie informaţi că oricare ar fi calculul legat de contributivitate pensia lor nu scade.

"Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie şi orice greşeală se poate repara şi orice sumă se recuperează. 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert", a conchis prim-ministrul.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Daniel Baciu sunt sigur că nu cunoaște bine prevederile Legii 360/2023. S-a folosit de poziția sa de șef la C.N. de Pensii pentru a arata românilor că datorită liberalilor au parte de mărirea pensiilor. Nimic mai fals. Actuala lege 360/2023 este opera PSD-istilor.Cadrul ei general a fost fixat prin legea 127/2019, adoptată când ministrul muncii era Olguța Vasilescu, și care a suferit mici modificări tot la propunerea PSD privind acordarea punctelor de stabilitate, prin contribuția ministrei Simona Bucura Oprescu.Liberalii, deținând funcția de conducere a Casei Naționale de Pensii prin Daniel Baciu, vor să obțină voturi de la pensionari, când se cunoaște foarte bine ura liberalilor fata de pensionari ,exprimată cel mai bine, in mod sincer de către Orban și Câtu. !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Domnule,

    Statul Roman trebuie acum ca in domeniul pensiilor sa tina seama de decizia CCR nr 760 din 9 noiembrie 2021, pct 19. text pe care il redau mai jos 

    DECIZIA nr. 760 din 9 noiembrie 2021, Pct 19. 

    "...................... ........Curtea reamintește că persoanele care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum. Curtea a mai statuat, referitor la tratamentul juridic diferit căruia i se supun persoanele în funcție de data deschiderii dreptului la pensie, că situația diferită în care se află cetățenii în funcție de reglementarea aplicabilă potrivit principiului menționat nu poate fi privită ca o încălcare a dispozițiilor constituționale care consacră egalitatea în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări. Curtea a precizat că noile reglementări pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase pentru beneficiarii de pensii, după cum permite sau impune, după caz, situația economico-financiară a țării. În oricare dintre aceste ipoteze dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificația încălcării dreptului la pensie, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege". 

    Asadar domnule, pensiile care nu beneficiaza de "dispozitii mai favorabile" nu intra sub incidenta noii legi a pensiilor.  

    Casele de Pensii nu pot interveni in conformitate cu decizia de mai sus asupra pensiilor stabilite pana in septembrie 2024, cu recalculari si restabiliri de pensii in afara cazului in care doreste ca ca noile "dispoziții mai favorabile" să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, ( acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege) 

    Ca urmare, pensiile asupra carora daca s-ar aplica calculului prevazut de noua lege, ar avea un cuantum mai mic, nu pot fi supuse recalcularii, si nu pot fi emise noi decizii de Casele de pensii fara ca acestea sa incalce consideratiile de mai sus, din DECIZIA nr. 760 din 9 noiembrie 2021, Pct 19. care au putere de lege, in lipsa noilor "dispozitii mai favorabile" in raport cu pensiile acestea.  

    In mod logic in lipsa unor "recalculari" legale, nici pevererile privind blocarea cuantumului in vigoare astazi al acestor pensii, prin neaplicarea corectiilor generate de inflatie si cresterea salariului mediu brut nu pot fi aplicate.  

    Asadar domnule, pensiile care nu beneficiaza de "dispozitii mai favorabile" cuprinse in prevederile noii legi, conform principiului tempus regit actum, au cuantumul legal stabilit prin legile anterioare, dupa caz si nu pot fi afectate in niciun fel de nicio prevedere a legii noi.  

    Domnule, CCR in 2021, in sfarsit, a reglementat aceasta problema in urma zecilor de mii de sesizari pe care le-au inaintat justitiei din Romania militarii pensionari carora in 2010, Boc, Basescu, Udrea, Seitan , le-au recalculat pensiile (nesintite) in conformitate cu o lege cu aplicare retroactiva, fara sa tina seama de principiul juridic de mai sus. A fost o mare bataie de joc a clasei politice de atunci la adresa Armatei Romane, a pensionarilor militari a caror sistem de pensii nici pana astazi nu a mai fost restabilit pe baza principiilor egalitatii si dreptatii.  

    Domnule, nu admiteti ca acest amanunt scapat din vedere de cei care au elaborat aceasta lege sa se transforme intr-o mare nedreptate pentru cateva sute de mii de mineri, silvicultori si alte categorii de pensionari.

    Lasati pensiile care nu beneficiaza de dispozitii mai favorabile in pace.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb