Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi că este exclus ca social-democraţii să mai voteze un guvern minoritar, aşa cum au făcut-o când au susţinut guvernul condus de Ludovic Orban, menţionând că îşi doreşte o înţelegere politică "inclusiv cu preşedintele României" pentru declanşarea alegerilor anticipate, urmând ca până atunci Executivul să fie condus de tehnocraţi, potrivit Agerpres.
"Am văzut cum un gest politic asumat mai ales de către mine a fost transformat într-o armă politică împotriva nu numai a PSD-ului, ci a întregului popor român. Să nu uităm guvernarea la fel de dezastruoasă a domnului Orban, când noi am considerat că trebuie să fim responsabili şi momentul dificil prin care trece România, trebuie cu seriozitate văzut şi în acel context. Mie nu-mi pare rău de acel gest, dar de această dată este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar sau în altă formulă, decât dacă vom merge la alegeri anticipate. Facem o înţelegere politică inclusiv cu preşedintele României că vom face alegeri anticipate şi până atunci România va fi condusă de către un guvern de tehnocraţi", a precizat Ciolacu, întrebat dacă PSD va repeta scenariul de iarna trecută, când Ludovic Orban a fost reînvestit, din cauza contextului pandemic, cu voturi de la PSD.
El a adăugat că este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar condus de "orice prim-ministru politic", subliniind că până la declanşarea alegerilor anticipate va face un acord cu toate forţele politice, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
"Este exclus să votăm un guvern minoritar, condus de orice prim-ministru politic. Până la alegeri anticipate suntem de acord să facem un acord cu toate forţele politice, inclusiv cu preşedintele României, că vrem cu toţii alegerii anticipate şi atunci poate să vină un guvern tehnocrat", a susţinut Ciolacu.
Liderul PSD a explicat şi mecanismul pentru a se ajunge la anticipate.
"Cad două guverne şi pe urmă acceptăm un guvern minoritar care, pe baza unui acord făcut şi cu preşedintele, să facă anticipate. După două guverne, scrie în Constituţie că poate preşedintele să dizolve Parlamentul. Este perfect constituţional ceea ce v-am spus. Două guverne vor cădea, se vine cu o echipă şi cu o asumare politică, un acord cu preşedintele că în martie vor fi alegeri", a conchis Ciolacu.