Cioloş a remaniat patru miniştri

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 iulie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Dan Costescu, ministrul Transporturilor, a demisionat

----------

Actualizare 21:02 Marius Bostan: "Respect decizia premierului, el este şeful"

Fostul ministru al Comunicaţiilor Marius Bostan a declarat în această seară că respectă decizia premierului Dacian Cioloş privind revocarea sa şi că va susţine în continuare lucrurile bune pe care Executivul le va face.

''Este decizia premierului. Premierul este şeful Guvernului. Nu este o înlocuire, este o dorinţă a premierului. Eu am venit chemat. Este decizia premierului şi o respect şi susţin în continuare lucrurile bune pe care sunt sigur că acest Guvern le va face în continuare'', a afirmat Marius Bostan, cu privire la revocarea sa de la conducerea Ministerului Comunicaţiilor.

De asemenea, fostul ministru a dorit să puncteze câteva dintre lucrurile realizate în mandatul său: "Am iniţiat proiectul de lege al infrastructurii de comunicaţii care creează cadrul pentru reducerea de costuri pentru instalarea de reţele, ceea ce va avea ca rezultat creşterea vitezei de internet în următorii ani.

Proiectul de lege al securităţii cibernetice a fost avizat în guvern, este la primul ministru, urmează să fie aprobat de guvern şi CSAT şi să fie trimis în Parlament.

Am reuşit deblocarea proiectului RO-NET şi să aducem internet de bandă largă în 200 de comune rurale defavorizate. Încă 100 sunt în construcţie. Până la finalul anului vrem să finalizăm mai mult de 700 de localităţi.

Am crescut numărul de înrolări pe platforma Ghişeul.ro. De când am preluat mandatul, a crescut cu 33,5% numărul de instituţii înrolate. De asemenea, numărul de utilizatori a crescut cu 44% în şase luni raportat la cinci ani. Numărul tranzacţiilor a crescut cu 49%. (...) Acest lucru s-a întâmplat fără cheltuirea de bani de la buget. A fost pentru prima dată în istoria ministerului când nu am mai achiziţionat studii.(...)

Totodată, suntem în faza finală a elaborării ordinului comun pentru taxa zero pentru programatori."

Fostul ministru a mai menţionat că Radioul public urmează să aibă management profesionist din toamnă şi că Poşta Română are pregătită o strategie de dezvoltare pe şapte ani, fiind o performanţă faptul că a obţinut recent o finanţare.

Marius Bostan a mai spus că, în relaţia cu mediul de afaceri, a dat dovadă de transparenţă şi a creat ''industry day'', un prilej pentru companii să îşi prezinte produsele şi serviciile în faţa deţinătorilor de infrastructuri IT din administraţie.

"În relaţia cu mediul de afaceri, am avut zeci de întâlniri cu mediul de afaceri şi am reuşit să deblochez situaţii şi să deschid noi oportunităţi. Deci, am reuşit să fac lucruri de transparenţă, astfel încât, companii să vină cu soluţiile lor în faţa experţilor în mod public, în mod transparent - nu să vină cu stick-ul pe la colţurile ministerului să propună soluţii sau prin alte locuri - şi am creat un tip de manifestare tehnică, industry day, în care companiile să-şi promoveze produsele şi serviciile în mod transparent în faţa deţinătorilor de infrastructuri IT din administraţie", a explicat acesta.

(A.A.)

----------

Actualizare 20:26 Marius Bostan: Ministerul Comunicaţiilor a încheiat un parteneriat strategic cu IBM pe cognitive computing

Marius Bostan, fostul ministru al Comunicaţiilor, remaniat astăzi de premierul Cioloş, a anunţat că instituţia pe care a condus-o a reuşit, în mandatul său, încheierea unui arteneriat strategic cu IBM pe cognitive computing şi a precizat că în proiect este vorba de inteligenţa artificială şi big data.

Cognitive conputing este următorul val de dezvoltare a tehnologiei informaţiei, iar compania IBM mai are astfel de parteneriate doar in Italia şi Germania, a mai declarat, în această seară, Marius Bostan.

(A.A.)

-----------

Actualizare 19:42 Cioloş: "La fiecare din cele patru ministere vreau un nou imbold, un nou impuls"

Premierul Cioloş a precizat că a decis să opereze cele patru schimbări de la nivelul conducerii ministerelor pentru a da "un nou impuls" echipei guvernamentale.

"Şi miniştrii pe care-i schimb şi-au făcut în mare parte treaba. La fiecare din cele patru ministere (...) sunt lucruri care au progresat bine, doar că (...) vreau un nou imbold, un nou impuls. Prioritatea noilor miniştri pe cele patru domenii va fi (...) să accelereze livrarea de rezultate pe proiecte care au fost începute şi care din punctul meu de vedere nu au avansat suficient de rapid. Deci, pe de o parte, accelerarea acestor proiecte şi, pe de altă parte, vreau să vină şi oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit, care să permită valorificarea timpului pe care-l mai avem la dispoziţie pe câteva lucruri pentru care Guvernul s-a angajat", a explicat Cioloş, la Palatul Victoria, în această seară.

În ceea ce priveşte Ministerul Transporturilor, premierul a menţionat că vrea să fie accelerată activitatea pe execuţia proiectelor de autostrăzi, dar şi reforma la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

"La Transporturi, vreau să accelerăm activitatea (...) pe execuţia proiectelor de autostrăzi, proiectele care sunt acum în execuţie şi unde lucrurile n-au evoluat suficient de bine. Reforma la Compania Naţională de Autostrăzi şi de Drumuri pe care o cer de câteva luni, unde ştiu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid şi totodată pregătirea de noi proiecte. Suntem aici tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru perioada bugetară 2014-2020. Sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm aici ritmul tocmai ca în anii următori să avem ce să implementăm", a punctat Cioloş.

De asemenea, prim-ministrul a arătat că îşi doreşte de la noul ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni o accelerare a activităţilor pentru pregătirea alegerilor parlamentare.

"Îmi doresc o accelerare a activităţilor acestui minister pentru pregătirea alegerilor, pentru informarea românilor din diasporă legat de posibilitatea de a vota prin corespondenţă, de a pregăti cât mai bine alegerile chiar şi pentru voturile în circumscripţii (...) Îmi doresc şi câteva proiecte care au început, e adevărat, (...) care să faciliteze reconectarea românilor din diasporă cu ţara. Vrem să oferim cât mai multe posibilităţi pentru cei care doresc să se întoarcă în ţară sau cei care doresc să lucreze şi în mediul de business cu România", a precizat Cioloş.

În cazul Ministerului Educaţiei, premierul a motivat că îşi doreşte mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar, precizând că şi-ar fi dorit o activitate mai accelerată pentru clarificarea situaţiei referitoare la plagiate.

"La Ministerul Educaţiei, (...) lucrurile au progresat aş spune chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune. Îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar. Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a noului CNATDCU şi a întregului acest proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele, pentru că dincolo de persoane (...), atâta vreme cât planează suspiciuni asupra sistemului doctoral al nostru, asta ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general şi mai ales din punct de vedere al credibilităţii sistemului universitar şi al domeniului cercetării. Activitatea a intrat acum pe un făgaş normal, însă mi-aş fi dorit ca acolo lucrurile să meargă un pic mai repede", a mai afirmat Cioloş.

Referitor la Ministerul Comunicaţiilor, premierul a accentuat că există în prezent mai multe sisteme IT în diferite instituţii care nu sunt compatibile între ele.

"Pentru Ministerul Comunicaţiilor, decizia mea este să propun pentru câteva săptămâni un interimat, o să-l propun pe domnul ministru Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei, cu atât mai mult cu cât (...) Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informaţiei, care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT, la nivelul Guvernului. Avem multe situaţii în multe instituţii în care avem platforme, sisteme IT care nu sunt compatibile între ele. Avem nevoie de coerenţă pentru viitor. În mod formal, în structura Guvernului actual, Ministerul Comunicaţiilor are această responsabilitate pe care a acoperit-o din punctul meu de vedere mai mult sau mai puţin bine şi aici avem nevoie de o evoluţie şi de asta am luat şi această decizie de creare a acestei poziţii în interiorul Guvernului şi mi-aş dori ca ministrul pe care o să-l numesc pentru următoarele luni la Comunicaţii să poată să facă această tranziţie pentru a consolida şi a întări acest post pe care l-am creat, în aşa fel încât, sper eu, de la următorul Guvern, instalarea următoarei echipe guvernamentale, să avem din acest punct de vedere o claritate mai bună în ceea ce priveşte modul în care la nivelul Guvernului se coordonează aceste platforme IT", a explicat Cioloş.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:40 Alina Gorghiu: "Schimbarea din Guvern este de bun augur"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că schimbarea celor patru miniştri - Dan Costescu, Marius Bostan, Adrian Curaj şi Dan Stoenescu, făcută marţi de premierul Dacian Cioloş, este de bun augur.

"Niciodată o schimbare nu se face când lucrurile merg bine şi atributul remanierii este al prim-ministrului. Găsesc de bun augur această schimbare şi împrospătare de sânge în Executiv şi am mari speranţe că viitorii miniştri vor funcţiona la parametri optimi", a declarat Gorghiu la Parlament, potrivit unor surse din presă.

Ea s-a declarat convinsă de faptul că "nimeni nu face schimbări de dragul schimbării, mai ales că au fost observaţii şi în spaţiul public privind ministrul Educaţiei".

Alina Gorghiu a apreciat nominalizarea de la Transporturi, în persoana lui Sorin Buşe, şi a subliniat că partea de diaspora merită o atenţie mai mare în perioada următoare, pentru că trebuie explicat votul prin corespondenţă, un subiect pe care fostul ministru "l-a ignorat uşor".

Întrebată ce le reproşează celor patru miniştri, Alina Gorghiu a răspuns: "Despre cei plecaţi, numai de bine. Nu are sens să fac eu acum un inventar al gafelor sau al greşelilor unor miniştri".

Copreşedintele PNL a menţionat că mai importantă este decizia premierului Dacian Cioloş, care a ajuns la concluzia că acei miniştri nu au performat sau nu au performat suficient.

"În momentul în care premierul ajunge la această concluzie şi face schimbarea, nu pot decât să urez succes următorilor miniştri", a adăugat Gorghiu.

Potrivit ei, se poate face performanţă într-un minister şi într-o singură lună.

"Poţi lua decizii în două secunde sau poţi să nu iei decizii într-un an de zile. Sunt miniştri care se pare că nu au luat decizii într-un interval de opt - nouă luni şi atunci că evident am speranţa de la cei noi că vor lua deciziile potrivite', a mai spus Alina Gorghiu.

Întrebată dacă mai trebuie schimbaţi şi alţi miniştri, copreşedintele PNL a menţionat că evaluarea nu o face ea, dar, ca om politic, priveşte cu mare atenţie la o comunicare mai bună din partea unor miniştri.

"La Agricultură, ministrul nu avea nicio vină. Eu ştiu că s-a cerut foarte des demisia acestui ministru şi poate că nu a avut de fiecare dată declaraţiile bine împachetate, la nivel public, dar vina pe toată povestea aceea cu subvenţiile venea de la guvernul de dinainte", a explicat Gorghiu.

Ea le-a transmis şi un sfat miniştrilor: "Aş vrea să îi văd pe toţi explicând ce fac, cum fac şi ce proiecte bune au, pentru că multe din proiectele lor sunt foarte bine, trebuie doar publicate public mai apăsat".

Despre Marius Dumitru, ministrul propus al Educaţiei, Alina Gorghiu a precizat că nu crede că prezenţa acestuia într-o structură de control a lucrărilor de doctorat, respectiv CNATDCU, l-a recomandat pentru această funcţie.

"Sunt foarte multe alte lucruri despre acest ministru care se pot spune şi sunt convinsă că va avea un parcurs frumos la minister", a completat ea.

(G.F.)

-------

Actualizare 18:43 Cioloş: "L-am informat pe Iohannis despre schimbările din Guvern; a fost de acord"

Premierul Dacian Cioloş a anunţat astăzi că l-a informat pe preşedintele Iohannis cu privire la schimbările pe care le-a făcut în cadrul Executivului şi a precizat că şeful statului a fost de acord.

"L-am informat pe domnul preşedinte. Ştiţi că noi ne vedem în fiecare luni şi trecem în revistă diferitele subiecte, activităţi ale Guvernului. I-am comunicat intenţia mea de a face aceste schimbări, intenţie cu care a fost de acord. N-am avut până acum niciodată nicio problemă din partea domnului preşedinte legat de decizii pe care eu le-am luat cu revocarea unor miniştri sau de numiri ale unor miniştri. Aşa cum a fost de la început, de când am format echipa guvernamentală, domnul preşedinte a fost întotdeauna foarte deschis şi a respectat deciziile pe care le-am luat", a menţionat Cioloş.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:17 Cioloş îl propune pe rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, ministru al Educaţiei

Premierul Dacian Cioloş a anunţat astăzi că rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, este noua sa propunere pentru Ministerul Educaţiei, iar Sorin Buşe a fost propus pentru conducerea ministerului Transporturilor.

De asemenea, Maria Ligor a fost propusă pentru portofoliul Relaţiilor cu Românii de Pretutindeni.

Astfel, prof. univ. dr. Mircea Dumitru este propus pentru portofoliul de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, managerul Petru Sorin Buşe este propus pentru portofoliul de ministru al Transporturilor, iar diplomatul Maria Ligor este propusă pentru portofoliul de ministru Delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

Cioloş a mai anunţat că portofoliul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională va fi preluat interimar de şeful Cancelariei Primului-Ministrului, Dragoş Tudorache.

Mircea Dumitru este profesor universitar. Din decembrie 2015, a fost rector al Universităţii din Bucureşti, iar din 2016, Preşedinte al Comisiei de Filosofie şi membru al Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Anterior a fost rector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2011-2015 şi prorector între 2008-2011. A fost membru al CNADTCU în 2012-2016 şi Preşedinte al panelului Ştiinţe Umaniste şi Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, se arată într-un comunicat al Guvernului trimis redacţiei.

Din 1998 este Doctor în Filosofie al Universităţii din Bucureşti şi, din acelaşi an, Doctor în Filosofie al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA.

A publicat trei cărţi de autor şi este coautorul unui manual de logică şi argumentare. A coordonat colecţia Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iaşi, a publicat zeci de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate.

În 2001 a primit Premiul "Mircea Florian" al Academiei Române, pentru lucrarea "Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior" Editura "Paideia', Bucuresti, 2001. În iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O'Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile.

Din septembrie 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Este membru al Advanced Reasoning Forum şi al Institute International de Philosophie, Paris şi Preşedinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică. În perioada 2002-2008 a fost membru în board-ul ştiinţific al New Europe College, iar între 2011 şi 2014, Preşedinte al European Society for Analytic Philosophy.

Vorbeşte fluent limba engleză şi cunoaşte limbile franceză şi germană la un nivel mediu. S-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1960. Este căsătorit şi are doi copii.

Potrivit Guvernului, Petru Sorin Buşe are o experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală. Din septembrie 2010 până în mai 2015 a fost Vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Anterior, tot în cadrul grupului Renault, în perioada iulie 2009 - septembrie 2010 a fost Director General adjunct al RTR, iar în perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Inginer Şef Adjunct pentru Rusia. Între anii 1996 - 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcţia de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007. Emigrat în Canada în anul 1990, până în 1996, a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând şi servicii de inginerie contracte de General Motors. În perioada 1985 - 1990 a fost inginer la Electronica Bucureşti.

A absolvit Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Bucureşti în 1985 şi colegiul "Sf. Sava" din Bucureşti, specializarea Electro-Mecanică în 1979.

A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) şi INSEAD, Fontainbleau, Franţa, dar şi în cadrul Canadian Management Center, Toronto. Începând cu anul 1996 a urmat formări tehnice în Sisteme de Producţie Toyota (Lean Production Systems, Lean Manufacturing) şi în practici de business în cadrul Toyota Motor Corporation şi Toyota Institute.

Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză şi are cunoştinţe de italiană şi spaniolă. S-a născut la Bucureşti, la 16 august 1960. Este căsătorit şi are doi copii.

Maria Ligor este diplomat de carieră din 1996. Din 30 mai 2013, a preluat postul de ambasador al României în Canada. Tot din 2013, este Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Din ianuarie 2012, pana în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale - Reprezentant special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012, este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor şi membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democraţie (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE. A contribuit la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. A mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg.

S-a specializat în afaceri politice şi administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia şi ştiinţe politice la Universite Libre de Bruxelles şi la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, Bucureşti şi studii de inginerie la Universitatea Politehnică. A urmat cursuri de leadership şi management guvernamental organizate de Harvard University, programul Kokkalis, Atena.

In 2004, a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic. In 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, acordat de Patriarhul României. În 2012, a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. S-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică, se mai arată în comunicatul Guvernului.

(I.S.)

---------

Actualizare 18:07

Miniştrii Adrian Curaj, Marius Bostan, Dan Costescu si Dan Stoenescu au fost remaniaţi astăzi de premierul Dacian Cioloş.

Premierul a anunţat astăzi că ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, au fost schimbaţi din funcţie.

"După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. (...) Am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern. (...) Vreau să mulţumesc domnilor miniştri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu", a declarat premierul la Palatul Victoria.

(S.A.)

---------

Dan Costescu a demisionat, în această după-amiază, din funcţia de ministru al Transporturilor.

Ministrul Dan Costescu a făcut ieri declaraţii controversate, spunând că "trenul este un lux", scrie Digi24.

"Recomandăm românilor să aleagă mijlocul de transport care li se potriveste cel mai bine. Este normal să fie mai mare biletul de tren, în toate ţările civilizate este la fel. Trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult ca să îl aibă", a declarat ministrul.

La jumătatea lunii mai, premierul Dacian Cioloş îl nominaliza pe ministrul Transporturilor ca fiind unul dintre cei de a căror activitatea nu este mulţumit. Atunci, şeful Guvernului îi reproşa faptul că nu a restructurat complet CNADNR.

Ministrul a mai avut de gestionat un scandal în interiorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) unde un grup de reformă al companiei, format din mai mulţi angajaţi ai acesteia, s-a lansat public în numeroase critici îndreptate împotriva conducerii companiei, dar şi a Ministerului Transporturilor.

La ora 18:00, premierul Cioloş va face declaraţii de presă.

Acesta va face şi alte remanieri guvernamentale, potrivit unor surse citate de televiziunile de ştiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb