CIOLOŞ, DESPRE CAZUL BODNARIU: "Ţinem legătura cu autorităţile norvegiene pentru interesul copiilor"

Adina Lateş
Miscellanea / 12 ianuarie 2016

Actualizare 19:48

Premierul Dacian Cioloş a scris astăzi pe Facebook că este preocupat de situaţia familiei Bodnariu, despre care spune că este "foarte delicată" şi "complexă", precizând că autorităţile române ţin legătura constant cu cele norvegiene având ca prioritate interesul copiilor.

"Guvernul a prezentat astăzi demersurile făcute de autorităţile române. Mâine Ministerul Afacerilor Externe va veni cu informaţii suplimentare. Situaţia este foarte delicată şi în acelaşi timp complexă, de aceea ţinem constant legatură cu autorităţile norvegiene având ca prioritate interesul copiilor", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:58 Iohannis: "Urmăresc cu mare atenţie şi preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu"

Preşedintele Klaus Iohannis spune că urmăreşte cu mare atenţie cazul Bodnariu şi subliniază că susţine eforturile Executivului de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetăţenii români.

"Urmăresc cu mare atenţie şi preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susţin eforturile autorităţilor române şi ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetăţenii români, oriunde s-ar afla ei", a scris marţi şeful statului pe pagina sa de Facebook.

(A.L.)

-------------------

Actualizare 15:58 Băsescu: "Autorităţile române trebuie să adopte poziţii ferme în cazul familiei Bodnariu"

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să adopte poziţii extrem de ferme în relaţia cu partea norvegiană în cazul familiei Bodnariu, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, astăzi, într-o conferinţă de presă.

"Cred că am fost cel care am generat reacţia autorităţilor după ieşirea pe care am avut-o pe data de 3 ianuarie. Văd că încă se menţin formulările, inclusiv la domnul Suciu, că: «urmărim cu atenţie şi stăm în contact şi vom analiza şi legislaţia norvegiană»... Nu, aici este o mare greşeală. România trebuie să-şi revendice cetăţenii, acei cetăţeni sunt cetăţeni români. (...) Mi se pare revoltător cazul şi statul român trebuie să fie extrem de ferm. Nu este posibil aşa ceva sau e de neacceptat, cel puţin în România. Copiii aceia sunt acum cetăţeni români, au certificate de naştere emise de autoritatea română. Nu pot fi luaţi cum crede o administraţie dintr-un minister al copilului din Norvegia. Aici vor trebui poziţii extrem de ferme şi nu negocieri. Nu ai ce să negociezi aici, scrie în Constituţie că trebuie să-ţi aperi cetăţenii. Nu este nimic de negociat", a spus Traian Băsescu.

Potrivit fostului şef de stat, partea română poate, inclusiv, să ceară "repatrierea propriilor cetăţeni".

"Şi poate să se îngrijească să respingă modul abuziv, pentru că este un mod abuziv de a lua copiii din familie. (...) Copiii aceştia au fost luaţi din familie fără o hotărâre judecătorească. Nu au fost luaţi temporar, ci au şi fost plasaţi într-o procedură de adopţie internaţională. Cum poţi să faci aşa ceva, luându-i din familie fără o hotărâre judecătorească? Că nu i-a luat de la un orfelinat unde erau în grija statului. Mama lor era statul norvegian... Nu, mama lor era o femeie şi tatăl lor era un bărbat, care formau o familie. Deci, îi împrăştii la diverse familii, o dată, şi, pe urmă, iei un copil de patru luni de la sânul mamei? Ce stat este acesta? (...) Când, tu, stat norvegian, ajungi să iei decizii de a lua copiii unei familii în baza a ce spune un copil de cinci ani investigat de nişte şmecheri psihologi ca să afle dacă i-a dat mama sau tata o pălmuţă la fund", a afirmat preşedintele MP.

Băsescu a mai spus că aşteaptă să vadă concluziile discuţiilor părţii române cu oficialii norvegieni.

----------------

Actualizare 14:13 Dan Suciu: "Premierul Cioloş şi-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluţia cazului Bodnariu"

Premierul Dacian Cioloş a solicitat astăzi să fie ţinut la curent "cu promptitudine" în legătură cu evoluţia cazului Bodnariu, iar partea română a salutat faptul că autorităţile norvegiene au acceptat o întâlnire, programată pentru miercuri, cu ambasadorul României la Oslo pe marginea acestui caz, transmit surse din presă.

"În cursul acestei dimineţi, premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie cu ambasadorul României la Oslo. De asemenea, de la nivelul cancelariei a fost contactat ambasadorul Norvegiei la Bucureşti pentru a obţine cât mai multe informaţii în legătură cu situaţia familiei Bodnariu. Aceste contacte au subliniat interesul special pe care premierul României îl are în legătură cu cazul respectiv. Premierul şi-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluţia şi clarificarea cazului Bodnariu, în contextul relaţiilor excelente pe care România le are cu Norvegia la toate nivelurile în acest moment. Acest interes va fi subliniat la toate nivelurile acestei relaţii. Interesul prim-ministrului şi al Guvernului este justificat de faptul că vorbim de cetăţeni români membri familiei care acum se îndreaptă tot mai mult spre Ambasada României şi solicită tot mai mult implicarea autorităţilor române", a anunţat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a precizat că astăzi, la Ambasada României din Oslo, familia Bodnariu şi noul avocat desemnat din oficiu vor analiza "care sunt paşii următori care pot fi făcuţi pentru clarificarea acestei situaţii".

"Partea română înţelege că sunt anchete în curs pe care partea norvegiana le realizează conform legislaţiei norvegiene. Respectăm pe deplin acest demers, dar, de asemenea, partea română speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluţia acestor anchete, iar prim-ministrul României va urmări personal evoluţiile acestui caz şi doreşte să fie informat personal în legătură cu evoluţia aceasta. În acelaşi timp, partea română face toate demersurile care ţin de autorităţile noastre pentru a contribui la lămurirea acestei situaţii. De exemplu, în cursul zilei de mâine (miercuri, n.r.), ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii. Această întâlnire a fost solicitată deja din luna noiembrie şi salutăm faptul că, în sfârşit, partea norvegiană a acceptat acest demers şi această întâlnire", a spus Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a informat totodată că în cursul zilei de luni ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut o discuţie cu unchiul copiilor, aflat în România, căruia i-a prezentat demersurile pe care MAE le face şi s-a stabilit ca asemenea întâlniri să aibă un caracter regulat până la finalizarea cazului.

"Întregul caz va fi urmărit cu cea mai mare atenţie de la nivelul prim-ministrului şi partea română va avea un rol activ de acum încolo, conform solicitărilor familiei, în calitate de cetăţeni români. Prim-ministrul doreşte să fie ţinut la curent cu promptitudine cu toată evoluţia situaţiei şi face un apel la adresa autorităţilor norvegiene să perceapă dimensiunea sensibilă a subiectului la nivelul opiniei publice româneşti şi internaţionale. Sperăm, de asemenea, într-o clarificare rapidă a situaţiei care să ţină cont de interesul copiilor, cetăţeni români şi norvegieni, fără să se ajungă şi la alte demersuri şi fără inflamarea pe mai departe a situaţiei, în baza excelentelor relaţii pe care România le are cu Norvegia în acest moment", a conchis Dan Suciu.

-----------

Dan Suciu: "Astăzi familia Bodnariu se va întâlni cu ambasadorul României la Oslo"

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că astăzi va avea loc o întâlnire la ambasada României la Oslo cu soţii Bodnariu şi un nou avocat, pentru a lua măsuri de rezolvare a cazului, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, el a mai afirmat că ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu oficialităţile de la Protecţia Copilului, zilele următoare.

"Prim-ministrul României urmăreşte personal acest caz şi doreşte să fie informat personal", a mai subliniat Dan Suciu.

Conform solicitărilor familiei, în calitate de cetăţeni români, Guvernul va avea o implicare directă în acest caz, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb