Cioloş: "România trebuie să fie activă în deciziile europene pe agricultură"

Macroeconomie / 7 octombrie 2012

Cioloş: "România trebuie să fie activă în deciziile europene pe agricultură"

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş consideră că ţara noastră trebuie să aibă, în această perioadă, o prezenţă activă în ceea ce priveşte deciziile care se iau la nivel european în domeniul agriculturii, atrăgând atenţia că nu este suficient doar să ai un comisar în domeniul respectiv.

"E important ca în perioada 2012-2013 să existe o prezenţă activă în procesul acesta decizional, că nu-i suficient să ai un comisar care îţi cunoaşte bine agricultura, ci trebuie să fii activ şi în procesul decizional. Nu spun că nu este România, dar spun că trebuie să fie până la capăt", a declarat, vineri, Dacian Cioloş, la o întâlnire cu agricultorii clujeni şi cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj Horea Uioreanu.

Comisarul a mai spus că imediat după alegerile parlamentare noul guvern trebuie să pregătească programul de dezvoltare rurală şi de susţinere a agriculturii.

Acesta a precizat: "Pe urmă, ar trebui lucrat în paralel încă de pe acum - şi eu sper ca imediat după alegerile parlamentare noul guvern să înceapă să lucreze - pe pregătirea viitorului program de dezvoltare rurală şi a programului de susţinere a agriculturii din 2014 încolo. Adică, în 2013 să putem clarifica toate aspectele. Eu personal, cu echipa mea de români, le-am spus deja primului ministru, ministrului agriculturii - o să le spun şi celor care vor fi după alegeri - că voi fi în continuare foarte activ şi prezent, că asta înseamnă să poţi să valorifici faptul de a avea un comisar european care îţi cunoaşte bine specificul agriculturii, nu doar declarativ. Şi aş vrea efort din ambele părţi".

Comisarul european pentru agricultură a explicat şi contextul în care e nevoie de prezenţa activă a României în procesul decizional european, adăugând: "Sper ca anul viitor să finalizăm decizia privind reforma politicii agricole comune şi apoi, în cursul anului 2014, statele membre să vină cu programele de dezvoltare rurală şi cu programele de abordare a subvenţiilor. Şi pot să vă spun că o să fiu foarte atent cu ceea ce propune România, ca să mă asigur că există coerenţă în ceea ce propune. Tocmai gândindu-mă la situaţia specifică din România, am propus în reforma politicii agricole comune posibilitatea ca în programul de dezvoltare rurală să nu avem doar o abordare teritorială, ci şi una sectorială. Adică, în programul naţional de dezvoltare rurală, să poată să existe două, trei, patru subprograme, care pot să fie sectoriale. Atunci, România poate să aibă foarte bine, din 2014 încolo, în programul naţional de dezvoltare rurală, pe diferitele măsuri pe care se finanţează ferme, un subprogram sectorul de fructe, unde să se organizeze toată filiera, un subprogram pe partea de carne, pe restructurarea sectorului de lapte în zonele de munte. De ce zic zonele de munte: pentru că mi se pare că pe viitor va fi mult mai greu de menţinut producţia de lapte cu un cost de producţie competitiv pe piaţă în zona de munte decât în zona de câmpie, care are apropierea accesului la cereale şi furaje".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Priviti textul motiunii pe agricultura depus la Camera si cititi si raspunsurile anticipate in mass media de domnul ministru.

    Atata timp cat cei care au condus sau conduc destinele agriculturii nu vor fi preocupati decat sa arate cat de rai sunt ceilalti - si pe cale de consecinta sa intelegem cat de...acceptabili ar trebui sa ne para cei care formuleaza criticile - nu cred ca vom putea vreodata sa fim mai mult decat suntem.

    Pacat. 

    DL. BAROSSO,A MULTUMIT SI APRECIAT PROIECTUL DE DEZVOLTARE A GOSPODARIILOR MONTANE,PROMOVAT DE DL DR. R. REY.

    De ce nu se preocupa ministrii ca acest proiect sa devina realitate,in cativa ani? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb