România va fi un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale, cel puţin în cazul politicii agricole comune şi al politicii de coeziune, a declarat joi comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după adoptarea de către Comisia Europeană a proiectului de buget UE pentru 2014-2020.
"Vor fi încă multe de negociat în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri, dar, încă din propunerea de buget pe care o face Comisia Europeană, România porneşte ca un stat beneficiar de fonduri suplimentare, dacă ar fi să mă refer numai la politica agricolă comună şi politica de coeziune", a spus Cioloş, citat de Mediafax.
El a arătat, într-o declaraţie, că este o propunere de buget concepută într-un context dificil, în condiţii de presiuni economice şi financiare.
În opinia sa, este un buget care va permite Uniunii Europene să răspundă marilor provocări cu care se confruntă, pe de o parte, cu crearea de creştere economică şi locuri de muncă, cu răspunsuri prin politica de coeziune, fondul social european, educaţie, pe de alta, cu securitatea alimentară şi gestionarea eficientă a resurselor cărora le răspunde politica agricolă comună.
Această politică agricolă comună rămâne în continuare cea mai importantă în bugetul UE, cu o alocaţie de 371,7 miliarde de euro, la care se adaugă o marjă de manevră suplimentară de 15,2 miliarde de euro. În total, 386,9 miliarde de euro în perioada 2014-2020 vor fi disponibili pentru agricultura europeană.
Practic, cheltuielile pentru Politica Agricolă Comună (PAC) vor fi menţinute la nivelul lor din 2013.
El a precizat că agricultorii români vor fi beneficiarii unei creşteri semnificative a plăţilor directe.
Cioloş a explicat că plăţile directe vor rămâne instrumentul esenţial de susţinere a veniturilor agricultorilor, iar acest sprijin va fi alocat într-un mod echitabil, o parte semnificativă pentru întărirea eco-competitivităţii şi durabilităţii sectorului agricol, atât pentru fermele mari, cât şi pentru fermele mici.