Cioloş şi ministrul muncii se află în Italia, pentru a fi alături de românii afectaţi de cutremur

M.I.
Miscellanea / 30 august 2016

Cutremurul din Centrul Italiei (Sursa foto: captură Youtube)

Cutremurul din Centrul Italiei (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 21:25 MAE: A fost identificată în viaţă şi ultima persoană de cetăţenie română semnalată ca dispărută

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat în această seară că a fost identificată şi ultima persoană de cetăţenie română semnalată ca dispărută în urma seismului din Italia, aceasta fiind în viaţă.

Numărul cetăţenilor spitalizaţi este de cinci iar reprezentanţii Ambasadei României la Roma menţin legătura cu aceştia. Cele două transporturi funerare cu trupurile a 7 cetăţeni români, decedaţi în urma seismului, au ajuns în cursul zilei de astăzi în România, informează MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în urma finalizării tuturor procedurilor, transportul funerar cu trupul neînsufleţit al celui de-al optulea cetăţean român decedat în urma seismului va sosi în ţară în cursul zilei de 1 septembrie 2016. Costurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.

(G.F.)

--------

Actualizare 20:50 Dacian Cioloş: "Nu mai avem persoane dispărute"

Premierul Dacian Cioloş a declarat că a fost identificat şi ultimul român dispărut, precizând că mâine, în şedinţa de Guvern, va propune zi de doliu naţional, informează Digi 24.

"Oamenii au nevoie acum de spriijin şi financiar. Cei din campus sunt acum dezorientaţi, unii au investit în case banii câştigaţi aici, acum şi-au văzut casele distruse şi îşi pun întrebări dacă să vină acasă. Le-am spus că dacă vin acasă o să-i ajutăm. Unii mi-au spus: domnule prim-ministru, mulţumim pentru sprijinul financiar, e important, dar noi suntem tineri şi ne interesează să găsim de muncă şi să putem munci ca să ne refacem viaţa. E un moment de cotitură, am vrut să le fim alături", a spus Dacian Cioloş.

(G.F.)

-------

Actualizare 19:10 Premierul le-a vizitat pe româncele rănite în cutremurul din Italia

Dacian Cioloş le-a vizitat astăzi pe cele trei românce rănite şi internate în spitalul din Rieti, în urma seismului din Italia, informează Digi 24.

"Am vrut să văd cum se simt. Am avut o discuţie cu medicii mai înainte şi mi-au confirmat că toate cele trei doamne pe care le-am vizitat sunt în stare clinică bună şi recuperabilă total, unele pe o perioadă mai lungă, altele pe o perioadă mai scurtă. Cred că va fi o doamnă, o tânără care, în următoarele zile, chiar va fi externată, în stare psihică general bună. Am stat de vorbă cu doamnele, le-am explicat ceea ce am decis să facem, ajutorul financiar pe care vrem să-l acordăm. Le-am spus că am decis chiar de mâine să vină un asistent social de la Bucureşti care va sta o lună - două, cât va fi necesar, aici, ca să ajungă personalul de la Ambasadă să facă toate formalităţile necesare pentru ca oamenii să poată intra în posesia ajutorului pe care îl acordăm", a declarat premierul potrivit sursei citate.

Totodată, Dacian Cioloş a precizat că asistenţa medicală este integral acoperită pentru persoanele rănite de către statul italian.

(G.F.)

--------

Actualizare 11:15 MAE: Aproximativ 50 de familii de români afectate de cutremurul din Italia pot beneficia de ajutoarele de la Guvern

Aproximativ 50 de familii de români afectate de cutremurul din Italia pot să beneficieze de ajutoarele de urgenţă oferite de Guvern, a anunţat astăzi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, ajutoarele de urgenţă se acordă la cererea: familiilor sau persoanelor singure afectate de calamitate; unui membru supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2; unei rude până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate; unei rude până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/copiilor pentru creştere şi îngrijire.

MAE precizează că cererea, model tip, disponibilă la misiunile diplomatice şi oficiile consulare sau la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, este însoţită, obligatoriu, la depunere, de copia actului de identitate al persoanei îndreptăţite şi de documente doveditoare care să ateste situaţia în care se află aceasta.

"Persoanele care şi-au pierdut actele de identitate în urma seismului pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autorităţile italiene prin care le este atestată identitatea şi, în acelaşi timp, se confirmă că cele originale au fost pierdute", arată sursa citată.

MAE informează şi cu privire la documentele doveditoare care se prezintă în copie: actul constatator al gradului de distrugere a locuinţei; actul constatator al decesului persoanei; actele de identitate/stare civilă care să ateste că persoana solicitantă este membru al familiei afectate; acte care dovedesc proprietatea personală a locuinţei; actele de identitate ale rudelor sau persoanelor care solicită ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit. d) şi e) din Hotărârea de Guvern, precum şi documentele care să ateste calitatea acestora, inclusiv încredinţarea copiilor.

Potrivit comunicatului, cererea şi documentele doveditoare se depun şi se înregistrează "la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pentru ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a),b), e) şi g) din Hotărârea de Guvern; misiunile diplomatice sau oficiile consulare transmit la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială documentele înregistrate în termen de maximum 7 zile lucrătoare".

"Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României colaborează cu ataşatul pe probleme sociale al MMFPSPV din Italia în vederea efectuării unui referat social care să conţină identitatea membrilor familiei afectate, membrii supravieţuitori, situaţia financiară a acestora, prejudiciul înregistrat şi intenţia familiei de a rămâne în Italia sau de a se întoarce în România. Referatul se transmite Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi însoţeşte obligatoriu cererile şi documentele depuse de către solicitanţi", explică MAE.

De asemenea, cererea şi documentele doveditoare se depun şi se înregistrează "la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită pentru ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), b), c), d)-f) din Hotărârea de Guvern".

"În cazul în care este necesară acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian, oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale României vor comunica în scris Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială suma reprezentând contravaloarea serviciilor medicale pe care trebuie să le suporte cetăţeanul român, conform documentelor eliberate de furnizorul de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea. În acest caz, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială virează suma comunicată de oficiile consulare/misiunile diplomatice ale României în contul acestora, urmând ca oficiile consulare/misiunile diplomatice ale României să o plătească furnizorului de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea", se precizează în comunicat.

MAE precizează că în cazul copiilor rămaşi orfani se acordă suma de 6.000 euro rudelor până la gradul 4 sau altor persoane, cetăţeni români, la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/copiilor pentru creştere şi îngrijire.

Suma se acordă numai după stabilirea măsurii de protecţie specială a copiilor, astfel:

- contravaloarea în lei a sumei de 3.000 euro pentru cheltuielile curente de creştere, îngrijire şi educare a copiilor se acordă direct persoanei/familiei la care s-a dispus măsura de protecţie specială a acestuia.

- contravaloarea în lei a sumei de 3.000 euro într-un cont bancar deschis de persoana la care s-a dispus măsura de protecţie specială a copilului, pe numele copilului, şi care va putea fi accesată de acesta numai după împlinirea vârstei de 18 ani. În acest caz, plata se face numai după prezentarea, de către persoana la care s-a dispus măsura de protecţie specială a copilului, a copiei după extrasul de cont care să confirme deschiderea acestuia în numele copilului.

Ajutoarele de urgenţă acordate de statul român, la cerere, prin hotărârea aprobată luni, sunt:

- 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe proprietate personală au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei; ajutorul se acordă şi familiilor sau persoanelor singure care decid să se întoarcă în România.

- 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2.

- 1.000 de euro (pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate.

- 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor şi se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/copiilor pentru creştere şi îngrijire.

- 3.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă aceştia decid să îşi menţină reşedinţa în Italia sau să se întoarcă în România.

- 3.000 de euro pentru persoanele adulte apte de muncă, ce se întorc în România, în vederea sprijinului acestora pentru reintegrare.

- acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.

Pentru detalii cu privire la procedura de urmat, potenţialii beneficiari se pot adresa Secţiei Consulare a Ambasadei României la Roma la adresa de email roma.consul@mae.ro, Biroul Ataşatului cu Probleme de Muncă şi Sociale (roma.social@mae.ro), Consulatului General al României la Bologna (bologna@mae.ro) şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (secretariat@mmanpis.ro).

Potrivit MAE, în urma seismului din Italia au murit 11 români, şase sunt răniţi şi aproximativ 30 de persoane se află în taberele de îngrijire a sinistraţilor.

(L.B.)

---------

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, se află astăzi în Italia, pentru a fi alături de comunitatea de români afectată de cutremur, potrivit unui comunicat de presă.

Prim-ministrul şi ministrul muncii se întâlnesc cu cei patru cetăţeni răniţi şi cu familiile de români din tabăra de sinistraţi din zona Amatrice.

În cursul serii, Cioloş şi Pîslaru vor participa la funeraliile de stat organizate în memoria victimelor cutremurului, alături de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi de premierul Matteo Renzi, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb