Mai bine de jumătate din companiile de pe piaţa Rasdaq au convocat acţionarii, să decidă dacă se mută la Bursa de Valori Bucureşti - pe piaţa reglementată ori pe sistemul alternativ - sau se delistează, în condiţiile desfiinţării Rasdaq, potrivit lui Ciprian Copariu, Director al Direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz pe Piaţă din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Domnia sa a declarat, ieri, că aproximativ 500 de companii, din cele 911 de pe Rasdaq au convocat deja acţionarii, în timp ce aproximativ 200 se află în diverse stadii de reorganizare, insolvenţă, faliment.
"25-30 de companii de pe Rasdaq se califică pentru piaţa reglementată a BVB", a spus Ciprian Copariu. Legea 151/2014 prevede că activitatea pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, astfel că emitenţii trebuie să decidă, în adunări generale, dacă se vor muta pe piaţa reglementată, pe sistemul alternativ de tranzacţionare sau dacă se delistează.
Statutul Rasdaq a fost una dintre cele mai problematice situaţii care au afectat opinia investitorilor despre piaţa de capital, deoarece această piaţă nu este încadrată, conform directivei MIFID, nici în categoria pieţelor reglementate, nici în cea a sistemelor alternative de tranzacţionare.