CIPRIAN MUSCĂ :  "Scăderea preţului lemnului în Europa influenţează industria forestieră"

I.A.
Miscellanea / 5 septembrie 2019

"Scăderea preţului lemnului în Europa influenţează industria forestieră"

Firmele de exploatare forestieră din ţara noastră sunt afectate de modificările climatice din ultimii ani, atât prin scăderea drastică a preţului lemnului în state din Europa, ceea ce a dus la importuri semnificative, cât şi prin pierderea forţei de muncă, care a migrat spre aceste state care exploatează masiv, a declarat preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Ciprian Muscă, prezent în satul Zizin, la Târgul Forest România 2019.

"Încălzirea climei ne afectează în două moduri (...). O dată, în Europa, în arboretele artificiale, avem atacuri de insecte, doborâturi de vânt. Din fericire, în România avem arborete naturale, mai viguroase, care reuşesc să lupte cu aceste schimbări climatice. (...) Plusul de masă lemnoasă care există în ţările europene a determinat o scădere a preţului. În momentul în care preţul acesteia scade, de la industrie până la proprietar, toţi sunt afectaţi, deoarece costurile rămân aceleaşi şi, de undeva, trebuie să acoperi această pierdere. Surplusul de masă lemnoasă din Europa a determinat şi o migraţie a forţei de muncă din România către aceste ţări. Şi atunci noi suntem, practic, o victimă colaterală", a arătat Ciprian Muscă, subliniind că, în ultimii ani, volumele de lemn importate au crescut semnificativ, în condiţiile scăderii preţului la lemn, dar şi la transportul acestuia.

Totodată, el a subliniat, în ceea ce priveşte încălzirea climei, că utilizarea lemnului este un mecanism prin care se poate stoca carbonul în natură.

"Pe termen lung, noi trebuie să ne gândim la soluţii de stocare a carbonului. Utilizarea lemnului este un mecanism prin care putem stoca carbonul. De aceea trebuie să încercăm să folosim lemnul în construcţii, în ambalaje, în obiecte cu termen cât mai lung de utilizare, ca acest stoc de carbon să fie reţinut cât mai mult timp", a afirmat preşedintele ASFR.

În context, Ciprian Muscă a vorbit şi despre proiectul de lege care vizează interzicerea exportului de cherestea.

"Noi am mai spus şi o să tot repetăm, nu măsurile restrictive rezolvă anumite probleme pe care le avem. România, în mod tradiţional, este exportator de cherestea de răşinoase care se folosesc în construcţii. Nu aduce nimic bun, ba mai mult, va afecta balanţa de plăţi a României, iar exportul de cherestea atârnă destul de greu în această balanţă", a spus Muscă.

Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, s-au exploatat 18 milioane de mc de lemn, exporturile României fiind pe "pieţele tradiţionale", ale Orientului - Japonia, China, precum şi în Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb