Ciprul va elimina în ianuarie restricţiile asupra circulaţiei capitalului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2013

Cipru va elimina în luna ianuarie toate restricţiile asupra circulaţiei capitalului, la aproape un an după ce a devenit primul stat din UE care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a limitat tranzacţiile financiare ca să evite prăbuşirea sistemului bancar local.

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat ieri, citat de Bloomberg, că ţara sa va fi "cea mai bună" în privinţa implementării acordului convenit cu creditorii internaţionali.

"Ţinta actuală este să creăm condiţiile pentru creştere economică şi să atacăm problema serioasă a şomajului, să stabilizăm sistemul financiar. Restricţiile vor fi ridicate în totalitate până în ianuarie 2014", a afirmat Anastasiades.

Săptămâna trecută, miniştrii finanţelor din zona euro au aprobat o tranşă de 1,5 miliarde euro din împrumutul internaţional pentru Cipru, a doua în cadrul acordului de 10 miliarde euro convenit în primăvara acestui an.

Economia cipriotă a scăzut cu 5,9% în trimestrul al doilea din anul curent, după un declin de 5% în primele trei luni. Potrivit estimărilor creditorilor internaţionali ai Ciprului, Produsul Intern Brut al ţării va scădea cu un total de 13% în 2013 şi 2014, ca urmare a măsurilor de austeritate.

De menţionat că restricţiile impuse în luna martie asupra circulaţiei capitalului pentru evitarea retragerii masive de lichidităţi din bănci au afectat şi turismul, unul dintre cele mai performante sectoare din economia cipriotă. Numărul turiştilor străini a scăzut cu 5,3% de la începutul anului până în luna august.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb