"Citibank": Preţul petrolului ar putea coborî pînă la 50 de dolari/baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2005

Preţul petrolului brut ar putea să scadă pînă la 50,16 dolari/baril la Bursa din SUA, în perioada următoare, situaţie care ar pune capăt ascensiunii consemnate pe piaţa de profil în ultimii patru ani, susţin specialiştii de la "Citibank" Inc., cea mai mare bancă din lume. "Previziunile noastre pentru evoluţia ţiţeiului arată o scădere", declară Rick Lorusso, analist la "Citibank" New York, într-un raport dat publicităţii la finele săptămînii trecute. Acesta a fost realizat în baza unui grafic utilizat de investitori pentru estimarea dinamicii preţurilor. Graficul are la bază teoria potrivit căreia preţurile scad sau cresc cu un anumit procent după ce au atins un nou maxim sau minim istoric.

Previziunea analistului de la "Citibank" este împărtăşită şi de alţi specialişti, care aşteaptă ca cererea de petrol să fie afectată de preţurile mari înregistrate în ultimele două luni. "Vom asista la o reducere a cererii", declară Richard Elman, director executiv la "Noble Group" Ltd din Hong Kong. În opinia sa, o astfel de situaţie poate să ducă la scăderea preţului petrolului pînă la 40 de dolari/baril anul viitor, mai degrabă decît la menţinerea cotaţiei la 60 de dolari/baril.

Tot săptămîna trecută, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în scădere estimările pentru cererea globală de ţiţei în 2006. AIE consideră că cererea mondială de petrol va spori cu 2% anul viitor, urmînd să ajungă la 85,01 milioane de barili/zi, în scădere cu 140.000 de barili/zi faţă de cît anticipa în raportul anterior. Potrivit specialiştilor AIE, cererea de petrol va creşte cu 1,5% în acest an, la 83,3 milioane de barili/zi.

Preţul petrolului a atins, la data de 30 august 2005, nivelul record al tuturor timpurilor - 70,85 dolari/baril, pe fondul distrugerilor provocate de uraganele din Golful Mexic. De la momentul respectiv, cotaţiile ţiţeiului au scăzut vreme de zece săptămîni, acesta fiind cel mai lung declin de după noiembrie 2001, cînd a început ascensiunea preţurilor de pe piaţa ţiţeiului. Specialiştii sînt de părere că o astfel de evoluţie reprezintă un semn care arată că trendul principal este cel al scăderii. Amintim că, la data de 19 noiembrie 2001, cînd a început ascensiunea, petrolul a fost cotat la 16,70 de dolari/baril.

Analiştii cred că, în situaţia în care preţul petrolului va coborî sub 50,16 dolari/baril, acesta va putea să ajungă la 43,77 dolari/baril.

În prezent, un baril de petrol brut este cotat, la Bursa americană, la 57,5 dolari/baril. Totuşi, faţă de anul trecut, preţul petrolului este cu circa 23% mai mare.

Rick Lorusso, analistul de la "Citibank" apreciază că, o dată cu preţul ţiţeiului, vor scădea cotaţiile benzinei, ale păcurei şi gazelor naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb