Criza de sănătate COVID-19 a împărţit lumea în mai multe categorii, iar în acest moment este de o importanţă majoră să ne informam din surse oficiale, este de părere Maia Mazurkiewicz, co-fondator Alliance4Europe. În timp ce numărul de noi victime ale noului coronavirus creşte rapid şi pe tot globul, diverşi actori, inclusiv guverne străine, reuşesc să înmulţească şi să amplifice naraţiuni conflictuale pentru a submina sistemele democratice şi a slăbi sănătatea spaţiului informaţional european, conform sursei citate.
Uniunea Europeană este o ţintă majoră a campaniilor de dezinformare cu privire la COVID-19, susţine Nad'a Kovalcikova, Manager de programe la Alianţa pentru securizarea democraţiei (ASD) din biroul Bruxelles al GMF. În opinia domniei sale, este nevoie de mass-media şi o sferă publică europeană cu adevărat transnaţionale, pentru a construi rezistenţa împotriva dezinformării în afacerile UE.
De asemenea, Anthony Grayiling, filosof şi autor britanic, a declarat că U.K. se împarte în două parţi, în acest moment: o parte în manipularea rezultată prin dezinformare şi a doua parte moartea din cauza noului virus Covid-19, acesta fiind un eveniment tragic cu care ne confruntam.
Totodată, criza de sănătate COVID-19 a scos la lumină provocările sistemice din ecosistemul informaţional. Dezinformarea manipulează minţile cetăţenilor, semănă discordia şi subminează sistemul democratic, consideră sursa citată, apreciind: "Susţinerea cetăţenilor să dobândească abilităţi cheie în mass-media pentru identificarea dezinformării va necesita o schimbare sistemică în instituţiile de învăţământ şi sociale. Cu toate acestea, implicarea trans-media trebuie să fie mai echitabilă din punct de vedere geografic, pentru a fi cu adevărat transnaţională şi durabilă".