Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat marţi că evoluţia cursului valutar are atât influenţe interne, cât şi externe şi că singura măsură pe care o poate lua guvernul pentru a opri slăbirea leului este să reducă deficitul bugetar, conform Agerpres.
"Faceţi aici o mică speculaţie şi legaţi evoluţia cursului de schimb de ceea ce se întâmplă în restul economiei. E cam complicat asta! Cursul de schimb are şi influenţe externe şi influenţe interne. E complicat să vedem ce determină, dar vă spun de fiecare dată, cursul de schimb este determinat de piaţă, nu de o acţiune a guvernului. Ceea ce face guvernul este să se ţină de programul de guvernare şi să reducă deficitul bugetar. Aici ştim toţi, şi economiştii, chiar dacă au diferenţe de opinie, de foarte multe ori, sunt toţi de acord că atunci când reduci deficitul bugetar, şi este o reducere credibilă a deficitului bugetar pe termen mediu şi lung, susţii moneda naţională. Este singurul lucru pe care poate să îl facă guvernul, şi asta facem", a arătat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Moneda naţională a atins marţi un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9488 lei/euro, în creştere cu 0,13 bani (0,03%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9475 lei.
Recordul anterior a fost consemnat luni, 6 septembrie, când un euro a fost cotat la 4,9475 lei.
Pe de altă parte, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,1693 lei, în scădere cu 0,25 bani (-0,06%) comparativ cu luni, când s-a situat la 4,1718 lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2021, 16:50)
Cum ai ajuns economist (ba mai mult, angajat ING si mai nou prim-ministru) daca nu stii nici macar ca actiunile politicului si in special ale guvernului pot determina reactii in piata valutara si implicit variatii ale cursului de schimb?
Unde l-ati gasit pe-asta , fratilor?
In aceeasi clasa cu Dancila si cu Pop?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2021, 07:03)
Agentia Fitch a spus clar ieri, caderea coalitiei de guvernare, framantarile politice pun sub semnul intrebarii consolidarea fiscala si drept consecinta ratingul Romaniei. Pe 22 octombrie Fitch are programata evaluarea ratingului.
Cine a provocat scandalul politic si cine a promovat agresiv PNDL3, care apropo nu prea pare sa ajute cu deficitul bugetar?
1.2. Catu nu are 2 vorbe la un loc (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jar în data de 08.09.2021, 12:28)
Catu ne ia de prosti!
Are impresia ca doar el se pricepe!
A bagat ROMANIA in gard cu acordul Presedintele. Din pacate distruge un partid Istoric - PNL- in foamea de PUTERE.
ISTORIA nu il iarta insa nici pe el nici pe Presedinte le Tarii vor fi consenati in ISTORIE ca GROPARII PNL ului
2. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 07.09.2021, 17:16)
Cîțu are dreptate, numai PSD intervine în economie , provocând deprecierea leului. El e libertarian, iar acum euro se apreciază.
3. N-am titlu
(mesaj trimis de Johnny în data de 07.09.2021, 17:35)
Asta-i opinia unui finantist? Ce sa mai vorbim de trecutul lui de speculant! Mirati-va oameni buni, asta-i prim-ministru intr-o tara din UE!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2021, 19:56)
pai mai deunazi, puscariasul a ardea sus si tare ca scade inflatia si e meritul lui...cand o ia in sus, piata e de vina....puscarie, esti pa! gata cariera politica! te-a bagat sistemul in politica, dar esti prea prost pentru asta...mars la cotet!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2021, 14:00)
Daca asta e pe bune mesajul lui Cartu, atunci nu inteleg cum a terminat clasa a 12-a, balmajela cu ce face guvernul si evolutia cursului de schimb e noaptea mintii ...
Un sfat free , nu jucati, investiti la bursa dl. c, ca e jale cu matale, dar evident ne jucati pe noi !
Scuze,eu nu comentez in general perlele ,dar chiar nu se poate accepta o asa "analiza"!