City Insurance a intrat temporar sub administrarea Fondul de Garantare a Asiguraţilor

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2021

Actualizare - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine că City Insurance i-ar fi raportat încă din 2017 că deţine disponibilităţi băneşti la o societate bancară, sume necesare susţinerii activităţii şi îndeplinirii cerinţelor legale, dar că în luna aprilie din acest an a aflat că între această bancă şi societatea de asigurare nu ar fi existat raporturi contractuale, iar contul nu ar fi existat, potrivit HotNews.ro. Informaţiile apar în decizia sancţionării lui Renato Szilagyi, preşedintele directoratului City Insurance, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

ASF a anunţat vineri sancţiuni dure pentru City Insurance: Membrii directoratului şi ai Consiliului de supraveghere ai societăţii au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei şi li s-au retras autorizaţiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligaţia de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat temporar conducerea asigurătorului.

Luni, 7 iunie, în Monitorul Oficial s-a publicat decizia privind sancţionarea lui Renato Szilagyi, preşedintele directoratului City Insurance, care prezintă în aproape 20 de pagini detalii legate de neregulile descoperite la această societate, notează sursa citată.

În decizie, ASF spune că sancţiunile impuse asupra lui Renato Szilagyi au venit în urma a 3 controale permanente efectuate în luna mai din acest an.

"Aspectele de neconformitate cuprinse în cadrul celor 3 rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale. (..)

Astfel, în urma demersurilor efectuate de către A.S.F. a rezultat că în evidenţele societăţii bancare nu a fost identificat contul cu numărul indicat de societate prin reprezentanţii săi legali, cont care apare pe extrasele de cont pe care societatea le-a pus la dispoziţia ASF, iar între această societate bancară şi Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance nu există relaţii contractuale.", se arată în decizia ASF de sancţionare a preşedintelui directoratului City Insurance.

Pentru verificarea acestor informaţii ASF spune că a colaborat cu autoritatea de supraveghere din statul de origine a societăţii bancare.

"Gravitatea faptei este generată de faptul că au fost înregistrate şi raportate la A.S.F. active constând în lichidităţi care provin din împrumuturi subordonate din partea acţionarului majoritar Vivendi International (n.a controlat de omul de afaceri dan Odobescu) şi împrumuturi de la o altă societate, în cuantum cumulat de 125 milioane euro la data de 31.03.2021, deţinute într-un cont bancar despre care ASF a luat cunoştinţă că nu există, disimulându-se astfel situaţia financiară deteriorată a societăţii. (...)

Deficienţele constatate privind nedeţinerea de fonduri proprii eligibile să acopere atât cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţa minimă de capital (MCR), alături de riscul de lichiditate extrem de ridicat identificat, au implicaţii directe asupra tuturor obligaţiilor rezultate din activitatea de asigurare, iar coroborat cu faptul că societatea Asigurare Reasigurare City Insurance deţine cea mai ridicată cotă de piaţă pe segmentul asigurărilor RCA, rezultă un impact semnificativ asupra persoanelor prejudiciate, prin afectarea drepturilor şi intereselor acestora, putând conduce la apariţia unui potenţial risc sistemic, fapt susţinut şi de creşterea constantă a cotei de piaţă a societăţii în ultimii doi ani (39,03% la data 31.12.2019, respectiv 43,49% la 31.12.2020).", se precizează în decizia ASF.

De ce susţine ASF că ar fi evidentă lipsa de lichiditate a City Insurance: Plăţi cu întârziere în primul trimestru din 2021

În decizia publicată luni în Monitorul Oficial, ASF prezintă detalii şi din neregulile constatate la data de 31 decembrie 2020 la această societate de asigurări.

"Conform informaţiilor obţinute în procesul de supraveghere permanentă, la data de 31.12.2020, societatea deţinea în portofoliu dosare de daună RCA instrumentate, complete, întârziate la plată, cu o valoare constituită a rezervei de daună în cuantum de 101,38 milioane lei.

De asemenea, în cursul lunii decembrie 2020, societatea a efectuat plăţi cu întârziere cu o valoare a despăgubirilor în cuantum de 21,4 milioane lei.

În primul trimestru al anului 2021, societatea a plătit cu întârziere dosare de daună cu un cuantum al despăgubirilor în valoare de 105,23 milioane lei şi a raportat lunar dosare în rezervă întârziate la plată astfel: în ianuarie dosare cu o rezervă constituită în cuantum de 87,87 milioane lei, în februarie dosare cu o rezervă constituită în cuantum de 85,3 milioane lei şi în martie dosare cu o rezervă constituită în cuantum de 80,84 milioane lei, potrivit HotNews.ro.

La data de 30.04.2021 societatea înregistrează în soldul rezervei de daune avizate dosare întârziate la plată în cuantum de 86,87 milioane lei, iar în cursul lunii aprilie 2021 a efectuat cu întârziere plăţi de despăgubiri realizate cu întârziere în cuantum de 13,69 milioane lei.

Deşi societatea a afirmat că în raportul ORSA sunt prezentate criteriile utilizate pentru cuantificarea riscurilor de subscriere, piaţă, contrapartidă, operaţional şi lichiditate nu a prezentat măsurile implementate pentru eliminarea abaterii de la sistemul de guvernanţă care, aşa cum am arătat, a constat în riscul de lichiditate (deficit de lichiditate), iar din datele raportate la A.S.F. de societate este evidentă lipsa de lichiditate.

Prin urmare, se menţin şi în prezent cauzele care au condus la impunerea măsurii de majorare a cerinţei de capital solvabilitate.", se mai arată în decizia publicată luni.

---

ASF a amendat şi a retras autorizaţiile membrilor conducerii companiei Drepturile de vot ale acţionarului majoritar al City Insurance au fost suspendate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat cu amenzi severe City Insurance, a retras autorizaţiile membrilor Directoratului şi a Consiliului de Supraveghere, şi a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să preia temporar conducerea companiei, a anunţat supraveghetorul pieţei la finele săptămânii trecute.

În plus, City Insurance are obligaţia de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare şi redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital.

Sancţiunile vin în urma controalelor efectuate de ASF la City Insurance (clasificată în categoria patru - supraveghere intensă) atât la sediul asigurătorului (on-site) cât şi controale permanente (off-site), în perioada 2019-2021, după cum se arată în comunicatul de vineri.

Daniel Apostol, director de comunicare al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a spus la Digi: "Decizia luată de Consiliul ASF arată un semnal ferm că dorim ca societatea să intre în legalitate, în interesul publicului consumator şi al întregii pieţe a asigurărilor. Socitatea va intra pentru o periodă determinată de timp sub administrarea specială a Fondul de Garantare a Asiguraţilor, pentru aducerea companiei într-un cadru firesc de funcţionare în care să facă dovada că dispune de cerinţele minime de capital şi că îşi poate achita obligaţiile asumate, respectiv plata daunelor către cei care au întocmite poliţe de asigurare la această societate".

Practic, ASF i-a amendat cu câte un million de lei şi le-a retras autorizaţiile preşedintelui directoratului Renato Szilagyi, vicepreşedintelui Buzerea Barbu Mircea şi lui Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis - membru al directoratului. Aceleaşi sancţiuni au fost aplicate preşedintelui Consiliului de Supraveghere Browne Woodthorpe Robert, vicepreşedintelui Rossler Max Walter şi membrilor Rossler Max Walter, Pascale Cristian, Arampova Aelita şi Papanikolaou Epameinondas. În plus, Autoritatea a amendat City Insurance cu 2,93 milioane de lei.

De asemenea, ASF a suspendat drepturile de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internaţional SRL, ce are 85,23% din City Insurance, iar perioada pentru care Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat conducerea companiei este de patru luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitate de prelungire conform prevederilor legale.

La solicitarea Ziarului BURSA, oficialii ASF ne-au transmis că nu au alte comentarii faţă de cele publicate în comunicatul de presă. În schimb, până la închiderea ediţiei de vineri, reprezentanţii City Insurance nu răspunseseră solicitării noastre.

În data de 23 martie, City Insurance pierduse procesul în care ASF o obliga să-şi majoreze capitalul social. Practic, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul făcut de Autoritate într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, în urma unor sancţiuni legate de nereguli la soluţionarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se numără şi un plan de măsuri care vizează, printre altele, majorarea capitalului social cu 16,5 milioane de euro până la finalul anului 2020, pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate.

Litigiul viza două decizii ale ASF prin care Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce priveşte activitatea City Insurance, acestea vizând, în esenţă, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul şi constituire al rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate şi modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. 

Amintim că, la începutul lunii aprilie, Vivendi International a încheiat un acord cu I3CP Holdings BV din Olanda pentru vânzarea întregului său pachet de acţiuni deţinute la City Insurance Romania, tranzacţie ce ar urma să se finalizeze în trimestrul al treilea al acestui an. Acţionarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

La finele lunii ianuarie a acestui an, ASF a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 3,78 milioane de lei conducerea companiei City Insurance deoarece societatea nu a transmis instituţiei informaţiile relevante necesare verificării programului de reasigurare al acesteia. Tot în acea lună, Autoritatea amendase compania cu 0,5 milioane lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.

Anul trecut, Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance a înregistrat un volum al primelor brute subscrise de 478 milioane euro, iar volumul plăţii despăgubirilor a fost de 290 milioane euro. Numărul dosarelor de daună soluţionate a fost 182.559, în timp ce numărul contractelor de asigurare în vigoare la 31 decembrie 2020 era de 3,2 milioane.

Compania deţine prima poziţie în piaţa asigurărilor generale din ţara noastră.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb