Tel Avivul a fost din nou lovit. Pe neaşteptate. Circa 300 de rachete au fost lansate împotriva sa. De către Hamas. Ce se ascunde în spatele acestui atac? De ce el nu a putut fi prevenit de către servicul secret israelian? Sau nu s-a dorit acest lucru? Cine a furnizat Hamasului aceste rachete? Cum va riposta statul israelian?
A fost un atac deosebit de masiv. Şi de lungă durată. Dacă cele 300 de rachete ar fi explodat în Tel Aviv, oraşul ar fi fost făcut praf. Nu s-a întâmplat aşa. Scutul antirachetă i-a salvat pe israelieni. Doar mai puţin de 10% dintre rachete au reuşit să penetreze acest scut. Şi locuitorii din Tel Aviv au mai fost salvaţi de existenţa, sub fiecare casă, a unor adăposturi. Numărul victimelor umane nu a fost mare. Dar pagubele materiale sunt uriaşe. Şi ele survin la scurt timp după ce Israelul a trecut prin pandemie, a fost performant în materie de imunizare a populaţiei, dar suferă încă din plin efectele stagnării economice. Din acest motiv, consecinţele acestui atac sunt severe.
Ceea ce se cuvine a fi reţinut din capul locului este că, în mod cert, a existat o coordonare între acest atac, săvârşit din zonele controlate de Hamas, executat cap coadă de Hamas, şi comunităţile de palestinieni din teritoriile controlate de Israel. Simultan cu atacurile, membri ai acestor comunităţi au ieşit şi ei la atac. S-a încercat prin urmare o lovitură surpriză de forţă, menită să pună în mare dificultate, dacă nu chiar la pământ, statul Israel.
Dar statul Israel este extrem de puternic. Scutul antirachetă a fost eficient. Într-un timp record, armata a ieşit pe străzi şi a anihilat atacurile declanşate de palestinieni. Şi, cu certitudine, aşa cum de altfel a şi anunţat imediat după atac Benjamin Netanyahu, armata israeliană va riposta. De altfel, primele reacţii nu au întârziat. Rachetele israeliene au început rând pe rând, tot pe parcursul nopţii, să lovească rând pe rând dispozitivele de lansare ale celor 300 de rachete. Dar tot Netanyahu a explicat că operaţiunile se vor derula mult timp de acum înainte. Avem deci un nou război în toată legea în plină desfăşurare. Pe parcursul acestuia, Hamas va suferi cu certitudine lovituri nimicitoare. Chiar dacă mişcarea nu va fi total anihilată.
Dar cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva? Cum de serviciul secret israelian, unul dintre cele mai performante din lume, dacă nu cumva cel mai eficient, infiltrat practic în toate structurile formaţiunilor paramilitare care vizează distrugerea statului Israel, nu a sesizat la timp planul pus la cale în vederea acestui atac? Pentru a-i anihila pe luptătorii Hamas, înainte ca aceştia să apuce să acţioneze? Rămâne o enigmă, pe care guvernul israelian urmează să o dezlege. Dacă cumva este o enigmă. Dacă nu care cumva statul Israel a lăsat în mod deliberat să se producă acest atac, ştiind din capul locului că se va solda cu un număr minim de victime. Dar în ce scop? În prezent, Israelul este într-o măsură destul de mare încolţit în plan internaţional. Fiind acuzat de mai multe state din zonă de agresiuni repetate în teritoriile ocupate. O soluţie de a scăpa din acest cleşte, care se strânge pe zi ce trece, în ciuda susţinerii de care statul Israel se bucură din partea aliaţilor săi strategici, între care se numără şi România, era chiar o demonstraţie de forţă cât se poate de elocventă asupra pericolelor mortale la care acesta este expus. Pericole care pot justifica acţiuni energice, cu caracter preventiv. Nu doar acţiuni de tip reactiv. Nu este exclus să ne aflăm în prezenţa unui asemenea scenariu.
Mai este ceva interesant de observat şi de analizat. Este clar că luptătorii Hamas nu primesc acest armament din cer. 300 de rachete cu dispozitivele lor de lansare cu tot sunt extrem de costisitoare. Organizaţia Hamas nu dispune de banii necesari. Şi nici nu-şi poate fabrica singură aceste rachete. Banii şi rachetele au în spate nişte furnizori. În mod normal, pentru a se apăra preventiv, autorităţile israeliene trebuie să lovească în aceşti furnizori. Nu doar în Hamas.
La acest capitol, foarte interesant este că primele relatări din momentul dezlănţuirii atacului asupra Tel Avivului au indicat drept furnizor Iranul. În principiu, ar putea să fie chiar aşa. În principiu, Teheranul ar avea şi resursele necesare, şi motivaţia necesară pentru a înarma Hamasul şi a-l încuraja să dezlănţuie un asemenea atac. În definitiv, este cât se poate de adevărat că Iranul este singurul stat din lume a cărui Constituţie prevede angajamentul de a distruge un alt stat. Iar în Constituţia Iranului e scris în mod explicit că statul ţintă este statul Israel. Şi atunci de ce nu s-ar afla Iranul, aşa cum s-a şi spus, în spatele acestui atac?
Am toate motivele să mă îndoiesc că lucrurile stau aşa. La fel cum am observat că şi alţi analişti care au reacţionat, analişti din lumea întreagă, îşi exprimă dubiile cum că eminenţa cenuşie a atacului cu rachete desfăşurat în seara şi în noaptea precedentă ar fi Teheranul. Şi există în acest sens un argument solid. După ani de zile de negocieri extrem de dificile, se ajunsese la un acord semnat de marile puteri cu Iranul, prin care Iranul s-a angajat să nu dezvolte sub nicio formă armament atomic, iar marile puteri să anuleze treptat măsurile dure de embargo instituite împotriva acestei ţări. Dar unul dintre primele gesturi politice făcute de Donald Trump, atunci când a preluat preşedinţia la Casa Albă, a fost retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul cu Iranul. Ceea ce practic aproape a aruncat în aer această înţelegere care asigura pacea şi liniştea într-o zonă importantă a lumii. Odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden, Departamentul de Stat a început să întreprindă paşi în direcţia repunerii în mişcare a mecanismelor acestui acord cu Iranul. Iranul nu are niciun interes să dinamiteze acest proces de destindere. Dimpotrivă. Logic, e greu de presupus că autorităţile de la Teheran şi-au asumat un asemenea risc. Finanţarea Hamas nu poate rămâne o operaţiune secretă. Şi nici furnizarea masivă de arme către această organizaţie nu poate fi ascunsă. Dacă se dovedeşte că Iranul se află în spate, e de rău. Nu numai că se pot bloca demersurile reluării acordului cu Iranul, dar sacţiunile împotriva acestui stat ar putea fi escaladate şi, mai mult decât atât, o demonstraţie fără echivoc de acest fel ar putea justifica un atac armat masiv al Israelului împotriva cel puţin a bazelor militare deţinute de Teheran. Iar celelalte state ale lumii ar avea puţine argumente de a interveni.
Personal, îmi pun toate speranţele ca acest conflict să nu escaladeze în această direcţie. Ceea ce nu înseamnă însă că nu trebuie indentificaţi foarte repede, dacă nu au fost deja, finanţatorii, adevăraţii artizani ai atacului cu rachete. Şi este evident că statul Israel are întreaga legitimitate de a reacţiona.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.05.2021, 11:16)
dar nu e ciudata, domnu'Rosca...
tocmai ne-am salvat funduletele balcanice cu evenimentul asta
nu e asa ca suntem toti fericiti? :)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 13:37)
Ai intrat in tura?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 13:40)
Exact asa e. Eu sunt cel care v-am rugat ieri daca se poate sa discutam in privat. Imi amintesc foarte bine ca ati spus cu o luna in urma, ca centrul conflictului se va muta de la granita Ucraina-Rusia, undeva in orientul apropiat (daca nu ma insel). Tocmai aceste postari ale dumneavoastra mi-au atras atentia, insa am considerat ca depasim subiectul dezvoltand aici, plus ca foarte multi sunt sceptici si nu ar avea rost un dialog cu spectatori.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 13:45)
Ai gresit adresa, postacule!
Nu esti tu Nostradamus care se pricepe si posteaza la toate in tura lui de serviciu?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.05.2021, 14:33)
buna, da-ti si tu un nume si baga la e-mail o anume adresa (intotdeauna aceeasi, nu neaparat una adevarata, dar sa aiba formatul unei adrese de mail)
Da, am zis. Am zis eu de mai mult timp chestia asta (de prin nov-dec2020) , in ultima luna doar am reamintit-o.
Foarte pe scurt povestea mea e asa: un tip cu un orizont larg de interese , printre ele fiind si tehnicile de remote viewing (cauta pe google sa vezi la ce ma refer - sunt tehnici psy de culegere de informatie de la distanta).
Fiind o natura cercetatoare, am studiat, am sapat dupa informatie si am construit o teorie derivata din studiile CIA din anii 1980 (am avut acces la ele in 2003, pe google, atunci cand au fost declasificate). Conform teoriei mele (foarte foarte pe scurt spus) nu este implicata doar "citirea" informatiilor de la distanta ci si modelarea lor, alterarea lor intr-o directie sau alta. Deci primul pas e citirea lor (si atat rusia cat si china si sua au personal antrenat in directia asta) si al doilea pas e modelarea lanturilor situationale (si din cate stiu eu sunt singurul in domeniu in aceasta dezvoltarea secundara practica). Actionez singur si nu sunt parte a nici unei structuri. Si lucrez doar in beneficiul Romaniei. Asta e povestea mea pe scurt. Suna nebuneste? Da, dar nici nu mai conteaza dupa cate reusite am avut pana acum.
Faptul ca unul sau altul rade sau face caterinca e extrem de neimportant fata de realizarile factuale efective.
Asta e povestea mea pe scurt.
Faptul ca postez chestiile astea pe aici e mai mult de distractie pentru mine.
Ce fac as putea sa o fac din cea mai neagra tacere , din varf de munte sau si din carcera, fara nici un acces la informatie.
Dar mi se pare amuzant sa mai arunc bobite de informatie in avans. Face parte din testele mele cu privire la mecanica alterarii realitatii in cazul aducerii unei informatii din viitor in alta fractie temporala (prezent). Eventualii tampiti care mai comenteaza sau calomniaza sunt din nou...irelevanti. :) Uneori ma amuza, uneori ma supara - indiferent ce, nu conteaza mai mult decat un gunoi de pe jos.
Info ... just for fun: la un moment dat cand aveam cont facebook am lansat o oferta comerciala de asistenta cu informatii si actiune de la distanta (spatiala si temporala) contra suport financiar pentru dezvoltarea studiilor intr-un cadru mai academic nitel si formarea de resursa umana militara calificata. Pe privat am fost contactat de un domn cu care am avut o mica discutie (in care el ma convingea ce misto ar fi sa fiu patriot si sa dau moka cercetarile mele unor structuri interne si eu il convingeam ca ce misto ar fi ca frate, frate... dar branza sa fie pe bani). Nu s-a concretizat nimic (si poate e mai bine ca a fost asa, privind la ce politicieni primitivi si efectiv idioti conduc Romania...si serviciile fiind sub mana lor).
Pe scurt: sunt un tip istet care lucreaza in zona bancara si imi extind continuu orizontul de cercetare si de cunoastere. Cu implicatii practice. :) Protejez interesele Romaniei pe timp mediu si lung.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.05.2021, 14:46)
deci ti-am zis foarte pe scurt povestea mea.
stiu ca suna complet schizofrenic ce ti-am zis... dar whatever ... :) fiecare isi traieste povestea vietii lui, nu ? :) atata timp cat asertiunile mele sunt completate de realitate totul e ok.
deeeeci: cu ce sa iti fiu de folos, te rog?
si sa nu ma iei cu : zi-mi numere loto sau zi-mi cotatiile FAANG de peste un an ca nu ma cobor la nivele de genul asta.
Ca serviciu social general asigur informatie generala cu privire la piete , in general. Dar atat. Si oricum, o dau gratis.
Deci: zi-mi !
1.6. Vali.. (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 15:31)
Vali.. nu-ti trebuie abilitati de clarvazator ca sa-ti dai seama ca planeta e condusa de o secta terorista ... doat putina observatie dublata de bun simt. Vorbele goale trec, faptele vorbesc.
Daca vrei sa vezi cat de ticalosi sunt cei care conduc o tara.. tine minte, vorbele zboara, faptele vorbesc.. Ticalosii se recunosc in viata dupa faptele lor, iar acestea se vad cu ochiul liber, nu trebuie musai sa inchizi ochii...
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.05.2021, 16:23)
da , stiu ca faptele sunt reale, mai importante decat vorbele.
stiu sa discern binele de rau si omul bun de omul rau.
vorba de mai sus cu "politicieni primitivi" a fost spusa mai la suparare. . . generalizarile nu sunt sanatoase niciodata.
2. Eh...
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 12:59)
Eh... se cam doreste sa se argumenteze necesitatea unei "politii mondiale", avand NATO la baza, care sa intervina in diverse zone pe glob. Cam asta e discursul - fortele de mentinere a pacii vor fi transformate in noile forte militarizate de mentinerea stablitatii sociale pe glob, confruntand adunarile de oameni simpli.
Altfel, Israelul se bate cu HAMAS de zeci de ani, fara niciun rezultat.. nu de ieri, de azi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 15:42)
Deviază rău de tot aria de comentarii. Grav...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.05.2021, 16:24)
nu-i asa? :D :D :D ?
hai sa ii cenzuram, mama lor de gloabe LIBERE ! :)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2021, 21:16)
Păcat de publicația asta, dar multe din comentariile de aici sunt o pată pe reputația acesteia.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2021, 07:02)
... este posibil ca tocmai america sa fi "finantat" indirect rachetele ... "redefinind" terorismul si ridicand anumite sanctiuni ... aceasta opinie nu urmareste a acuza/denigra vre-un stat sau altul!!! ... ci, mai degraba, inclina spre acea vorba: unde dai si unde crapa ... ps: premierul israelian a avertizat america sa nu se amestece in treburile lor ...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2021, 07:22)
... pot fi vazute/revazute filmele: rambo 3 si ch arlie wilson's war ... doar asa, ca material didactic ...