CJUE urmează să se pronunţe, joi, asupra creditelor în CHF din Polonia

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 octombrie 2019

Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) urmează să se pronunţe, joi, asupra contractelor de credit în franci elveţieni (CHF) acordate de băncile din piaţa poloneză. Astfel, justiţia europeană va decide dacă o bancă din Polonia a încălcat legea acordând credite ipotecare denominate în moneda elveţiană, iar decizia CJUE ar putea dezlănţui o adevărată avalanşă de procese pe această speţă, riscând să măture profiturile instituţiilor de credit poloneze pe ani de zile de azi înainte, conform Reuters.

Curtea de Justiţie a Uniunii europene este în situaţia să formuleze această decizie ca răspuns la solicitarea unei instanţe poloneze, după ce un judecător din Polonia a întrebat dacă astfel de contracte încalcă legislaţia europeană. În primele şase luni din 2019, numărul de acţiuni intentate în justiţie de către debitorii în franci elveţieni din Polonia a crescut cu 39%, la peste 2.000.

Sursa citată arată că aproximativ 700.000 de polonezi s-au împrumutat în franci elveţieni, în ultimii 20 de ani, ca să-şi cumpere locuinţe, fiind atraşi de dobânzile mult mai mici decât cele aferente împrumuturilor în zloţi. Volumul acestor credite atinge, acum, circa 124 miliarde zloţi (31 miliarde dolari), ceea ce prezintă aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, şi mulţi proprietari de locuinţe plătesc rate mult mai mari faţă de momentul contractării împrumuturilor, ca urmare a aprecierii masive a francului elveţian faţă de zlot.

Publicaţia citată scrie că, deşi tranzacţiile ipotecare similare au devenit o problemă în alte ţări europene, inclusiv Ungaria, România şi Croaţia, Polonia a fost mai lentă în rezolvarea situaţiei debitorilor împrumutaţi în CHF. De la prăbuşirea Lehman Brothers din 2008, francul elveţian a crescut cu 85% faţă de zlot, de la 2,18 la peste 4 zloţi/unitate. Doar anul acesta, aprecierea a fost de 6%, cel mai greu an pentru polonezi fiind 2015, când CHF a izbucnit neaşteptat, după ce Banca Naţională a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/euro impus în anul 2011.

Din anul 2015, mii de polonezi au deschis procese în instanţă împotriva băncilor, Polonia aflându-se în cea mai mare criză bancară de la căderea comunis-mului şi până în prezent.

Unii analişti estimează că un cost total ar putea ajunge la 60 de miliarde de zloti (15 miliarde de dolari) dacă toţi cei cu împrumuturi în CHF ar avea succes în instanţă, această sumă fiind de patru ori mai mare decât profitul net al băncilor din Polonia.

Jaroslaw Urbaniak, un parlamentar al platformei civice centriste de opoziţie din Polonia, a declarat că partidul său vrea să sprijine proprietarii de locuinţe în lupta cu băncile, promovând noi reglementări în domeniu.

Acesta a fost cazul în Croaţia, unde modificările legislaţiei din 2015 au presupus că majoritatea împrumuturilor în monedă străină au fost transformate în euro. O hotărâre recentă a Curţii Supreme a Croaţiei înseamnă că aceşti împrumutaţi pot acţiona în judecată individual băncile pentru despăgubiri, deşi creditorii încearcă să anuleze această hotărâre în instanţele constituţionale croate şi în instanţele Uniunii Europene.

În Slovenia, mai multe cazuri au trecut prin instanţe, unele hotărâri fiind în favoarea băncilor, în timp ce altele au sprijinit debitorii. Majoritatea cazurilor nu au fost însă finalizate, deoarece majoritatea pot apela la o instanţă superioară.

Problema creditelor în franci elveţieni după creşterea cursului din ianuarie 2015 nu a fost rezolvată nici în România, deşi parlamentarii au dezbătut mai multe proiecte de lege în domeniu.

Legea conversiei creditelor contractate în franci elveţieni, promovată de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, a fost declarată neconstituţională. De asemenea, Curtea Constituţională a României s-a pronunţat şi în cazul Legii dării în plată, redactată de avocatul Gheorghe Piperea, care prevede stingerea datoriei odată cu cedarea către bancă a imobilelor puse garanţie în contractele de credit, hotărând că aceste contracte trebuie reechilibrate în acord cu realitatea actuală. În cazul în care instituţiile de credit refuză renegocierea, contractele de credit vor merge în instanţă, unde vor fi reconstruite de către judecător, după ce va fi probată impreviziunea, conform deciziei Curţii Constituţionale.

În prezent, se află din nou în dezbatere un proiect de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni, iniţiativă promovată de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir.

Textul legislativ face parte dintr-un pachet de patru legi "anti-cămătărie", depuse recent în Parlament - Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive şi Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb