Actualizare 12:48
Claudia Ionescu, Director Direcţia Titluri BRD, a fost aleasă ca membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, în urma Adunării Generale de astăzi, potrivit unor surse prezente la şedinţă.
Acţionarii au aprobat toate propunerile de pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare, inclusiv noua politică tarifară.
----
Actualizare 10:48 Şedinţa AGA BVB a întrunit un cvorum de 69,94%, potrivit unor surse.
----
• Trei candidaţi vor locul de administrator BVB, eliberat de Radu Toia
Trei candidaţi s-au înscris la alegerile pentru desemnarea unui administrator al Bursei de Valori Bucureşti, eliberat după demisia lui Radu Toia.
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt aşteptaţi, astăzi, la Adunarea Generală de bilanţ, unde mai au pe ordinea de zi aprobarea fuziunii BVB cu Sibex, aprobarea unui dividend brut/acţiune de 0,92028 lei, dar şi un program de răscumpărare.
Cei trei candidaţi care doresc un loc în Consiliul Bursei sunt Claudia Ionescu, Director Direcţia Titluri BRD, Lucian Isac, director general Estinvest Focşani şi Andrei Ionuţ Mezdrea, Head of Securities Services Raiffeisen Bank.
BVB a propus răscumpărarea a 1,49% din capitalul BVB, în vederea implementării unui program de alocare a acţiunilor către salariaţii şi directorii societăţii, precum şi către membrii Consiliului Bursei.
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor discuta şi propunerea SIF Transilvania, care deţine 8,97% din BVB, ca acţiunile răscumpărate de BVB să fie anulate.
Acţionarii BVB sunt chemaţi să aprobe răscumpărarea de către BVB a propriilor acţiuni, în următoarele condiţii: maximum 114.285 acţiuni (reprezentând maximum 1,49% din capitalul social), la preţul minim de 18 lei per acţiune şi un preţ maxim egal cu valoarea cea mai mică dintre (i) 35 lei per acţiune şi (ii) valoarea cea mai mare dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi preţul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de achiziţionare.
Valoarea agregată a programului de răscumpărare este de până la 4.000.000 lei.
Programul se va desfăşura pentru o perioadă de maxim 18 luni de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial al României.
Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, în 2016, un profit net consolidat de 7,87 milioane lei (aproximativ 1,74 milioane de euro), în creştere cu 19% faţă de 2015, când fusese de 7 milioane de lei. 2015 a marcat, însă, o scădere puternică faţă de 11,8 milioane de lei, în 2014, şi 8,2 milioane de lei, în 2013.
Conducerea BVB a mai propus şi schimbarea structurii costurilor de tranzacţionare, în sensul reducerii componentei variabile a comisioanelor şi creşterii componentei fixe.
Componentele sistemului propus sunt următoarele: "- componentă variabilă: care vizează comisioanele de tranzacţionare procentuale, pe baza valorii unui ordin executat; - componentă fixă operaţională: tarif fix/ordin executat; - componente fixe de acces: tarife pentru «punctele de acces» la sistemul de tranzacţionare, precum şi pentru accesul la date de piaţă real-time", potrivit unui document al BVB.
Bursa vizează un comision de cumpărare de 0,035% şi unul de vânzare de 0,095%.
Reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul curent al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5% faţă de nivelul actual al acestuia.
Totodată, BVB intenţionează să introducă un tarif fix pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administate de BVB de 0,95 lei.
Conform Bursei, tariful se percepe pentru execuţia unui ordin, indiferent de numărul de tranzacţii generate într-un interval de timp.
BVB a prezentat şi tarife pentru "punctele de acces" la sistemul de tranzacţionare - 2 niveluri: un nivel "de bază", de 50 euro/lună/sesiune-utilizator şi un nivel avansat, mai scump.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, recomandă acţionarilor să voteze împotriva modificării tarifelor BVB.
Domnia sa a explicat poziţia brokerilor: "Bursa obţine cea mai mare parte a veniturilor din comisioanele pe care nu le percepe de la investitori, ci de la brokeri. Brokerii, la rândul lor, taxează investitorii. Toate aceste întreprinderi sunt societăţi comerciale. Dacă nu percepi comision, nu poţi să trăieşti. Mai mult de 25% din taxele, din comisioanele pe care noi le percepem le plătim mai departe ASF. Toţi trebuie să regândim această formulă. Noi, ca Asociaţie a Brokerilor, şi eu ca reprezentant în Consiliul Bursei, mă opun oricărei creşteri de comision pe care Bursa vrea să o facă. Chiar dacă sunt membru al Consiliului Bursei, nu critic Bursa de Valori. A avut o propunere, urmează ca acţionarii să voteze şi sper să voteze împotriva creşterii de comision. Aici este controversa şi conflictul".
Acţionarii mai sunt chemaţi pentru a discuta în adunarea din 12 aprilie despre remuneraţia administratorilor societăţii pentru exerciţiul financiar 2017 în cuantum de 3.700 lei net lunar/membru, precum şi despre limitele generale ale remuneraţiilor suplimentare ale acestora.
1. fără titlu
(mesaj trimis de eu în data de 12.04.2017, 09:47)
isac va fi ales.