Claudiu Cazacu, XTB: "Aurul câştigă teren în faţa bitcoin"

F.D.
Piaţa de Capital / 14 august

Claudiu Cazacu, XTB: "Aurul câştigă teren în faţa bitcoin"

Aurul se menţine aproape de nivelurile record, într-un context internaţional riscant şi fluid, în vreme ce bitcoin rămâne în urmă, situaţie care ţine investitorii în priză pentru noi eventuale mişcări semnificative, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.

Iranul a anunţat condiţii pentru a renunţa la un atac împotriva Israelului, "desenând" astfel un culoar pentru descaladare, după declaraţii anterioare care păreau să anunţe un răspuns iminent.

Având în vedere amploarea consecinţelor unui conflict de proporţii, traderii, deja cu nervii întinşi după scăderile abrupte de la începutul săptămânii trecute, sunt cu degetele încordate pentru acţiune rapidă - mai ales că nici din planul macro nu lipsesc veşti importante.

Datele de inflaţie la nivelul producătorilor au deblocat entuziasmul investitorilor, oferind, în acelaşi timp, o "lumină verde" pentru ajustări ale politicii monetare. Ritmul anual a coborât la 2,2% în iulie de la 2,7% în iunie, cu o creştere de 0,6% lunară pe partea de bunuri, dar şi o scădere de 0,2% pentru servicii.

Potrivit New York Fed, aşteptările consumatorilor privind inflaţia peste 3 ani au ajuns la 2,3%, minim al seriei de date (cu un istoric de 11 ani). Răcorirea apetitului consumatorilor, vizibilă şi în evaluările unor companii de bunuri de larg consum şi în unele sondaje, s-ar putea adăuga semnelor aceeaşi direcţie, punctează Claudiu Cazacu.

Dacă în raportul de miercuri din SUA, datele de inflaţie pentru consumatori confirmă, oferind un ritm anualizat sub reperul de 3% estimat anterior, aşteptările pentru scăderea dobânzii de către Fed cu 1 punct anul acesta se vor consolida. În prezent (miercuri dimineaţa), piaţa vede aproape 40% şanse pentru scăderi de peste 1,25 puncte procentuale, deci pentru două runde de tăieri duble, de 0,5 puncte.

Aurul, care a avansat cu 19.8% anul acesta, şi 29.6% în ultimele 12 luni, arată impulsivitate pe termen scurt, dar o aparentă nehotărâre, dacă privim la oscilaţiile lipsite de trend clar din ultima lună, în ciuda evenimentelor variate. Cu toate acestea, cu un raport de inflaţie sub estimări, aurul poate avea chiar şi pe termen scurt o susţinere pentru traseul ascendent spre noi vârfuri.

Cererea dinspre investitori din pieţe emergente, fie sub forma fizică, de monede şi lingouri, fie sub formă financiară, a fost motorul principal al preţurilor în ultimii ani. Se estimează (Nomura) că trei sferturi din cererea din ultimii 10 ani a venit dinspre economii emergente, cu o pondere importantă dinspre băncile centrale. Economia dificilă şi inflaţia coborâtă din China susţin apetitul pentru metalul preţios.

Chiar şi dacă doar păstrează aprecierile de până acum, aurul ar înregistra cea mai bună performanţă anuală de după 2019. Mixul de riscuri din sfera economică şi geopolitică par a genera o asimetrie în scenariile de lucru, orientată favorabil pentru aur pe un orizont îndelungat, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

"Aurul virtual" pierde, în schimb, din teren

Dacă metalul preţios e la maxime istorice, Bitcoin, pe de altă parte, a rămas relativ în urmă. Episodul de scădere din primele zile ale lunii a demonstrat că activul virtual nu se "rupe" de direcţia burselor şi nevoia de lichiditate prevalează în faţa ideii de funcţie de "adăpost".

Bitcoin se tranzacţiona miercuri dimineaţa la o distanţă de 17,4% de vârful record, şi aceasta după revenire de peste 10 000 dolari de la minimul din 5 august, când coborâse sub pragul de 50 000 de dolari.

Eliberarea în piaţă a unor cantităţi recuperate după 10 ani de foştii deţinători de monede la Mt. Gox nu au fost un eveniment dramatic, dar s-au adăugat presiunii de vânzare. Alături de scăderile generale de pe burse, lipsa de susţinere a permis o corecţie de peste 20 000 de dolari pentru un bitcoin între 29 iulie şi 5 august.

Bitcoin râmâne cu un avans de 37,7% anul acesta, şi 106,9% în ultimele 12 luni, oferind astfel, până acum, randamente peste cele ale aurului, dar cu un preţ al nesiguranţei mai ridicat, arată Claudiu Cazacu.

Deşi pieţele de capital s-au redresat în bună parte, inclusiv cele din Japonia, care au şocat prin variaţiile procentuale, o anume nelinişte a rămas. Sentimentul investitorilor, măsurat de indicele de volatilitate, a revenit în zone echilibrate de dinainte de 5 august, în aşteptarea unui raport care să ofere drum liber ajustărilor rapide şi adânci de dobândă în SUA.

Pentru Bitcoin, într-o manieră mai volatilă şi aur, posibil mai "aşezat", aceste tăieri ar putea alimenta optimismul participanţilor la piaţă până spre finele anului, subliniază Claudiu Cazacu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb