CLAUDIU CAZACU, XTB: "Carantinarea Europei ia prin surprindere oamenii, companiile şi bursele deopotrivă"

G.B
Piaţa de Capital / 26 noiembrie 2021

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB România

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB România

În Europa, o puternică accelerare a infectărilor COVID a luat prin surprindere continentul care privea până de curând spre relaxare şi normalizare, se arată într-o analiză a XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia şi realizată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

Creşterea numărului de cazuri a adus situaţii care păreau să ţină de o etapă depăşită: Austria a impus carantina, la fel şi Slovacia, cu un număr de cazuri chiar mai ridicat.

Germania şi Olanda iau, de asemenea, în calcul restricţii severe, după un val pe care puţini l-ar fi anticipat la asemenea nivel. Recordul de infectări per milion pe ultimele 7 zile l-a determinat pe ministrul sănătăţii din Germania să afirme: probabil, până la finalul iernii, cum se spune uneori în mod cinic, mai toată lumea din Germania va fi vaccinată, vindecată sau decedată.

Rata de vaccinare pe continent este una destul de ridicată, 65,8% schema completă, şi 70,1% cu cel puţin o doză, potrivit ECDPC (European Centre for Disease Prevention and Control), dar se pare, insuficientă pentru a opri răspândirea noilor variante.

Cu toate acestea, speranţe mari sunt legate de aprobarea medicamentelor care ar putea uşura stresul asupra sistemului sanitar şi ar permite trecerea pe un mod de răspuns mai puţin restrictiv, în lunile următoare. Pentru moment, însă, Europa trebuie să se adapteze la noua conjunctură.

Potrivit unui reper compus al percepţiei din economie, cu valoare neutră la 50, indicele de activitate al PMI a revenit în raportul din noiembrie la 55.8 puncte. Asta, după ce coborâse în octombrie la un minim al ultimelor 6 luni, cu o performanţă relativ mai bună pentru sectorul serviciilor, în salt la 56,6 în noiembrie de la 54,6 în octombrie. The Purchasing Managers' Index (PMI) oferă indicii despre tendinţele economice, atât separat pe domeniile manufacturier şi al serviciilor cât şi agregat.

Angajaţilor le este tot mai uşor să îşi găsească loc de muncă: ritmul de adăugare de noi job-uri a ajuns la un nivel depăşit doar o singură dată în ultimii 21 de ani.

Totuşi, optimismul referitor la perspective a atins un minim al ultimelor 10 luni.

După un an greu, în care scăderea economică de 6.3% în 2020 a fost aproape dublă faţă de cea înregistrată în SUA, Europa se aşteaptă la o revenire de 5% în 2021 şi nu îşi permite o erodare pe final de an a impulsului pozitiv, mai ales că pericolul unor frâne induse de sistemul de aprovizionare şi criza energiei e în apropiere.

Posibilitatea de a creşte cu 4.3% în 2022, potrivit estimărilor Comisiei Europene, e de asemenea în strânsă dependenţă cu evoluţia acestor luni.

Aşa s-ar putea contura imaginea unor riscuri pe termen scurt peste nivelul celor percepute de piaţă.

Indicele german DAX a pierdut doar 2.6% din vârf până la închiderea de miercuri, deşi înregistrase în timpul şedinţei un minim la distanţă de 3,4% de vârf.

Situaţia actuală poate aduce, în funcţie de orizontul de timp şi profilul de risc acceptat, şi oportunităţi.

Politica monetară se păstrează în zona foarte stimulativă, ceea ce înseamnă, vânt în pânzele investitorilor, câtă vreme nu se adună alte surse de risc sever, mai ales în condiţiile în care inflaţia depăşeşte remunerarea prin depozite.

Potrivit lui Jeremy Siegel, profesor la Wharton, SUA, recunoscut pentru abordarea sa foarte favorabilă acţiunilor, deşi în SUA o creştere a dobânzilor în decembrie ar putea aduce o lovitură pieţei bursiere, el însuşi păstrează portofoliul având în vedere lipsa unor plasamente alternative atractive.

Nivelul relativ ridicat al evaluărilor din pieţe şi aşteptările de întărire a politicii monetare în SUA pot pune presiune pe apetitul investitorilor instituţionali pentru acţiuni. Aceasta - în timp ce Europa este în urmă, iar randamentele în Germania la titlurile de stat pe 10 ani sunt în continuare negative.

Retailul, însă, care a surprins prin gradul înalt de participare la piaţă anul acesta, ar putea relua activitatea. Numele alese ar putea fi, din nou, din sectorul autovehiculelor electrice, însă inclusiv firme recent listate, pe lângă potenţialul de a reactiva apetitul pentru "meme stocks", de urmărit în perioada de iarnă. Pe lângă titluri deja istorice precum Gamestop, este probabil că vor fi căutaţi noi candidaţi la "gloria" unor forumuri Reddit, cu efect în valoarea de piaţă.

În sectoarele "tradiţionale", titlurile din comerţul european, alături de cele din zona de vacanţe şi călătorii, afectate temporar de restricţii, ar putea stârni interesul pieţelor pe un orizont mediu, o dată cu depăşirea fazei acute şi dorinţa de revenire la socializare şi descoperirea unor noi locuri, sau pur şi simplu evadarea din graniţele prea cunoscute ale propriei locuinţe, concluzionează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ia prin surprindere doar pe boii care nu au inteles ca ratele mari de injectare anti-covid se suprapune pe ratele mari de infectare cu covid (in traducere pentru prosti :TE VACCINEZI ANTI-COVID SI CASTIGI ASIGURAT BOALA COVID!!!!) .... vezi exemplul hiper-vaccinatilor bucuresti/cluj versus exemplul nevaccinatilor botosani/suceava !!! Cine a iesit primul din valul 4 ????? SUCEAVAAAAA ! Pentru ca nu erau vaccinati !!!!

    Une a fost maximul de infectati si de deceseee ???? Daaaa, bucuresti si cluuuuj !  

    Deci: suicidalii de acuma stiu: vor sa moara ? Perfect, baga o doza anti-covid in ei !  

    Asteptam varianta Omega cu o mortalitate de macar 50%.

    Trebuie sa avem libertatea de a muri o singura data, nu in fiecare zi.

    Se taie pomul sub pretextul de a opri caderea frunzelor. 

    1. protarule, bai, eu sunt curios ce plm o sa mai inventeze primavara viitoare ca sa ne bage iar in lockdown in case (ca asa vor, iar , ca in primavara 2020) !

      pe hotnews am vazut ca un institut din Londra a observat ca Romania e tara cu cei mai multi imunizati pe cale naturala (!!!!!!) la covid (adica esti aparat pana la 15-20 de ani!!!!) : peste 70 % din populatie ! !! !! ! ! !  

      Deci, repet: sunt curios ce plm o sa mai inventeze sa se poarte ca dictatorii cu noi ?  

    Da, e logic, domnule Cazacu: sunt inca foarte multi nevaccinati in Europa, vine vremea rece iar virusul a suferit mai multe mutatii, deci este absolut normal sa fim luati prin surprinde.

    Astept cu interes si alte pareri foarte bine avizate!

    Multumesc. 

    Glonțul îi prea scump, iar ștreangul prea nobil pentru unii. Vaccinul este sigur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb