CLAUDIU CAZACU; XTB: Giganţii pharma caută să-şi diversifice portofoliile în contextul scăderii veniturilor din vaccinurile anti-Covid

S.B.
Miscellanea / 28 februarie 2023

Giganţii pharma caută să-şi diversifice portofoliile în contextul scăderii veniturilor din vaccinurile anti-Covid

Depăşirea pandemiei a adus, aşa cum era de aşteptat, scăderi ale veniturilor marilor companii din industria farmaceutică, arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaţionale.

Datele Moderna pe trimestrul IV au arătat încasări de 5,08 miliarde de dolari, cu 29% sub cele din perioada similară a anului anterior, dar uşor peste estimările de 5,02 miliarde de dolari ale Factset (furnizor de date şi analize financiare).

Pe de altă parte, profitul a coborât la 1,46 miliarde de dolari, la o treime faţă de trimestrul IV din anul anterior, dezamâgind investitorii.

Profitul trimestrial a fost diminuat ca urmare a unor plăţi mai mari pentru drepturi de autor, a costurilor pentru facilităţi de producţie neutilizate şi a marcării ca pierdere a unor doze expirate.

Bursa a răspuns, continuând trendul descendent al acţiunilor, aducând pierderi de 14,8% de la raportarea datelor trimestrului IV, până luni la închidere.

Dacă însă luăm în considerare vârful din septembrie 2021, acţiunile Moderna au pierdut 69,2% din valoare până la finalul zilei de 27 februarie.

De la distribuirea pe canale publice, firma se orientează spre distribuţia clasică, estimând vânzări de 100 de milioane de vaccinuri în SUA.

În acelaşi timp, preţul luat în discuţie ar putea fi de 5 ori mai mare, ajungând la 110 - 130 dolari/doză, potrivit companiei. Acordurile deja semnate totalizează venituri de 5 miliarde de dolari pentru 2023, cu mult sub estimările de 7,4 - 8,1 miliarde de dolari. Deşi suma finală va fi probabil modificată, este totuşi în scădere semnificativă faţă de veniturile de 19,2 miliarde de dolari înregistrate anul trecut.

Totuşi, o privire mai largă ar putea ajuta la înţelegerea perspectivei de dezvoltare.

Conştient de nevoia de repoziţionare, managementul companiei a utilizat rezervele de cash pentru a se lansa în cercetarea unor noi vaccinuri şi tipuri de tratamente. Astfel, cheltuielile din această categorie au crescut cu 87% faţă de anul anterior.

Moderna studiază posibilitatea unor vaccinuri pentru virusul gripal, dar şi alte tipuri de viruşi sezonieri, şi chiar o variantă care să combine într-o singură doză mai multe tipuri de vaccin.

Un alt vector de dezvoltare ar putea fi utilizarea metodelor de tip ARN mesager pentru tratamentul individualizat, în vizor fiind cancerul de piele.

Recent, FDA, autoritatea de profil din SUA, a oferit titulatura "breakthrough" (inovativ) vaccinului personalizat aflat încă în faza de testare de către producător. Procedura este una de durată şi nu există nicio garanţie că, în cele din urmă, testele vor valida noul tratament. Cu toate acestea, direcţia spre tratamente personalizate este promiţătoare. O eventuală reuşită ar încuraja extinderea domeniului şi ar oferi speranţe mari printr-o nouă abordare a provocărilor din sănătate.

Compania are atât capacitatea financiară, cât şi resursele umane pentru a continua cercetările într-un set larg de domenii. Achiziţia unui laborator din Japonia ar urma să eficientizeze procesul de producţie şi să îl facă mai rapid, la scară largă, cu până la 30%.

Recent, Moderna a semnat un parteneriat cu Life Edit, o firmă din domeniul tehnologiei editării genelor. Dacă privim la rezervele de cash, de 9,9 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, un ritm şi mai rapid al cercetării şi posibilitatea unor noi achiziţii sunt de luat, simultan, în considerare.

Totuşi, domeniul cercetării farmaceutice este unul marcat de incertitudini. Una dintre variantele pentru vaccinul gripal dezvoltat de Moderna a întâmpinat dificultăţi, oferind rezultate bune doar în lupta împotriva tipului A, dar nu şi în raport cu tipul B al virusului. Acest lucru evidenţiază dificultatea de a obţine un produs simplu şi eficace chiar şi într-o problemă relativ comună, deşi, nici pe departe simplă.

"Capitalizarea actuală, de 53,1 miliarde de dolari, este una ridicată în raport cu veniturile aşteptate anul acesta şi potenţial vulnerabilă în ipoteza unei profitabilităţi limitate. Calculele vor fi însă făcute de investitori după ce vor vedea preţul mediu efectiv de vânzare al vaccinurilor", explică analistul.

Moderna este în conflict cu Pfizer/BioNTech pe tema drepturilor de proprietate intelectuală pentru tehnologia ARN mesager, procesul urmând să se desfăşoare în Marea Britanie. Dar există procese în derulare şi în SUA, Olanda şi Germania.

În Germania, BioNTech a urmat o strategie de dezvoltare similară companiei Moderna, anunţând anul acesta programe de testare a vaccinului împotriva cancerului.

Fondatorul şi CEO-ul companiei a afirmat că se aşteaptă ca, până în 2030, noile tratamente să fie disponibile pentru un număr ridicat de pacienţi.

Acţiunile BioNTech au pierdut 66,4% din vârful istoric din 2021 şi 12% anul acesta. Firma cu o valoare totală bursieră de 31,8 miliardede dolari, este, de asemenea, în căutarea noului motor de creştere.

Şi alte companii au fost împinse de conjunctura schimbată să caute noi surse de venit.

Pfizer, partenerul care împarte cu BioNTech atât beneficiile, cât şi efectele încetinirii vânzărilor de vaccinuri din perioada post-pandemică, a anunţat că vrea să compenseze, până în 2025, veniturile de 17 miliarde de dolari pierdute ca urmare a expirării unor licenţe de medicamente.

În plan ar putea fi, conform unor informaţii pe surse preluate de WallStreet Journal, cumpărarea companiei Seagen, care dezvoltă terapii împotriva cancerului.

Pfizer, care deţine o rezervă de cash de peste 22 de miliarde de dolari, în parte acumulat în perioada pandemiei, ar continua astfel seria de achiziţii de 15 miliarde de dolari începută anul trecut. Pfizer va fi nevoită să îşi asume datorii suplimentare, lichidităţile nefiind suficiente pentru preluarea firmei care avea o capitalizare de 30 de miliarde de dolari înaintea anunţului WSJ.

Acţiunile Pfizer au pierdut 31,4% faţă de vârful atins în decembrie 2021 şi încă 20,4% anul acesta, până la închiderea de luni, reducând capitalizarea la 228,9 miliarde de dolari.

Pentru Moderna şi BioNTech, scăderea veniturilor ca urmare a unor volume mai reduse nu este compensată de preţurile mai mari pentru vaccinurile anti-Covid.

Având costuri de mentenanţă a bazelor de producţie, a licenţelor şi personalului relativ ridicate, presiunea sporeşte pentru găsirea unui nou motor de creştere. Adaptarea nu este doar cheia supravieţuirii, ci şi a unei posibile avansări în elita coloşilor din industria farmaceutică.

Simţind valoarea tehnologiei ARN mesager, firmele vor utiliza resursele acumulate de cash, cunoştinţe şi personal pentru a dezvolta tratamente noi.

Dacă vor fi testate cu succes, reuşita lor va oferi noi direcţii de tratament personalizat şi va stimula un val şi mai mare de investiţii care ar putea transforma domeniul medical.

În acelaşi timp, ar oferi potenţialul de creştere a profiturilor pe care investitorii îl caută, într-un mediu cu inflaţie ridicată, în care tendinţa e mai degrabă de scădere a profitabilităţii. Dacă nu vor reuşi, poziţiile lor în piaţă vor fi ameninţate, iar valorile bursiere ale anilor trecuţi vor deveni o amintire.

Deşi unele rezultate sunt promiţătoare, drumul este foarte lung, măsurat în ani, iar surprizele, de orice fel, sunt foarte frecvente în cercetarea şi procedura de autorizare a unor noi soluţii de tratament.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. vaccinuri anti specula.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb