CLAUDIU CAZACU, XTB ROMÂNIA: "Urmând culoarul actual, UiPath are şansa de a oferi satisfacţii investitorilor dispuşi să aştepte 2-3 ani"

G.B
Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2021

Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România

Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România

Speranţele uriaşe adunate înaintea listării UiPath au generat un preţ pe măsura lor, dar şi punctul de start al parcursului de piaţă în general descendent ulterior. Dacă ne gândim la multiplii de evaluare, compania fondată în ţara noastră a fost mai scumpă decât giganţi celebri din tehnologie. În raport cu veniturile, preţul de piaţă era de 58.3 mai mare, faţă de 4.1 ori pentru Amazon, 7.9 ori pentru Google sau 22.1 ori pentru Tesla (date valabile, pentru toate firmele, în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor UiPath), afirmă Claudiu Cazacu într-un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate pare astfel normal şi de înţeles că performanţa acţiunilor a lăsat de dorit. Faţă de preţul din prima zi, acţiunile sunt acum (la închiderea de ieri) cu 16.7% mai jos, iar faţă de vârf, cu 36%. Interesul foarte înalt, puternic influenţat de emoţii şi speranţe a lăsat, treptat, locul unui realism care a părut, pentru unii dintre cei intraţi în acţionariat în primele zile, dezamăgitor.

Deşi veniturile au crescut, profitabilitatea e încă la niveluri foarte mici în raport cu evaluarea totală a companiei (capitalizarea) dată de piaţă, iar potrivit standardului GAAP de contabilitate, de fapt s-au înregistrat pierderi de 100 mil. dolari în trimestrul raportat în septembrie.

Sigur, tendinţa ultimilor ani a fost de a favoriza firmele aflate în creştere, ignorând pierderile prezente în vederea unei poziţii puternice în viitor. În datele publicate pentru ultimul trimestru (date oferite în septembrie), veniturile au ajuns la 195.5 mil. dolari, în creştere cu 40.2%, iar profitul a atins 1 cent/acţiune faţă de estimările (potrivit FactSet, în estimare non-GAAP) de pierdere de 5 cenţi pe acţiune.

Pentru companiile aflate încă la distanţă de momentul profitabilităţii optime, trendul de creştere a dobânzilor diminuează răbdarea investitorilor şi a condus deja la o anume amorţire a apetitului pentru achiziţii.

Peste acestea s-au suprapus şi vânzările din partea fondatorilor şi altor persoane iniţiate. Vânzările raportate ale persoanelor iniţiate au totalizat peste 43 mil. dolari din iunie până acum, la care se adaugă şi cele 77 mil. dolari obţinute de fondatorul Daniel Dines la scurtă vreme după listare.

Sumele nu par foarte mari în comparaţie cu volumul mediu zilnic de 250 mil. de dolari, dar la acestea se adaugă şi tranzacţii ale unor investitori mai mici, acţionari mai vechi sau angajaţi, care se află sub pragul de raportare.

Care ar fi estimările pentru următorul trimestru? Raportarea ar urma să sosească pe 8 decembrie şi potrivit estimărilor medii, rezultatul pe acţiune ar fi o pierdere de 4 cenţi (Dow Jones - WSJ) urmată în trimestrul ulterior de un profit de 3 cenţi. În opinia noastră rezultatul ar putea surprinde favorabil, deşi aceasta e departe de a fi o certitudine.

Presiunea de a menţine profitabilitatea în timpul unei inflaţii ridicate, şi cu dificultăţi în găsirea forţei de muncă ar împinge firmele să utilizeze tot mai mult automatizări de tipul celor oferite de UiPath. Un profit de 4 sau 5 cenţi pe acţiune nu pare de neatins. Mai departe, însă, drumul poate să fie cu oscilaţii ample, şi trimestre de pierdere pot reapărea. Pe termen mediu, nevoia de a investi constant pentru dezvoltarea businessului şi captarea de cotă de piaţă suplimentară poate eroda profitabilitatea.

Pe de altă parte, concurenţa se poate intensifica, nu doar dinspre firme din domeniu ca Blue Prism sau Automation Anywhere, ci şi din divizii ale unor firme de talia Mic sau SAP, care investesc în această linie potenţial profitabilă de business.

Cu toate acestea, perspectiva noastră pentru următorii 3 ani este optimistă. Compania are o foarte bună vizibilitate, clienţi mulţumiţi oferind în procent înalt venituri recurente, un culoar de finanţare larg şi produse atractive. Concurenţa este densă, dar poziţionarea UiPath, inclusiv forţa de brand, protejează într-o bună măsură.

Potrivit Gartner, firma fondată în Bucureşti depăşeşte toţi competitorii la capitolul abilitate de a livra, cel mai aproape aflându-se Automation Anywhere (AA), cu care e aproape la egalitate în privinţa "viziunii".

Potrivit Forrester, atât oferta de produse cât şi strategia o transformă în lider, la distanţă mică totuşi de AA şi Microsoft. Urmând culoarul actual, UiPath are şansa să ofere satisfacţii celor dispuşi să aştepte 2-3 ani, încât dinamica reală a business-ului mai întâi să "prindă din urmă" şi apoi să depăşească, cu valori care să compenseze riscul, nivelul actual al acţiunilor pe bursa de la New York, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce sa spun speculatii cu bitcoin si o platforma de tranzactionare la acest lucru se reduce.

    Cineva o sa isa foarte sifonat din vraja bitcoin. 

    1. or sa iasa foarte sifonati din uipath, nu se merita nici 1usd pe actiune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb