CLAUDIU CAZACU, XTB: "Statele pregătesc alternative la bitcoin"

Piaţa de Capital / 16 martie 2022

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB

China este înaintea altor blocuri majore în privinţa implementării unei variante digitale a monedei sale. Yuanul digital este deja utilizat pentru a efectua plăţi în economia reală, deşi deocamdată în volume limitate.

În SUA, Rezerva Federală studiază de anul trecut introducerea dolarului digital şi a publicat deja o listă de aspecte pro şi contra acestora.

Europa a făcut valuri atunci când a propus reguli care ar fi putut, efectiv, interzice bitcoin, ethereum şi alte criptomonede bazate pe algoritmul "proof of work" (PoW).

Parlamentul European avea în vedere consumul uriaş de energie pentru a menţine reţeaua funcţională: doar pentru bitcoin acesta este estimat, la nivel anual, la 204,5 TWh (sau 204,5 milioane de MWh), între nivelul consumat într-un an întreg în Thailanda şi cel al Turciei, dar cu mult peste Polonia, Suedia sau Olanda.

Tot potrivit Digiconomist, emisiile de dioxid de carbon ar fi estimate la 114 milioane de tone anual, aproape de emisiile Republicii Cehe.

Deşi propunerea nu a trecut, în condiţiile unei preocupări tot mai ridicate pentru calitatea mediului, este probabil ca ea să revină în actualitate.

Ethereum are în vedere schimbarea algoritmului de funcţionare într-unul mult mai puţin costisitor energetic, însă procesul este unul de durată, care a înregistrat deja anumite întârzieri. Speranţele sunt totuşi ridicate pentru trecerea de la PoW (proof of work) la PoS (proof of stake) în această vară.

În SUA, preşedintele Joe Biden a cerut autorităţilor să studieze riscurile şi beneficiile criptomonedelor printr-un ordin executiv din 9 martie.

Vor fi analizate domenii precum: protecţia consumatorilor, stabilitatea financiară, activităţile ilicite, competitivitatea SUA, incluziunea financiară şi inovarea responsabilă.

Măsura răspunde unor nevoi şi solicitări vechi ale industriei, care doreşte claritate şi un set de reguli unificat.

Companii precum BlockFi şi Coinbase au intrat în vizorul SEC pentru produse care ofereau forme de credit sau depozite remunerate, însemnând o extindere tot mai pronunţată în domeniul finanţelor tradiţionale.

Interesul din jurul proiectelor de criptomonede a iniţiat deja de câţiva ani discuţii în cadrul guvernelor pentru realizarea propriilor versiuni de monede digitale.

Anumite principii ar fi preluate, dar în loc de o funcţionare descentralizată, controlul efectiv al ofertei variantei digitale s-ar afla în mâinile autorităţilor. Viteza de implementare variază, însă, foarte mult, iar unele ţări au trecut la acţiune în timp ce altele sunt încă în faza de studiu.

China este înaintea altor blocuri majore în privinţa implementării unei variante digitale a monedei sale. Yuanul digital este deja utilizat pentru a efectua plăţi în economia reală, deşi deocamdată în volume limitate. People's Bank of China (PBOC), adică banca centrală din China, corespondentul BNR la Beijing, a iniţiat proiectul în 2014.

În SUA, Rezerva Federală studiază începând de anul trecut introducerea dolarului digital, şi a publicat deja o listă de aspecte pro şi contra acestora.

China intenţionează ca, în timp să promoveze utilizarea internaţională a yuanului digital, ceea ce ar putea duce la diminuarea ponderii dolarului american în cadrul tranzacţiilor transfrontaliere. Orizontul vizat ar fi însă relativ lung, de peste 5-10 ani.

Utilizarea unor noi moduri de a crea şi introduce monedă poate ajuta pieţele financiare. Chiar zilele acestea s-a văzut, din nou, cât de importantă este menţinerea lichidităţii.

Lichiditatea este lubrifiantul esenţial pentru rotiţele maşinăriei financiare: atunci când lipseşte, costurile de operare a tranzacţiilor devin mari, inducând o stare de aşteptare, şi făcând ca alţi participanţi să se abţină la rândul lor de la participare.

Situaţia de săptămâna trecută, care a dus la oprirea tranzacţionării nichelului la Londra (LME) a fost indusă şi de asumarea unor poziţii speculative pentru care lichiditatea necesară închiderii lor a devenit insuficientă.

De data aceasta, temerile se văd în alte pieţe de materii prime, banca Barclays a suspendat luni emiterea de noi titluri legate de preţul petrolului sau de volatilitatea în bursa americană (indicele VIX).

Instrumentele de tip ETN sunt cunoscute ca fiind deosebit de riscante, iar măsura luată de bancă pare a fi în tonul diminuării riscurilor.

Totuşi, scăderile accentuate ale petrolului, gazelor naturale (în Olanda şi Austria) dar şi a grâului şi altor materii prime agricole sugerează o detensionare a situaţiei, pe seama speranţelor unui acord de încetare a focului, alimentate de declaraţii recente.

Chiar şi în condiţiile unei rezolvări apropiate a tensiunilor, o parte din problemele puse recent vor persista în memoria participanţilor.

Problema transferului de active, care devine în situaţii de conflict urgentă şi majoră, întâlnind, însă, bariera capacităţii operaţionale, pe de o parte, sau a regulilor şi sancţiunilor, pe de altă parte, va menţine interesul ridicat pentru criptoactive, atât cele percepute ca având mai degrabă rol de transfer al valorii cât şi cele percepute a avea utilitate pentru depozitarea pe termen lung.

Atitudinea guvernelor va fi esenţială în definirea viitorului acestora.

În Europa şi SUA, intenţia pare a fi de a permite funcţionarea şi inovaţia, în acelaşi timp, punând frână utilizărilor care contravin regulilor, fie de evitare a impozitării, fie de spălare a banilor sau de ascundere a provenienţei unor entităţi supuse sancţiunilor.

În plus, în timp, monedele digitale emise de băncile centrale ar putea face o concurenţă tot mai robustă proiectelor iniţiale din domeniul cripto.

Iar oponenţii criptomonedelor vor insista pe utilizarea lor cu scopul de a ocoli reguli şi ascunde active, solicitând o reglementare foarte severă.

Cu toate acestea, aşa cum s-a văzut recent şi în Europa, dorinţa de a păstra deschis terenul pentru creativitate, şi chiar de a evita bulversări financiare are şanse să evite interzicerea bitcoin şi a altor active de acest fel.

Potrivit unui studiu Deloitte, 76% din liderii de business din mai multe ţări şi domenii de activitate sunt de părere că activele digitale vor înlocui monedele tradiţionale în următorii 5-10 ani.

Pentru fondatorii şi investitorii vechi şi entuziaşti, e o veste foarte bună, în timp ce noii potenţiali investitori au mai degrabă nevoie de a menţine o abordare prudentă, fără a ceda tentaţiei unor plasamente prea mari în raport cu propriile deţineri, în pieţe deosebit de volatile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb