CLAUDIU CRĂCIUN, PROTESTATARUL DIN PIAŢA UNIVERSITĂŢII: USL a profitat de pe urma protestelor

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2012

Claudiu Crăciun

Claudiu Crăciun

Protestatarii din Piaţa Universităţii nu s-au ţinut de cuvânt că vor continua mişcările de stradă, odată cu încălzirea vremii, deşi încă susţin că au motive de nemulţumire, chiar dacă Guvernul s-a schimbat.

Deşi protestele au rămas simplă amintire, ocazional, în dezbaterile din presă, ele revin în lumina reflectoarelor. Duminică seara, jurnalistul Cornel Nistorescu a afirmat, într-o emisiune televizată, că rezultatul alegerilor este un efect al protestelor de stradă. Concret, domnia sa ne-a explicat că oamenii şi-au dorit o schimbare şi au votat în consecinţă, în linie cu nemulţumirile din Piaţa Universităţii, care a condamnat politica PDL. Deşi aici s-a strigat şi "PDL - USL, aceeaşi mizerie", jurnalistul consideră că lozinca a fost introdusă de Palatul Cotroceni, prin oameni infiltraţi.

Claudiu Crăciun, lector la SNSPA, unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii, lămureşte problema: "Ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii a grăbit căderea PDL, un partid umflat prin clientelism şi corupţie. Protestele au sancţionat politicile iresponsabile. USL a profitat de pe urma protestelor. Dacă cei din USL vor dezamăgi, la rândul lor, vor trăda ceea ce a reprezentat şi încă mai reprezintă Piaţa Universităţii 2012. Lozinca < PDL - USL, aceeaşi mizerie > a fost strigată în Piaţă, împreună cu < PDL şi USL > fură prin rotaţie'', de oameni care credeau sincer asta. Contează mai puţin cine a introdus-o. Au fost numeroase lozinci care au prins. Altele nu. Nu trebuie să ne mire faptul că există numeroşi oameni nemulţumiti de ambele tabere. Uitaţi-vă la votul pentru Partidul Poporului-Dan Diaconescu şi pentru Nicuşor Dan, în Bucureşti. Ambele sunt voturi anti-sistem, dar pe versanţi diferiţi. Primul, pe cel populist agresiv, celălat - pe cel participativ".

Claudiu Crăciun este de părere că, dacă nu pica guvernul Ungureanu, protestele ar fi continuat. În opinia sa, învestirea noului guvern şi debutul alegerilor locale au limitat apetitul cetăţenilor de a ieşi în stradă: "Existau speranţe faţă de noua majoritate, iar campania electorală le-a oferit posibilitatea, oarecum iluzorie, de altfel, de a influenţa mersul politicii. Nu vremea a fost factorul decisiv (pentru proteste-n.r), ci contextul politico-social. Dar acest context se poate reproduce mai curând decât cred dânşii. În toamnă, cu 55-60% voturi vor câştiga 75-80% din mandate şi, după un an de guvernare, vor avea 30% încredere populară. Ghiciţi ce se va întâmpla atunci?"

"PDL se scufundă şi ar trebui să îl ia şi pe Traian Băsescu cu el"

PDL se scufundă şi ar trebui să-l tragă şi pe Traian Băsescu, odată cu el, consideră Claudiu Crăciun, adăugând: "Dar nu se poate, preşedintele este protejat de mandat. Aceasta este sursa problemei. Nu poţi lăsa un preşedinte protejat de un mandat lung să ia deciziile, pentru simplul fapt că nu este cel care plăteşte pentru ele. Pentru democraţia românească, scorul obţinut de PP-DD este o lovitură. La fel şi promovarea sistemului electoral majoritar într-un tur pentru alegerile parlamentare, care, împreună cu aceste alegeri, vor plasa România în zona politicii barbare, în care adversarii sunt executaţi fără proces, în acest caz, prin pervertirea sistemului electoral".

Protestatarul consideră că ar fost corect ca victoria prefigurată a USL din toamnă, la alegerile parlamentare, să fie una "curată, fără schimbarea regulilor jocului electoral şi democratic". Cetăţenii ar merita acest lucru, completează protestatarul.

"Sunt mai degrabă dezamăgit de guvernarea USL, deşi multe decizii luate au fost în direcţia bună"

Deşi consideră că numirea lui Victor Ponta ca premier este prematură şi lipsită de legitimitate electorală directă, Claudiu Crăciun spune că guvernarea a fost legitimată post-factum de rezultatul alegerilor locale. El adaugă: "Sunt mai degrabă dezamăgit de guvernarea USL, deşi multe decizii luate în acest scurt timp au fost în direcţia bună. Au renegociat acordul cu FMI, de exemplu. Scot la lumina dedesubturile guvernării corupte a PDL. Mai sunt, însă, zone importante unde înregistrează eşecuri. Numiri neinspirate, care vor continua probabil. Eşalonul 2 şi 3 al partidelor de la guvernare este la fel de incompetent şi corupt ca cel al PDL. Au amânat (USL-n.r) deciziile importante privind Roşia Montana şi gazele de şist".

Claudiu Crăciun spune că este posibil ca, în toamnă, când cei de la USL vor avea o majoritate solidă, să întoarcă spatele Pieţei Universităţii şi protestatarilor din toată ţara. Cei din USL nu au anchetat nici un abuz din iarna trecută al Jandarmeriei, mai spune el, dezamăgit că "sute de oameni au fost bătuţi" şi că s-au aplicat amenzi de miliarde de lei, în timp ce protestatarii au răbdat frigul şi manipularea.

Claudiu Crăciun a spus: "Este trist că au trecut atât de uşor mai departe (n.r. USL), uitând aceste lucruri. Nu vorbesc despre favoruri, ci despre sancţionarea instituţională a abuzurilor şi a practicilor unor autorităţi de forţă. Dacă liderii USL consideră acum că au mai multă nevoie de jandarmi decât de cetăţenii protestatari, asta spune mai mult despre le-gitimitatea lor, decât rezultatul alegerilor".

Rămâne de văzut ce suprize ne aduce USL.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu vor intoarce spatele protestatarilo. ma astept la mai mult. Azi, la nici 48 de ore de la inchiderea urnelor la Universitate de la metrou pana la Fantana sau montat garduri de 2-2,20m de tipul celor cu care se imprejmuiesc terenurile. Ne-am intors in anii 90, au venit la putere exect cei care au inceput cu distrugerea tarii, deci sa ne asteptam din partea lor la mai mult! Dumnezeu sa ne ajute pe noi, adevaratii protestatari care nu s-au vandut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb