CLAUDIU CREŢU, ADMINISTRATOR SPECIAL ELCEN: "Fără investiţii serioase, nu văd cum vom funcţiona peste 5-7 ani"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iunie 2019

Claudiu Creţu

Claudiu Creţu

"Asigurăm pe toată lumea că la iarnă vom funcţiona rezonabil, nu perfect, pentru că dintre cele patru centrale pe care le avem, doar una este modernă, iar două sunt din 1964"

Situaţia Elcen este una destul de critică, la acest moment, în condiţiile în care sistemul de termoficare din Bucureşti este foarte aproape să atingă pragul maxim de suportabilitate, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Claudiu Creţu, administrator special Elcen.

Domnia sa a subliniat că fără investiţii serioase în următorii 1-2 ani, existenţa companiei ar putea fi pusă în pericol.

Administratorul special al Elcen a declarat: "Este nevoie de investiţii în modernizarea echipamentelor eficiente, trebuie să le facem, aceasta este soluţia pentru că eficienţa vine din investiţii. Noi avem un plan de investiţii - parte a planului de reorganizare - şi este nevoie ca acesta să meargă mai departe în condiţiile în care marii creditori ai Elcen sunt de stat. Eu rămân optimist şi cred că situaţia în Bucureşti va lua o turnură pozitivă pentru că suntem foarte aproape de maximul de suportabilitate - deja iarna trecută au fost sincope în livrarea de energie termică, deja situaţia este destul de critică şi nu mai putem funcţiona în continuare gândindu-ne «lasă că merge şi aşa». Am mers «şi aşa» în ultimii zece ani, nu mai putem prea mult timp. Aşadar, dacă în perioada strict următoare (1-2 ani) investiţiile nu demarează la modul serios, nu văd cum vom funcţiona peste cinci sau şapte ani".

Societatea este, în permanenţă, "prinsă într-o pânză de păianjen în care abia reuşeşte să funcţioneze", din cauza incertitudinilor din piaţă, a atras atenţia reprezentantul Elcen, explicând: "Cheltuielile companiei sunt condiţionate de piaţa liberă (certificate de carbon de pe bursă - erau 5 euro, acum sunt 25 de euro), gazul (a fost reglementat până la 60 de lei, acum mergem temporar pe 68 de lei, dar doar pentru termie), mai sunt şi dezechilibre plus alte aspecte. Preţul la ieşire este reglementat, deci, permanent eşti într-o prins într-o pânză de păianjen în care abia funcţionezi. Eu am mai spus şi cu alte ocazii, şi repet: dacă este piaţă liberă, să fie piaţă liberă, dacă piaţa e reglementată, atunci să fie piaţă reglementată".

Cu toate acestea, situaţia actuală a Elcen presupune o notă optimistă, susţine domnul Creţu, explicând că societatea producătoare de energie termică şi electrică execută toate reparaţiile şi reviziile, astfel încât iarna viitoare să nu mai existe sincope. De asemenea, domnia sa a precizat că în această vară, compania modernizează arzătoarele, astfel încât să fie respectate normele europene privind protecţia mediului.

Claudiu Creţu a mai precizat: "Asigurăm pe toată lumea că, la iarnă, vom func-ţiona rezonabil, nu perfect - repet, funcţionăm cu patru centrale, dintre care doar una este modernă, iar două sunt din 1964. (...) Abordarea decizională, în privinţa soluţionării problemelor şi a clarificării situaţiei privind gradul de poluare din Bucureşti, este una populistă, care ne împiedică să luăm deciziile corecte. În sistemul energetic, deciziile corecte înseamnă o abordare integrată şi coerentă pe o perioadă lungă de timp - ceea ce plănuieşti astăzi se execută într-o perioadă care excede, uneori, un ciclu electoral, deci rezultatele vor fi asumate de altcineva şi atunci se preferă ca banii să fie cheltuiţi cu panseluţe şi borduri, pe care le vom avea mâine şi poimâine, deşi în Capitală avem centrale din 1964".

În ceea ce priveşte aşteptările pentru iarna care urmează, Claudiu Creţu a afirmat că nu ar trebui să apară probleme, dacă aceasta va fi similară celor precedente, cu menţiunea că la o temperatură de -15 grade, Elcen funcţionează la capacitate maximă.

Problemele cu încălzirea, care au apărut în trecut, au fost cauzate de pierderile din reţea şi de dificultatea cu care societatea poate interveni pentru a le rezolva, întrucât duce lipsă de personal (sudori şi muncitori necalificaţi etc.) care să intervină şi să repare conductele, a mai spus administratorul special al celui mai mare producător de energie termică din România.

"Viitorul este promiţător pentru cogenerare şi pentru centralele pe gaz"

În sectorul energetic, viitorul sună promiţător pentru cogenerare şi pentru dezvoltarea centralelor pe gaz, însă este necesară o coerenţă în implementarea proiectelor pentru a atinge acest scop, a mai spus reprezentantul Elcen.

Claudiu Creţu a mai precizat: "Viitorul sună promiţător pentru cogenerare, viitorul sună promiţător pentru centralele pe gaz, pentru că în perioada următoare (10-20-30 de ani), acestea pot oferi flexibilitate alături de regenerabile. Sursele de producere a energiei regenrabile au nevoie de back-up şi, în contextul în care cărbunele va înceta uşor-uşor să mai fie utilizat, acestea reprezintă o variantă potrivită. (...) Prezentul, însă, este complicat. Este frumos când spunem ca există potenţial pentru cogenerare, sunt optimist şi cred acest lucru, numai că acest optimism trebuie să treacă în partea de implementare. Coerenţa în implementarea proiectelor, de la început până la final, este foarte importantă, altfel ele întâmpină sincope sau rămân blocate, iar exemplele de bune practici în România, în privinţa cogenerării, sunt destul de puţine".

Conform directivelor europene, cogenerarea este soluţia corectă pentru sis-temul energetic, însă ce ne lipseşte nouă, la acest moment, este abordarea integrată şi serioasă a politicilor de energie şi mediu, susţine administratorul special al companiei.

În Europa, aspectele legate de energie şi mediu sunt tratate împreună, la noi total separat, în timp ce unele state europene au unit cele două sectoare sub umbrela unui singur minister, ceea ce ar trebui să facă şi România, a conchis reprezentantul societăţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Un articol interesant, dat cu multe greșeli de ortografie. Foarte bine pusa problema de Crețu Chelu. In decembrie mai trântesc o grevă ilegală pentru măriri salariale pentru măriri de sâni pardon de salarii.

    1. Daca ai sti si ai munci in conditiile noastre, n-ai mai fi asa de ironic. Cam tot ce se petrece in ROMANIA este ilegal: guvernare, actiuni politice si sindicale. Partea cea mai proasta este ca, des, vorbesc politicieni care habar nu au de economie.

      Ce condiții bre? Hai sa ti enumăr eu: prima de paste, prima de sfânt Ilie, prima de porc, prima de zi de naștere, vaucher de vacanță, zile libere plătite, deci voi cereți bani pentru salarii mărite nejustificat pe spinarea bucureștenilor! Aveți condiții normale de munca, aveți sporuri peste sporuri! Așa că nu ține minciunile voastre, cu condițiile, că nu lucrati în mînă, aveți aer condiționat și condiții normale de muncă!

    Dacă nu avem salarii și mai serioase, decât în momentul de fata, nu știu cum vom funcționa în 5 sau 7 ani. Avem salarii de prin anii 60, de 5, 7, 30 de mii de lei. Ba da chiar nu va mai saturati? Pentru ce cereți salarii mari, pentru pierderile care le aveți sau pentru chermezele care le dați zilnic în centralele de prin anii 60? Viitorul Bucureștiului va fi centralele de cartier, economice și cu randament maxim, nu rablamentele vechi! Cretule cine crezi ca va investi în fierataniile tale care stau sa se prăbușească și poluează orașul? Nimeni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb