CLAUDIU GEORGESCU, APMCR: "Sectorul construcţiilor este în recesiune de aproximativ doi ani"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 15 iunie 2018

"Lucrările de reparaţie şi întreţinere au cea mai mare pondere în sector"

INS: "În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada similară din 2017, ca serie ajustată sezonier, cu 0,6%"

Ne aflăm în faţa unui tablou destul de sumbru, în ceea ce priveşte piaţa construcţiilor pentru perioada următoare, este de părere Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în luna aprilie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,1%, faţă de luna precedentă.

Faţă de aprilie 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,7%, iar în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2018, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,6%.

Preşedintele APMCR ne-a declarat: "Sectorul construcţiilor este în recesiune de aproximativ doi ani. Problema este că economia ţării noastre are unele dezechilibre majore. (...) În trimestrul întâi din 2018, investiţiile guvernamentale au crescut, dar în primul trimestru de anul acesta, investiţiile în construcţii noi au scăzut cu 4%, faţă de cele din trimestrul întâi de anul trecut".

Domnia sa a amintit şi de investiţiile în locuinţe, care şi-au redus ritmul, deşi creditarea bancară a crescut, precizând că semnalul tras de Banca Naţională a României (BNR), la începutul acestei săptămâni, privind gradul de îndatorare a populaţiei, şi recomandarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) de a se reduce, pe cât posibil, programul "Prima Casă", ridică un semn de întrebare.

Domnul Georgescu a subliniat că lucrările de reparaţie şi întreţinere au cea mai mare pondere în sector, deoarece la lucrările de acest tip se consumă manoperă multă şi este clar că firmele de construcţii merg acolo unde se poate câştiga, spre deosebire de construcţiile noi, unde este mai avantajat dezvoltatorul.

La toate aceste aspecte se adaugă şi lipsa forţei de muncă, anunţată de constructori, încă de anul trecut, precum şi gradul de dotare în utilaje al firmelor de construcţii relativ mic, fapt ce le împiedică să aibă o productivitate mai mare, ne-a mai spus domnia sa.

Claudiu Georgescu a mai spus: "Problema infrastructurii reprezintă o dilemă din care nu putem ieşi, pentru că forţa de muncă alocată de companii pe şantiere este infimă faţă de necesitate. Soluţia ar fi ca investiţiile guvernamentale să ţină cont, în primul rând, de participarea firmelor româneşti, întrucât capitalul românesc, cu cât este mai izbit, cu atât taxele şi impozitele care vin la bugetul de stat vor fi mai mici.

Este nevoie de un program foarte realist cu nişte termene mult-mult mai strânse, nu să stăm şase ani pentru a face un pasaj subteran, spre exemplu. Avem şi exemple bune în acest sens - pasajul Unirii din Bucureşti a fost făcut în patru luni, iar unul cum este cel de la Băneasa a fost realizat la Ankara în 49 de zile".

Nu în ultimul rând, problema forţei de muncă ar putea fi soluţionată dacă toţi cei apţi de muncă nu ar mai primi ajutoare sociale (direcţie în care merg mulţi bani de la bugetul de stat), ar fi trimişi obligatoriu la cursuri de formare şi apoi integraţi în câmpul muncii, a mai precizat preşedintele APMCR, adăugând: "Dacă, în paralel, vom creşte şi gradul de echipare al firmelor de construcţii cu utilaje, atât pentru micile lucrări, cât şi pentru lucrările mai mari, vom obţine o productivitate care să ne poată permite să mărim salariile, astfel încât, eventual, să putem atrage înapoi o parte din constructorii români plecaţi din ţară, pentru că i-am putea plăti la fel ca în Vest".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb